Ron’s Alt Country

Archief RAC 2010-2011

Hank, Townes en… Bryan…

by Prophet on jan.01, 2012, under Opinie

Nieuwjaarsdag. Altijd hét moment om elkaar het beste voor alweer een nieuw jaar toe te wensen; ook het moment om goede voornemens uit te spreken. Meestal doen we dit alvorens sommige van ons zich te buiten gaan aan het afsteken van allerhande vuurwerk…. Ofwel: het nutteloos verknallen van de nodige euro’s. Maar goed, bij het uitspreken van al die goede wensen én fantastische voornemens waart er ongetwijfeld ook bij menigeen een gevoel van gemis door de geest. Iets wat in feite niet zozeer aan 1 januari van enig jaar of welk een ander plechtig moment dient te zijn voorbehouden, overigens. Herdenken kan een mens immers elke dag, op elk gewenst moment. Goede wensen & voornemens uitspreken trouwens ook….

Eén januari, het is ook een dag dat er een aantal muzikale grootheden aan ons is ontvallen. Denk bijvoorbeeld aan Hiram King Williams. Hij werd geboren op 17 september 1923 en stierf op 1 januari 1953, nog geen 30 jaar oud. Hij, Hank Williams, liet de mensheid een schat aan muziek na, waaronder zo’n 11 songs die in de Country & Western Charts de hoogste plaats behaalden. Het is geen boute uitspraak om te stellen, dat de jaren nadien veel artiesten op een bepaalde manier schatplichtig zijn gebleken aan het talent én het werk van Hank Williams. Vandaag is het dus 59 jaar geleden dat hij ons ontviel. Op een vrij trieste manier. De laatste levensjaren van Williams gingen immers gepaard met een consumptief gedrag waar het alcohol & pillen betrof met uiteindelijk de dood tot gevolg. Wat restte waren zijn songs en zijn invloed op de ontwikkeling van de (country)muziek. Canadees van Friese origine, Fred Eaglesmith, verwoordde het mooi in een song, “Alcohol & Pills”, voorkomend op Fred’s 8e cd “Lipstick, Lies & Gasoline” van 1997.

Het is vandaag dan ook nog eens exact 12 jaar geleden dat Townes van Zandt het leven achter zich liet. Geboren op 7 maart 1944, en van goede komaf, verwierf Van Zandt zich uiteindelijk naam door de auteur te zijn van talloze prachtige songs, doch ook van een minder gezonde levensstijl. Zijn songs vertaalden dan ook vaak de pijn van het leven. Voorbeelden ten over, denk aan: Pancho & Lefty; Waiting Around To Die, Tecumseh Valley en Snowin’ On Raton. Townes trad in november 1996 nog op in het Rotterdamse Rotown. Een optreden wat volgens aanwezigen niet echt te pruimen was, dit mede ingegeven door de drank. Een kleine twee maanden nadien stierf deze mede- grondlegger van het singer/songwriters- gilde op 52- jarige leeftijd aan hartfalen. Over de jaren heen, ook al voor zijn verscheiden, nam een ‘tal’ van artiesten werk van Van Zandt op. Een song als “If I Needed You” is daarbij misschien wel de favoriet. Inmiddels is er ook een 2- tal tribute- cd’s op markt gezet. Cd’s met songs van Van Zandt in de uitvoering van The Great Unknown. Op de 2e cd uit 2010 staat Townes’ song “For The Sake Of The Song” in de uitvoering van The Band Of Annuals, een formatie uit Salt Lake City. “For The Sake Of The Song” is een sowieso een pracht nummer, maar de Band Of Annuals hebben er op een bepaalde manier toch ook iets extra’s aan weten toe te voegen. Fraai.

Of Bryan Harvey, mede- oprichter van The House Of Freaks en daarnaast ook lid van Steve Wynn’s project Gutterball, iets had met drank en pillen is mij niet bekend. Tijdens bijgewoonde concerten half jaren negentig is mij daarvan in ieder geval niets gebleken; Harvey maakte steevast een stabiele, levenslustige indruk. Met Johnny Hott formeerde hij in de jaren ’80 dus de ‘duo- band’ The House Of Freaks, en was daarmee in feite wat mij betreft de voorloper van The White Stripes en van recentere datum, The Black Keys; drummer én gitarist + stem. Op 1 januari 2006 kwam er een wreed einde aan het leven van deze begenadigde muzikant. Bryan Harvey, zijn vrouw Kathryn en hun dochters Stella (9) en Ruby (4), werden die dag in hun huis in Richmond, Virginia namelijk op beestachtige wijze om het leven gebracht. Bryan Harvey werd slechts 49 jaar oud, zijn vrouw slechts 39. “Tantilla” uit 1989 is misschien de beste plaat die Harvey met The House of Freaks maakte, hoewel ook zijn inbreng bij Gutterball later niet onvermeld mag blijven.

Vandaag is het dus 6 jaar geleden, dat het noodlot Bryan en zijn gezin trof. In 2008 bracht Drive- By Truckers hun 7e reguliere cd op de markt: “Brighter By Creations Dark”. De openingstrack, geschreven door Patterson Hood, kent de veelzeggende titel “Two Daughters and a Beautiful Wife”, een track als herinnering aan Bryan Harvey, zijn vrouw én kinderen. Een mooie, beladen song.

Woensdag 4 januari zal de 1e aflevering van “From Austin & Everywhere” dan ook deels in het teken staan van de muziek van Hank Williams, Townes van Zandt en Bryan Harvey. Muziek uit hun ‘pen’ én muziek ter nagedachtenis aan deze grootheden….

Leo Kattestaart.
Leave a Comment :Band Of Annuals, Brian Harvey, Drive-By Truckers, Fred Eaglesmith, Hank Williams, Townes van Zandt more…

From Austin & Everywhere Extra

by jayhawk on dec.30, 2011, under From Austin & Everywhere radio

Zaterdag 31 december. Terwijl de voorbereidingen op de oud en nieuw viering worden getroffen, en er misschien in sommige huisgezinnen zelfs al een discussie is ontstaan of er nou wel of niet naar Youp gekeken moet worden (ik zou zeggen: ‘Doen!’), is er bij Omroep Vlaardingen in ieder geval enige verpozing. Van 14.00 uur tot 16.00 uur is er namelijk een extra uitzending van “From Austin & Everywhere” met een fraaie ‘bloemlezing’ van cd’s die in 2011 het levenslicht zagen, doch ook met muziek van weleer.

Wat komt er zoal voorbij? Nou, van Deadman tot Solomon Burke; van Creedence Clearwater Revival tot The Eagles; van Love tot Q65; van Etta James tot Cuby + Blizzards en van Otis Redding tot Tim Hardin. Kortom, genoeg moois om af stemmen op Omroep Vlaardingen en te luisteren, zo tijdens het bakken van de oliebollen……

Namens FA&E nog een kijktip: 1 januari op BBC Two om 23.15 hrs. (Ned. tijd 00.15 uur) is Jools Holland weer van de partij met Jools Annual Hootenanny met o.a. Cyndi Lauper, Sandie Shaw (ja, ja…), Betty Wright en onze ‘eigen’ Caro Emerald…..

Leave a Comment :Caro Emerald, Deadman, From Austin & Everywhere, Solomon Burke more…

Top 25 van 2011 deel 2

by jayhawk on dec.30, 2011, under Opinie

In deel 2 van onze eindejaarslijsten de bijdrage van Leo Kattestaart:

Patrick Sweany – “That Old Southern Drag”

1. Patrick Sweany – “That Old Southern Drag”

2. Sam Llanas – “4 A.M.”

3. Amanda Shires – “Carrying Lightning”

4. JD McPherson – “Signs & Signifiers”

5. Eilen Jewell – “Queen Of The Minor Key”

6. The Deep Dark Woods – “The Place I Left Behind”

7. Tom Russell – “Mesabi”

8. Ray Bonneville – “Bad Man’s Blood”

9. Middle Brother – “Middle Brother”

10. Good Luck Mountain – “Good Luck Mountain”

11. William Elliott Whitemore – “Field Songs”

12. Deadman – “Take Up Your Mat & Walk”

13. Will Scott – “Keystone Crossing”

14. Dolorean – “The Unfazed”

15. Jimmie Vaughan – “Plays More Blues, Ballads & Favorites”

16. Mack Johansson – “New Sweden”

17. Zoe Muth & The Lost High Rollers – “Starlight Hotel”

18. Scott Alan Simmons – “The Life & Death Of Warren Peacemaker”

19. Jason Isbell & The 400 Unit – “Here We Rest”

20. Dawes – “Nothing Is Wrong”

21. The Band Of Heathens – “Top Hat Crown & The Clapmaster’s Son”

22. Brett Detar – “Bird In The Tangle”

23. Shane Dwight – “Hundred White Lies”

24. The David Mayfield Parade – “The David Mayfield Parade”

25. Shelby Lynne – “Revelation Road”

Leo Kattestaart is medewerker aan Ron’s Alt Country en tevens presentator en samensteller van “From Austin & Everywhere” (woensdagavond 21.00-22.00 uur bij omroep Vlaardingen). Hij geeft de volgende toelichting:

Hoeveel cd’s er uiteindelijk hebben meegedongen naar een plaats in de Top 25 2011 volgens ‘From Austin & Everywhere” is niet bekend, wel is duidelijk geworden dat deze liefhebber zijn financiële hand wellicht ietwat heeft overspeeld, het afgelopen jaar… Veel als promo op de deurmat, doch teveel ook simpelweg gekocht (ook: niets gedownload!). Er is natuurlijk ‘tal’’ van cd’s net buiten de boot gevallen (of erger: vergeten…), terwijl er ook een paar (Eric Athey en The Black Keys, bijvoorbeeld) net te laat binnen (of aangeschaft…) was om nog mee te dingen. Eric Athey en The Black Keys gaan dan ook op zeker in de lijst van 2012 voorkomen….Die lijst komt alweer over 12 maanden, immers… De afvallers die genoemd mogen worden: Hayes Carll; Israel Nash Gripka, Gillian Welch; Wilco, Blitzen Trapper en Rod Picott.

Beste concerten: JD McPherson in Q-bus en Patrick Sweany in Roepaen. Ook live genoten van vooral Eilen Jewell (2x) en toch ook van Tom Russell.

In 2012 is het uitkijken naar o.a. de nieuwe schijf van Chuck Prophet en het concert van Deadman (Roepaen; 12 februari).

Grootste misser in 2011: de afwezige aandacht van het ‘journaille’ voor de voortreffelijke 3e cd van Amanda Shires, Carrying Lightning (nr. 3 volgens FA&E). Schande !
Leave a Comment :Amanda Shires, Eilen Jewell, JD McPerson, Patrick Sweany, Sam Llanas more…

Top 25 van 2012 deel 1

by jayhawk on dec.29, 2011, under Opinie

Hieronder vind je de Top 25 van Ron’s Alt Country samengesteld door Ronald Vos:

Eilen Jewell – “Queen Of The Minor key” (2011)

1. Eilen Jewell – “Queen Of The Minor Key”

2. Good Luck Mountain – “Good Luck Mountain”

3. Zoe Muth & Lost High Rollers – “Starlight Motel”

4. The Deep Dark Woods – “The Place I Left Behind”

5. Dawes – “Nothing Is Wrong”

6. The Jayhawks – “Mocking Bird Time”

7. Cam Penner – “Gypsy Summer”

8. Various Artists – “More Townes van Zandt By The Great Unknown”

9. The Black Lillies – “100 Miles Of Wreckage”

10. Fleet Foxes – “Helplesness Blues”

11. Bow Thayer & Perfect Trainwreck – “Bottom Of The Sky”

12. The Decemberists – “The King Is Dead”

13. Ryan Adams – “Ashes & Fire”

14. Dolorean – “The Unfazed”

15. Southern Tenant Folk Union – “Pencaitland”

16. Amanda Shires – “Carrying Lightning”

17. Israel Nash Gripka – “Barn Doors and Concreete Floors”

18. John Hiatt – “Dirty Jeans and Mudslide Hymns”

19. Gillian Welch – “The Harrow and The Harvest”

20. Eric Athey – “Going & Gone”

21. Lucinda Williams – “Blessed”

22. The Walkabouts – “Travels In The Dustland”

23. Wilco – “The Whole Love”

24. Old 97′s – “The Grand Theatre Vol.2″

25. Ollabelle – “Neon Blue Bird”

Commentaar: Keuze uit zo’n 300 albums. Net niet gehaald (in willekeurige volgorde): Hayes Carll, Tara Nevins, Patrick Sweany, The Civil Wars, Deadman, Shane Dwight, Ray Bonneville, Richmond Fontaine, Ry Cooder, Bill Callahan, The Secret Sisters, The Memory Band, Alela Diane, James Walbourne, Southeast Engine, Danny & The Champions Of The World, King Creosote & Jon Hopkins en Old Calf.

Binnenkomers: Bow Thayer & Perfect Trainwreck, The Black Lillies (debuut) en Amanda Shires. Weer terug: Eric Athey

Nederlands product: “Traditionals (In a Cabin/Onder Invloed) project met o.a. Tim Knol, Anne Soldaat, Djurre de Haan en Bertolf.

Song van het Jaar:

1. Band of Annuals – “For The Sake Of The Song” (“More Townes van Zandt – By The Great Unknown”)

2. Bow Thayer & Perfect Trainwreck – “Dawning” (“Bottom Of The Sky”)

3. Eilen Jewell – “Santa Fe” (“Queen Of The Minor Key”)

4. Eric Athey – “Bad Luck & Trouble” (“Going & Gone”)

5. Hayes Carll – “KMAG YOYO”

Meer jaarlijsten (van 1998-2011) vind je hier of klik op de link bovenaan de pagina.

Lijstjesmania

by jayhawk on dec.29, 2011, under Opinie

Hebt u dat ook? Dat je op maandag minutieus de uitslagen en ranglijsten van de diverse voetbalcompetities uitpluist? Of dat je jezelf minutenlang verliest in de ranglijsten van de diverse Europese competities in de wekelijkse Voetbal International. Ik heb dat wel. En het was vroeger zo erg dat ik het jaarlijkse voetbaloverzicht van het Duitse blad der Kicker kocht om te kijken hoe het er voorstond in de diverse regionalliga’s van onze oosterburen. Ook was ik een vijftal jaren lid van de Europese vereniging van voetbalstatistici en verdiepte ik me in de ranglijsten van de tweede afdelingen van diverse Oost-Europese landen ten tijde van de Koude Oorlog. Het kan nog erger… De diverse uitslagen en standen van de beginjaren van het Engelse profvoetbal, stammend van 1888, hadden en hebben mijn bijzondere aandacht. Als 13-jarige puber kende ik zo’n beetje de gehele inhoud van de tweede editie van het fameuze Rothman’s Football Yearbook seizoen 1970-1971 uit mijn hoofd (nu een collecters item).

Overigens heb ik dat niet alleen met voetbal… Uitslagen en ranglijsten van schaatsen, wielrennen en mijn tweede liefde basketbal (eigenlijk dus basketball …) worden door mij zeer uitvoerig uitgeplozen. Waarom deze voorliefde voor (rang-)lijsten zult u zich afvragen? Waarom doet een ranglijst van de Atlantic Coast Conference in het Amerikaanse college basketball (weg met de NBA a.u.b.!) mij meer dan een willekeurige verslag van Duke vs North Carolina uit diezelfde afdeling? Nu, een echt sluitend antwoord op die vraag heb ik niet … Of het moet zijn dat zo’n standenlijst ruimte laat voor romantiek, voor het onbekende … voor de vraag “Hoe zou het zijn?”

Nu “on topic”: hoe zit dat nu met de muziek?

In 1995 verscheen de tweede roman van de Britse schrijver Nick Hornby met als titel “High Fidelity” – zijn debuut “Fever Pitch” uit 1992 over de belevenissen van een voetbalfan van het Arsenal van voor Dennis Bergkamp is overigens ook een aanrader – die mij trof als een magneet. Hoofdpersoon Rob Fleming, in het dagelijkse leven eigenaar van een slecht lopende platenzaak in Londen, is constant bezig met het maken van lijstjes; over bijvoorbeeld (ex-)vriendinnen maar vooral natuurlijk over muziek … Ha, dacht ik er zijn meer van die lijstjesgekken. Ik was er ook als de kippen bij in 2000 toen “High Fidelity” uitkwam als film van Stephen Frears met John Cusack in de rol van Rob Fleming en de platenzaak vreemd genoeg gesitueerd in Chicago. Heb de film ondertussen een tiental keer gezien en vindt het nog steeds een topper.

Ik zal een jaar of elf geweest zijn, toen ik op mijn knieën bij de radio lag om naar Veronica’s Top Veertig en de Tipparade te luisteren. Een paar jaar later was Adje Bouman’s Top Tien van het gelijknamige piratenstation mijn favoriet en begon ik wekelijks een top 15 (?) samen te stellen van gehoorde songs op Veronica en Radio Caroline; remember the stations tune “On My Way Back Home” van The New Riders Of The Purple Sage“.

Deze site is eigenlijk begonnen om die lijstjesmania weer een plek te geven. De eerste eindejaarslijst van deze site stamt van 1998. Bovenaan prijkte “Mermaid Avenue” van Billy Bragg & Wilco; op twee “End Of The Line” van het voor mij legendarische Red Star Belgrade (dank je, grijze eminentie Jan Donkers) en op drie stond “Car Wheels On Gravel Road” van Lucinda Williams. We zullen u daarom niet teleurstellen en hierboven onze eindejaarslijstjes van 2011 publiceren. Meer jaarlijsten (van 1998-2011) vind je hier of klik op de link bovenaan de pagina.

Eind november werd mij al, door aanjager van de Euro Americana Chart en zeer gewaardeerde collega Rein van den Berg, de vraag gesteld een top tien over 2011 aan te leveren. En dat was geen gemakkelijke klus; vooral omdat er nog een flink aantal goede platen ( Eric Athey, Walkabouts, Deadman etc.) eraan zat te komen. Al met al toch een lijstje ingeleverd dat is terug te vinden op de EA Chart en bij No Depression. De definitieve lijst wijkt toch, om bovengenoemde reden, enigszins af. Kijk hierboven voor het definitieve resultaat.

Eind november 2011 werden al de eerste eindejaarslijstjes voor publicatie vrijgegeven. Muziekkrant OOR kwam traditiegetrouw met zijn top 50 samengesteld door 45 muziekcritici. Verrassend in deze lijst is niet de eerste plaats voor “Let England Shake” van PJ Harvey, maar wel de hoge klasseringen van min of meer americana-getinte artiesten en bands als Wilco “The Whole Love” (2); Gillian Welch “The Harrow And The Harvest” (4); Kurt Vile ” Smoke Ring For My Halo” (5); Bon Iver “Bon Iver” (9) en nog hoge noteringen voor Fleet Foxes (15), Tom Waits (16), The Decemberists (19), Ryan Adams (23) en Tim Knol (31).

Het ook hier ten lande hoog aangeschreven Engelse muziekmagazine Uncut deelde veel van de hierboven genoemde albums en artiesten in haar top 50 met OOR. Uncut zette ook PJ Harvey op een, Gillian Welch op twee en verder nog Josh T. Pearson met “Last Of The Country Gentlemen” op vijf, Bon Iver (9), Laura Marling (11), Fleet Foxes (12), Tom Waits (13), Kurt Vile (14), Wilco (15), Jonathan Wilson (16), Drive-By-Truckers (19), Ry Cooder (20), Bill Callahan (25), The Decemberists (26), het zwaar onderschatte ” Diamond Mine” van King Creosote & Jon Hopkins op 28, Low (33), My Morning Jacket (35), Dawes (39) en Arbouretum op de 49e plaats. Vreemd genoeg hanteren ze bij Uncut nog een aparte Americana-lijst en daarop prijkt het voor mij onbekende Hiss Golden Messenger met “From Country Hai East Cotton” ineens op de zevende plaats. Iets dat me dus intrigeert; dit maakt de lijstjestijger in mij wakker: hier wil ik dus meer over weten.

Zo kunnen onbekende namen in zo’n eindejaarslijst je prikkelen tot onderzoek en ja … zelfs tot aanschaf van het werk van desbetreffende band of artiest. Toch moet terdege worden beseft dat een zekere argwanendheid tot het muzikale product soms op zijn plaats kan zijn. Wie of wat hebben het album op de lijst geplaatst? En wat voor achtergrond hebben die personen?

Dit gaat al min-of-meer op voor de lijst(-en) van No Depression; de muzieksite die is voorgekomen uit het -helaas- ter zielen gegane alt. country tijdschrift. In hun “Reader’s Poll Top 50″ treffen we de te verwachten namen van Gillian Welch (1), The Decemberists (2) en Wilco (3) aan in de top, maar ook is er plaats voor “Starlight Hotel” van Zoe Muth & The High Rollers (8) en “Queen Of The Minor Key” van Eilen Jewell op de twaalfde plek. Vreemd genoeg bevat deze lijst weinig verrassingen of het moeten de noteringen van de voor mij minder bekende Abigail Washburn (27, ex-Uncle Earle, bluegrass) en Tommy Keene (39, uit The Replacements/Guided By Voices-hoek) zijn. Nadere bestudering van de individuele inzendingen van de bezoekers levert soms verrassende ontdekkingen op: heb je “Good Luck Mountain” op je lijstje staan met de vermelding “The hardest one to take off the turntable this year”, dan maak je me zeer nieuwsgierig naar het eveneens op de lijst voorkomende Schotse The Star Wheel Press.

Nog beter is de top 55 van de eindejaarslijst van de Euro Americana Chart nauwgezet te “lezen”; hoe goed deze lijst ook is om de americana en aanverwante muziek in deze streken te promoten, de samenstelling van de lijst van de individuele inzender wordt vaak bepaald door zijn achtergrond: promoter, booker, radio-dj, fan etc. Velen hebben belang bij bepaalde artiesten en sommige radiomakers geven zelfs toe nooit persoonlijk een CD aan te schaffen; ze baseren hun smaak voornamelijk op het materiaal dat hen wordt aangeleverd.
Desalniettemin is het een interessante lijst met Israel Nash Gripka op kop en waarin John Hiatt, Tom Russell, Eilen Jewell, Ryan Adams, en Gillian Welch hoge ogen gooien en waarin we -we zijn ook bevooroordeeld- onze vriend Mike Ferrio met “Good Luck Mountain” op veertien terugvinden.

Overige interessante eindejaarslijsten zijn die van Johnny Garden’s Forum en Rootstime (klik door naar “Jaarlijsten”).

door Ronald Vos

De Zes voor januari 2012

by jayhawk on dec.28, 2011, under Opinie

Geheel volgens gebruik alweer 2 x de Zes van Ron’s Alt Country voor januari 2012.

Eric Athey – “Going & Gone” (2011)

Leo Kattestaart presenteert “From Austin & Everywhere” en komt met de volgende Zes:

1. Eric Athey – “Going & Gone” (eigen beheer)

2. The Black Keys – “El Camino” (Nonesuch Records)

3. Gretchen Peters – “Hello Cruel World” (Scarlet Letter Records/Proper Records)

4. Ramsay Midwood – “Larry Buys A Lightner” (Farmwire Records)

5. Lincoln Durham -”The Shovel vs The Howling Bones” (eigen beheer)

6. Neal Casal – “Sweeten The Distance” (Fargo Records)

Sitebeheerder Ronald Vos doet het met de volgende Zes:

1. Eric Athey – “Going & Gone” (eigen beheer)

2. The Walkabouts – “Travels in The Dustland” (Glitterhouse)

3. Deadman -”Take Up Your Mat & Walk” (Rootsy/Sonic Rendezvous)

4. Spottiswoode & His Enemies – “Wild Goosechase Expidition” (eigen beheer)

5. Tom Freund -”The Edge Of Venice” (Surf Road Records)

6. Glossary – “Long Live All Of Us” (Last Chance Records)

De Zes is Ron’s Alt Country’s bijdrage aan de Euro Americana Chart.

Eric Athey – “Going & Gone”

by jayhawk on dec.18, 2011, under CD Recensies

Eric Athey – “Going & Gone” (2011)

Ruim 7 jaar geleden ontdekte ik via deze site Eric Athey. Hij had juist zijn debuutplaat uit: Open House. Dat dit debuut -Athey was al even in het muziekwereldje actief- wat lang op zich had laten wachten is wellicht waar, doch het resultaat was er naar. Dit bleek eens temeer toen ik Open House naar aanleiding van voormelde recensie aan mijn verzameling toevoegde. Opvolger Time/Distance uit 2006 bevestigde de kwaliteit van de eerste. Athey, in veel commentaren een ‘veteraan’ genoemd, toonde met zijn tweede wederom ‘oor’ te hebben om een veelheid aan stijlen te kunnen bundelen. En nu is daar dan Athey’s nieuwste cd, Going & Gone. En Athey flikt het weer, en dan ook nog eens door er voor zijn doen ‘nieuwe ‘ invloeden aan toe te voegen. Athey laat zien waarom hij dan wellicht wat oneerbiedig een veteraan wordt genoemd. Hij put voor deze nieuwe schijf namelijk ook uit een muziekbron van vervlogen tijden: de soul van de jaren zestig. En dit alles -zoals hij zelf stelt- in een jasje van de 21ste eeuw. Dat Athey met deze koerswijziging zijn eerdere werk absoluut niet verloochent laat zich het best omschrijven als: “Altcountry meets soul, with a big touch Athey- rock”. Tien songs, negen uit eigen pen plus een verrassende cover even over de helft: Fleetwood Mac’s “Albatross”. Het detoneert geenszins… Daar omheen heeft de ingezetene van Lancaster, Pennsylvania een aantal gloedvolle songs geweven die de kwalificatie countrysoul ruim verdient, doch eveneens refereert aan Athey’s eerdere werk.

De opener, “Farewell Blues”, en het daaropvolgende prijsnummer “Kingdom Of Your Heart” vormen samen een redelijk ‘stevig’ begin. Vervolgens doen in “Coffeehouse Blues” de blazers echt hun intreden en neemt Athey het gas wat terug. Nummertje vijf is dan weer het volle pond. “Bad Luck & Trouble” kent een heerlijke opbouw, een nummer waar de gitaren en orgel (Michael Stark) stapsgewijs dit hoogtepunt inkleuren; de vrouwelijke vocale inbreng van Maddy Walsh en ook weer wat koperwerk doen de rest. Topnummer. Van het ingetogen “Sunnyland” gaat het over in “Albatross” om vervolgens met de resterende tracks het bovengemiddelde niveau schijnbaar moeiteloos vast te houden. Naast Stark is de snaren- inbreng van Allen James het vermelden waard, terwijl de ritmesectie bij Garry Lee & Tom Walling in goede handen blijkt.

Eric Athey heeft met dit samen met Matthew Saccuccimorano geproduceerde album een uitstekende schijf uit de mouw geschud. Sterke plaat!

Leo Kattestaart.

Going & Gone is te verkijgen bij Hitsound te Rotterdam.
Zie ook Eric Athey My Space

A Good Country Mile

by jayhawk on dec.15, 2011, under Nieuws

Kevn Kinney & The Golden Palominos – “A Good Country Mile” (2011-2012)

Ron’s Alt Country is zeer verheugd u te kunnen mee te delen dat er een nieuw album van Kevn Kinney is uitgekomen. “A Good Country Mile” heet de nieuwste schijf van de man die ons in het verleden geweldige platen bracht als “MacDougal Blues” (1990), “Down Out Law” (1994) en “Sun Tangled Angel Revival” (2004). De productie van de nieuwe plaat was in handen van Anton Fier, ook verantwoordelijk voor de laatste Dryvin’ ‘n’ Cryin’- plaat “(Whatever Happened) to the Great American Bubble Factory”. Het album wordt uitgebracht onder de naam Kevn Kinney & The Golden Palaminos; de begeleiding bestond naast Anton Fier uit Chris Masterson, Jim Campilongo, Andy Hess, Tony Scherr, Aaron Lee Tasjan, Jon Cowherd, Eleanor Masterson, Leslie Mendelson and Lianne Smith.

“A Good Country Mile” bevat 10 liedjes en is voorlopig alleen te verkrijgen via I-tunes en de Kevn Kinney en Dryvin’ ‘n’ Cryin’ websites.

1. Never Gonna Change
2. Gotta Move On (Again)
3. Challenge
4. Hurricane
5. Wild Dog Moon pt.2
6. A Good Country Mile
7. Set In Stone
8. Bird
9. In The Land (Of Things That Used To Be)
10. Southwestern State

Het laatste nummer komt ook voor op de in beperkte oplage verschenen voorganger “Pre-Approved Pre-Denied”. Het titelnummer komt ook voor op “Broken Hearts and Auto Parts” uit 2002.

De donkere dagen voor Kerst …

by jayhawk on dec.13, 2011, under Opinie

Het zijn dan toch nog hoogtijdagen, zo tegen het eind van het jaar. December is voor mij eigenlijk een regelrechte crime, met die vermaledijde feestdagen. Maar, er is verlichting. Door de cd “The Complete Tear Drop Singles and more…” van Jimmy Donley, bijvoorbeeld. Uitgebracht op Ace Records en werkelijk een document voor alle muziekliefhebbers die kwaliteit weten te herkennen. Een pracht van een Kerstcadeau.

Maar er was meer om de donkere dagen voor Kerst gelukzalig mee door te komen. Te beginnen met een optreden van de in Austin residerende Canadees Ray Bonneville. In het Haagse Transvaria liet Bonneville op een stormachtige decemberavond wederom zien welk een vakman hij is. Slechts gewapend met gitaar, harmonica en ‘footstomp- percussion’ zong deze ‘veteraan’ zich sfeervol & bekwaam door zijn oeuvre heen. Hij leunt niet zozeer op een praatje om zijn gehoor aan zich te binden. Nee, Bonneville doet het dus met zijn ietwat doorleefde, karakteristieke stem én met zijn ingetogen gitaarspel. Zijn songs doen de rest… Met een song gezongen vanuit het perspectief van de stad New Orleans als het mooiste exponent: “I Am The Big Easy” (Goin’ By Feel; 2008). Uiteraard putte de import Texaan ook uit zijn dit jaar verschenen cd, “Bad Man’s Blood”. Een ongemeen sterke plaat, met songs die per draaibeurt aan zeggingskracht winnen. Nog steeds. Live kwam dit eveneens tot uiting. Goed concert van een man die over de jaren heen tussen Canada en Austin overal en nergens is geweest en zijn opgedane indrukken vast heeft weten te leggen in pakkende songs. Knap!

Daags nadien verrast met de cd “This One’s For Him: A Tribute To Guy Clark”, een dubbel- cd. Dertig songs van de hand van Guy Clark in uitvoeringen van collegae. En niet de minsten. “Magnolia Wind” door Emmylou Harris; “Homegrown Tomatoes” door Ray Wylie Hubbard; “Desperados Waiting For A Train” door Willie Nelson; “Old Friends” door Terry Allen en “Dublin Blues” door Joe Ely, om slechts een 5- tal te noemen. Fraaie schijf.

En dan nog zondag de 11e. Vroeg vertrokken richting Tiengemeten, off all places. Een uitje als een schoolreisje, want probeer maar eens met het openbaar vervoer vanuit het Rijnmond-gebied Tiengemeten te bereiken. Op een zondag, dan nog. Gelukkig zijn er vrienden… Tiengemeten had tot voor kort een mooie herberg, doch die ging eind juni in vlammen op. Inmiddels is bekend dat er van een herbouw sprake zal zijn, en dat is meer dan goed nieuws. De in de herberg geplande optredens verkregen daardoor wel een andere locatie op dit beschermde eiland. Ook JT Nero & Allison Russell stonden al lang geprogrammeerd, mede dankzij Lucky Dice Music. Even voor drie ging dit ‘koppeltje’ uit Chicago, dit met ondersteuning van Bart de Win op Wurlitzer & accordeon, van start om onderbroken door een korte pauze even na half vijf met een cover van Peter Tosh -“Downpressor Man”- af te sluiten. Dat het wat aan de korte kant was mag wellicht als puntje van kritiek worden gezien, doch daar het in de gekozen locatie ook best koud was bleek dit toch ook wel weer prettig. Bijkomend probleem was dat de koude invloed had op de instrumentaria. Veel tussentijds ’stemmen’ was het gevolg. Dat haalde jammer genoeg de vaart wat uit het optreden. Wat restte was echter zeker de moeite waard. Nummers van JT (Jeremy T. Lindsay) Nero’s soloplaat van dit jaar, het ingetogen “Mountains/Forests”, als ook wat nieuwe nummers van een volgend jaar te verschijnen duo-plaat, ze werden door Nero & Russell ‘warm’ aan de volle zaal voorgelegd. Nero met zijn zachte, hoge stem en Russell zoals we haar kennen: met volle overgave, maar dit keer wel met wat ingehouden pit. Van de nieuwe nummers waren het vooral “Galaxy Ballroom” en “Trampoline” die direct indruk maakten; van het bekendere werk kwamen “Roll Tide” en “Lowlanders” en vooral ook “Grey Ghost” prima tot hun recht. De kou vervolgens met wijn uit de botten verjaagd…..

De laatste weken van dit jaar in de ruststand waar het concerten betreft. De kerstdagen zien door te komen door uit te kijken naar alweer een nieuw (muziek)jaar. Tot die tijd zullen de cd’s van Jimmy Donley én “A Tribute To Guy Clark” concurrentie gaan krijgen van The Black Keys en de nieuwe Ramsay Midwood, denk ik zo. En zeker ook van de nieuwe cd van Eric Athey.

Ach, de donkere dagen voor Kerst, het is uiteindelijk zo vervelend nog niet….
Leo Kattestaart.

100 jaar Woody Guthrie

by jayhawk on dec.07, 2011, under Nieuws

Een supergroep bestaande uit Jay Farrar (Uncle Tupelo, Son Volt), Anders Parker (Varnaline), Will Johnson (Centro-Matic) en Jim James (My Morning Jacket) komt op 21 februari 2012 met een album genaamd “New Multitudes”; een verzameling liedjes van Woody Guthrie op Rounder Records. Dit project is speciaal ter gelegenheid van de viering van de honderdste geboortedag van Woody Guthrie.

“Mermaid Avenue” van Billy Bragg en Wilco was in 1998 een soortgelijk project dat redelijk veel aandacht trok en redelijke verkoopaantallen had. Het leverde in 2000 zelfs met “Mermaid Avenue Volume II” een vervolg op. In maart 2012 zal er dan ook een Deluxe Box van “Mermaid Avenue” bij Nonesuch Records verschijnen om honderd jaar Woody Guthrie te vieren.

Twee andere releases onder auspiciën van de Woody Guthrie organisatie ter gelegenheid van Woody’s geboortedag zijn de box “Woody at 100″ die uitkomt in februari 2012 bij Smithsonian Folkways Records en “My Name Is New York”, een verzameling liedjes uitgevoerd door Pete Seeger, Bess Lomax, Mary Guthrie Boyle, Sonny Terry, Josh White, Marjorie Guthrie, Leadbelly, Tiny Robinson, Ramblin’ Jack Elliott, Bob Dylan, Reverend Billy and the Stop Shopping Choir, Mike + Ruthy, Lowry Hamner, Arlo Guthrie; die in mei 2012 verschijnt onder regie van dochter Nora Guthrie bij Woody Guthrie Publications.

De voorbije week

by jayhawk on dec.02, 2011, under Opinie

Zit er iemand te wachten op een relaas mijnerzijds over de voorbije week? Verhalen over belevenissen op mijn werk zijn niet boeiend of het zou het een bevlogen lezing van de filosoof Henk Oosterling moeten zijn, een lezing die ik beroepshalve mocht bijwonen en nogal indruk maakte. Maar nee, mijn relaas beperkt zich tot wat wetenswaardigheden over muziek. Muziek, een levenselixer voor velen in deze steeds gekkere, snellere maatschappij.

Vorige week vrijdag leverde ik mijn Top 6 voor de Euro Americana Chart voor de maand december in. Is altijd wel een moment van bezinning. Over een eventueel dilemma ‘wie’ op één te zetten, maar bovenal ook over de constatering: “wat heb ik weer veel gekregen, wat heb ik weer (te)veel gekocht….” Het mailtje was nog maar koud richting de EAC toen ik bij mijn vaste vrijdagse pleisterplaats, Hitsound te Rotterdam, een cd van Sam Llanas zag liggen en fluks van eigenaar liet verwisselen. Waarom? Welnu, dit voormalige lid van The BoDeans heeft sinds half jaren ’80 een apart plaatsje in mijn ruime muziekhart. Zag The BoDeans naar aanleiding van hun door T- Bone Burnett geproduceerde debuut- schijf “Love & Hope & Sex & Dreams” (1986) ergens in 1987 optreden in De Melkweg. Het is zover ik weet gelijk het laatste concert in ons land geweest. De band is hier dan ook nooit echt doorgebroken en de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er over de jaren heen dan wel een behoorlijk aantal cd’s van hun hand is verschenen, het niveau van het debuut werd niet meer gehaald. Behoudens de 1e solo- plaat -”A Good Day To Die”- van Sam Llanas, dan. Die verscheen onder de naam “Absinthe” in 1998 en was voor mij een van de openbaringen van dat jaar. Een mooie, heftige plaat. En nu, 13 jaar na dato, is daar dan de opvolger: “4 A.M. (The Way Home)”. Veel ingetogener dan de Absinthe- schijf, maar door de karakteristieke stem van Llanas toch ook weer heftig, hoewel intens misschien een betere typering is. Elf tracks, die bij elkaar een kleine 40 minuten tot stilzitten en simpelweg luisteren dwingt. De muzikale omlijsting is spaarzaam, dit met een ‘dominerende’ accordeon van Bukka Allen. De cd inmiddels diverse keren beluisterd en “4 A.M.” had dus achteraf bezien mijn nummer 1 voor de Euro Americana Chart moeten zijn.

Sam Llanas – “4 A.M.” (2011)

De aanschaf van deze cd was dus het moment van de voorbije week, een week die toch ook nog andere mooie momenten bracht. De cd “Keystone Crossing” van Will Scott , bijvoorbeeld. Prachtplaat. Om maar te zwijgen over de box “The Sound of the South” gecompileerd door Leo Blokhuis én de box “The Fame Studio Stories”: ook zeer de moeite waard.

Het optreden van Richard Buckner met begeleiding van 3 Italianen in het Paard van Troje, zaterdag 26 november, heeft eveneens meegedongen naar het moment van de voorbije week. Het optreden was namelijk, dit in weerwil van wat sommige andere bezoekers er van vonden, van een zeer aangenaam gehalte; een bezwerend optreden, durf ik zelfs te stellen (zie ook: recensie Kindamuzik ). Gisteravond, op de eerste decemberdag, dan nog de regen getrotseerd en in een mooie kerk te Utrecht Matt the Electrician gezien én gehoord. Ook de heer Sever wist te bekoren, en dat mede door de inbreng van “Scrappy” Jud Newcomb op gitaar. Vakwerk van twee ware vaklui. En toch valt dit alles uiteindelijk in het ‘niet’ bij de nieuwe cd van Sam Llanas. Het is dan ook laat geworden, vannacht….

Leo Kattestaart

De Zes voor december 2011

by jayhawk on nov.27, 2011, under Opinie

Hieronder vindt u weer twee keer de Zes van Ron’s Alt Country

Leo Kattestaart , presentator en samensteller van radioprogramma “From Austin & Everywhere” ieder woensdagavond van 21.00-22.00 uur bij Omroep Vlaardingen, komt met een verrassende nummer een:

Will Scott – “Keystone Crossing” (2011)

1. Will Scott – “Keystone Crossing” (Weather Tone Records)

2. Glossary – “Long Live Us All” (Last Chance Records)

3. Scott Alan Simmons – “The Life & Death of Warren Peacemaker” (Signshop Records)

4. Deer Tick – “Divine Providence (Partisan Records)

5. Deadman – “Take Up Your Mat & Walk” (Rootsy/Sonic Rendezvous)

6. Shelby Lynne – “Revelation Road” (Everso Records/Rough Trade)

Sitebeheerder Ronald Vos heeft nu ook de nieuwe CD van The Deep Dark Woods gehoord:

The Deep Dark Woods – “The Place I Left Behind” (2011)

1. The Deep Dark Woods – “The Pace I Left Behind”(Sugar Hill Records”

2. Fred Eaglesmith – “6 Volts (S.E.)” (A Major Label)

3. Various Artists – “Dark River – Songs Of The Civil War Era” (Blue Corn Music)

4. The Steel Wheels – ” Live At Goose Creek” (Goose Creek Music)

5. Boca Chica – “Get Out Of Sin City” ( Self released)

6. Laura Veirs – “Tumble Bee” (Bella Union)

2x de Zes van Ron’s Alt Country is de bijdrage van deze site aan de Euro Americana Chart

Back to …Newland

by jayhawk on nov.13, 2011, under Opinie

Ron’s Alt Country vierde zijn verjaardag samen met Henk en Armand. En hoe kun je dat nu beter doen dan met vrienden en met een van je favoriete bandjes in de zaal. Daarom de “54 and Hoping For More Party” in Newland in Klaaswaal. Niet verrassend voor de volgers van Ron’s Alt Country was de aanwezigheid van de geweldige zangeres Eilen Jewell met haar band. Met dank aan Gabri van Newland, boeker Karen, geluidsman Henk en natuurlijk Eilen met haar drie J’s, werd het een geweldige avond.

Daarom Eilen Jewell @ Newland met “Back To Dallas”:

Meer Eilen Jewell @ Newland: video’s van “The Flood”, That’s Were I’m Going” en “Codeine Arms” vind je op Ron’s Alt Country’s eigen You Tube kanaal

Met Fred in een kerk

by jayhawk on nov.12, 2011, under Opinie

De Canadese liedjessmid Fred Eaglesmith trad op vrijdag 11 november 2011 solo op in de Amstelkerk in Amsterdam. Het publiek dat met tweehonderd man de hele kerk vulde, genoot met volle teugen. Ron’s Alt Country was er bij en mag zich langzamerhand een trouwe volgeling van Fred noemen, een zogenaamde Fredhead. Toch heeft RAC Fred wel eens beter gezien. Stemproblemen, ontstaan door een verkoudheid, noopten Fred om meer dan de helft van het concert te vullen met zijn grappen en grollen. Eerlijk gezegd hadden we de meeste al eerder gehoord. In de toekomst hopen we bij een concert van Fred Eaglesmith wat meer liedjes te horen, want een Fred met band in topvorm is een bijzondere ervaring.

Gillian Welch – ” Hard Times”

by jayhawk on nov.10, 2011, under Opinie

Hieronder een filmpje gevonden op You Tube van het concert dat Gillian Welch, uiteraard vergezeld van partner Dave Rawlings, gaf in een propvol Paradiso in Amsterdam op maandag 7 november 2011. Door velen gezien als het concert van het jaar. Ron’s Alt Country genoot, maar vond wel dat het duo de spanning niet tot het einde vast kon houden. Een ontstemde banjo speelde daarbij een grote rol. Juist daarom een uitvoering van “Hard Times” van haar laatste album ” The Harrow and the Harvest” met …banjo.

Al James (Dolorean); TinyMusic > Rotterdams Trammuseum, zaterdag 5 november 2011

by jayhawk on nov.06, 2011, under Opinie

Dolorean

Portland, Oregon, de staat in het Noord- Westen van de States is een broedplaats van mooie bandjes. Blitzen Trapper, The Decemberists; Richmond Fontaine; Whip (Timesbold) en Dolorean, bijvoorbeeld.

Dolorean was begin dit jaar voor een korte tour in ons land; een tour ter opluistering van hun 4e cd “The Unfazed” die in januari het levenslicht zag. Een van die concerten was in het immer gezellige Q-bus te Leiden; vrijdag 11 februari om precies te zijn. Met Ben Weaver als support. Het concert was zeer de moeite waard. Al James’ Dolorean is sowieso een formatie die de zeggingskracht van hun cd’s schijnbaar moeiteloos naar het podium vertaalt. Optredens van weleer op o.a. het Crossing Border Festival en het ter ziele gegane Roots of Heaven zijn daar bewijzen van. Zo ook op die februari- avond in Leiden, dit ondanks het gemis van de afwezige toetsenist Jay Clarke.

Nu, zo’n negen maanden na dato is Dolorean’s frontman Al James alweer terug; in zijn uppie. Voor een 3- tal optredens. De mensen achter tinyMusic, een initiatief voor kleine optredens in het Rotterdamse, waren zo slim om James te strikken. In een wel heel aparte locatie dan nog: het Rotterdams Trammuseum. Een gezellig gevuld Trammuseum. Na een korte set van Tom Gerritsen’s T.S. Eliot Appreciation Society als support, een performance die zeker nieuwsgierig maakt naar het werk van deze jongeman uit Utrecht , was het de beurt aan de hoofdact. In een stemmig met waxine- lichtjes ‘versierde’ entourage schotelde James het gehoor een vijfkwartier durend optreden voor. Een fijn, ingetogen optreden. Gitaar en stem, het is niet velen gegeven om dan de aandacht vast te houden. Na een wat schuchter begin lukte dit James echter wel. Het gitaarspel van James in deze setting was er een zoals het hoort: functioneel , geen ‘kunstjes’. Deze manier van spelen diende als basis voor James’ licht melancholische stem. En dan zijn daar de songteksten die James voor Dolorean’s cd’s -inmiddels 4 in getal- heeft gepend; vaak korte, prachtige verhalen. Verhalen die in de regel niet direct een vrolijke inslag kennen. Fraai is het daarentegen wel. James liet horen, dat nummers als “To Destruction” en “Violence In The Snowy Fields” (van de gelijknamige cd uit 2004) én “These Slopes Give Me Hope” en het voor collega Damien Jurado geschreven “How Is It” (van “The Unfazed”; 2011) ook zonder band overtuigend gebracht kunnen worden. Tegen het einde van de set gaf James de gelegenheid tot verzoekjes, als deze tenminste qua tekst nog in zijn hoofd zaten en indien het daarnaast in zijn uppie te doen zou zijn. “Morningwatch” viel om die reden af, maar verzoekjes als “Hannibal, MO”; “Black Hills Gold”; “Beachcomber Blues” en “Thinskinned” kenden geen enkel beletsel om ten gehore gebracht te worden. Mooi, sfeervol concert voor een publiek van liefhebbers.

Een andere conclusie is dat tinyMusic een heel mooi initiatief is. De volgende aflevering staat voor zondag 11 december gepland; in het Oude Luxor Theater, dit keer. Wie daar gaat optreden, het is nog ongewis. Spot dus af en toe de site van TinyMusic.

Leo Kattestaart.

http://www.tinymusic.nl/

Patrick Sweany, zondag 30 oktober 2011, Cultureel Podium Roepaen, Ottersum

by jayhawk on okt.31, 2011, under Opinie

Parick Sweany bij CP Roepaen in Ottersum op 30 oktober 2011

De tegenwoordig in East- Nashville residerende Patrick Sweany is al vanaf ergens in de jaren ’90 actief, maar kreeg hier te lande pas dit jaar enige aandacht, en wel dankzij zijn 6e album “That Old Southern Drag”.

Sweany -geboren in Massillon, Ohio, en inmiddels 37 jaar- naar Nederland zien te krijgen was gelet op de hoge kwaliteit van deze 6e schijf dan ook eigenlijk een must. Dit tevens gelet op zijn vorige cd uit 2007: “Every Hour Is A Dollar Gone”. Ook al zo’n prachtplaat. Een gedurfde mix van blues, folk, soul en rock.

Een veelzeggende referentie voor zijn gitaarspel verkreeg Sweany over de jaren heen in de media ook: Eddie Hinton. Zijn stem zou dan weer aan die van Ray Charles doen denken. Prima allemaal, maar Patrick Sweany is wel gewoon Patrick Sweany. Een relaxte -dit in weerwil van zijn zelfspot verwijzend naar ADHD- performer die werkelijk alles wat zijn plaatwerk belooft in z’n uppie op het podium waarmaakt. Wat een strot, wat een fenomenale (slide)gitarist. Ook het feit dat hij tijdens een kleine 2 uur durend optreden eveneens teruggreep naar nummers van zijn vroegere werk bewees met welk een klasbak de ruim 60 aanwezigen in de Roepaen van doen had. Wie kende het nummer “Pecan Trees” (van “Henryfordbedroom”; 2003) of het goedvolle “Step Outside” (van “C’Mon C’Mere”; 2006) eigenlijk al? Ik niet, maar het bleek geen enkel bezwaar om dergelijke sterke songs voor een eerste keer te horen. Sweany leunde sowieso niet louter en alleen op het materiaal van zijn laatste 2 schijven, hoewel de live- interpretaties van “Shoestring”, “Corner Closet” en “Same Thing” van “That Old Southern Drag” & “Million To Me” en “Wednesday Night” van “Every Hour Is A Dollar Gone” op een perfecte wijze in het geheel werden ingepast. Zo ook Sweany’s verwijzing naar een Engels bandje wat in de jaren zestig ‘wat’ succes had in the States: The Rolling Stones. Met o.a. “Moonlight Mile” van “Sticky Fingers” liet Sweany zijn sympathie voor de Stones blijken. En passant ‘gooide’ hij er ook nog een intrumental tussendoor, een door Reverend Gary Davis geadopteerde tradional: “Slow Drag/Cincinnati Flow Rag”. Erg fraai.

Kortom, voor alle thuisblijvers so far: er staat voor komende week nog een 4- tal optredens van deze rasmuzikant op de rol (zie onder), en het zou een schande zijn indien deze concerten niet uitverkopen. Voor de spijtoptanten onder ons die inderdaad alsnog gaan: je loopt absoluut geen enkel risico op een eventuele teleurstelling. Niet gaan betekent daarentegen wel dat je bijvoorbeeld een prachtige versie van Jim Reeves’ “He’ll Have To Go”, maar dan gebracht in de geest van Solomon Burke, aan je voorbij laat gaan. Ga Patrick Sweany nog zien is dan ook het welgemeende devies!

Leo Kattestaart.

Twee keer de Zes van november

by jayhawk on okt.30, 2011, under Opinie

Het is weer tijd voor de Zes van Ron’s Alt Country voor de maand november 2011 en wel twee keer.

De Zes voor november volgens Leo Kattestaart van “From Austin & Everywhere” (met de fantastische cd van The Deep Dark Woods in de herhaling…)

Deer Tick – “Devine Providence”

1. Deer Tick – “Divine Providence” (Partisan Records)

2. The Deep Dark Woods – “The Place I Left Behind” (Sugar Hill Records)

3. Various Artists – “Dark River: Songs Of The Civil War Era” (Blue Corn Music)

4. RB Morris – “Rich Mountain Bound” (eigen beheer)

5. Ryan Adams – “Ashes & Fire” (Paxam/Sony)

6. The Tempers – “Strum & Drag” (eigen beheer)

Sitebeheerder Ronald Vos had het moeilijk met zijn keuze voor de Zes”:

Ryan Adams – “Ashes & Fire” (2011)

1. Ryan Adams – “Ashes & Fire” (Paxam/Sony)

2. Austin Basham – “Little Foxes” (eigen beheer)

3. Shane Dwight – “A Hundred Lies” (R Tist Records)

4. Bonnie “Prince” Billy – “Wolfroy Goes To Town” (Drag City Records)

5. Ahab -”Kmvt” (Navigator Records)

6. Ed Hale – “Beautiful Losers” (Dying van Gogh Records)

Commentaar: Was het voor oktober zeer moeilijk om een keuze te maken wegens het enorme aanbod en de hoge kwaliteit. RAC vond het voor november juist moeilijk om kwalitatief hoge albums te kiezen. Eigenlijk voldoet alleen de plaat van van Ryan Adams aan de “vier-sterren-norm”; vallen de nummers twee en drie in de categorie “aardig”; is de nieuwe van Bonnie “Prince” Billy voorlopig een tegenvaller en zouden de nummers vijf en zes in een andere maand nooit in de lijst komen.

Nieuwe Chuck Prophet

by jayhawk on okt.30, 2011, under Nieuws

Chuck Prophet

Van Chuck Prophet verschijnt er op 24 januari 2012 op een nieuw album. De plaat zal heten “Temple Beautiful en komt uit bij Yep Roc Records. Chuck schreef de liedjes als ode aan San Francisco, de stad die hem in al zijn extremiteit al dertig jaar als woonplaats dient.

Over de plaat: “It can suck you under. That first hit. It really does a whammy to you. And if you’re like me you can find yourself chasing the San Francisco dragon for the rest of your life. That’s what the record is about.”

“Temple Beautiful” bevat twaalf liedjes en een ervan, “Castro Halloween”, verschijnt nu op single en is hier te beluisteren en te downloaden (MP3-formaat).

Eilen bij Jaap Boots

by jayhawk on okt.26, 2011, under Nieuws

Dat we hier op Ron’s Alt Country helemaal weg zijn van Eilen Jewell en van haar laatste album “Queen Of The Minor Key” mag duidelijk zijn. Ze is op het moment bezig aan een Europese tournee en begin november doet zij Nederland weer aan. Zie de agenda voor meer informatie over haar optredens.

Op zaterdag 15 oktober was ze met haar band te gast bij DJ Jaap Boots in zijn radioprogramma de JaBo Gumbo Show op Radio 6. Van dat optreden zijn video-opnamen gemaakt en wel van de nummers “Warning Signs” en ” I’ll Remember You” (+ interview). Bezoek de internetpagina van de JaBo Gumboshow als u de opnamen wilt aanschouwen.

Foto: Eilen Jewell in Rotterdam op 16-10-2011

RB Morris – Rich Mountain Bound (2011; eigen beheer)

by jayhawk on okt.23, 2011, under CD Recensies

door Leo Kattestaart

RB Morris – “Rich Mountain Bound” (2011)
Was het een tip, zo eind vorige eeuw, of was het toch de aanschaf van een cd van John Prine die me op het spoor zette van ene RB Morris? Het is me ontschoten. Niet belangrijk, hoewel… RB Morris bleek wel een ontdekking. De aankoop van de cd “Take That Ride” (1997) -uitgebracht op het Oh Boy label van John Prine- leerde dat de ingezetene van Knoxville, Tennessee een vakman is. Ook een man die zijn teksten muzikaal fraai weet in te kleuren. Opvolger -inmiddels op Koch Records- “Zeke & The Wheel” (1999) was een bevestiging. Beide cd’s kwamen tot stand met gerespecteerde muzikanten als Kenny Vaughan (gitaren), David Jacques (bass), Paul Griffith (drums) en later ook nog Hector Qirko (gitaren). De laatste drie begeleidde RB ook op “Spies, Lies and Burning Eyes” (2008; eigen beheer). Dat de ‘derde’ zolang op zich liet wachten -zo is het verhaal- had van doen met strubbelingen met platenbazen. Gitarist Hector Qirko stond Morris ook bij tijdens een toertje door Nederland, begin 2005. Het optreden op 12 mei 2005 in het Haagse Ockenburgh bewees in ieder geval dat Morris’ pennenvruchten ook live beklijven. En nu -de ep “Empire” (2007) niet meegerekend- is daar een 4e schijf: “Rich Mountain Bound”. En hoewel dit album anders is, is het Morris die zich opnieuw als een ware vakman presenteert. De verandering zit vooral in de aanpak: slechts Morris’ stem én gitaar. Dat is dan wel wennen en het gevaar van eentonigheid ligt dan op de loer. Echter, door een aantal van de 12 tracks op de juiste momenten van iets meer pit & tempo te voorzien omzeilt Morris dit ‘probleem’ met verve. Ook van belang is het om de schijf meerdere luisterbeurten te gunnen. Dat is voor de hedendaagse mens (en dus ook recensenten…) best een lastige opgave is, want het moet nu eenmaal allemaal snel, snel. Geduld is echter een schone zaak; ook RB Morris kent ongetwijfeld het bestaan van dit gezegde: “Rich Montain Bound” ademt namelijk rust én kwaliteit uit. Beheersing alom. Morris heeft een aangenaam stemgeluid en de twaalf tracks zijn geselecteerd uit maar liefst 53 opnames; opnames vastgelegd in Nathan Miller’s studio in Asheville, en dit alles pas nadat RB’s vrienden Iron John Webb en Lori Kincaid RB zover hadden gekregen om wat met dit materiaal te doen. Materiaal dat over de jaren heen vooral op de ‘cabin porch’ een beperkt én intiem podium had verkregen. Welnu, met het vastleggen van de twaalf favorieten uit dit aanbod is het intieme in stand gehouden, maar zijn de tracks middels deze schijf nu tevens toegankelijk voor een groter publiek. Gaan zitten, en luisteren! Bij voorkeur alleen en zonder andere prikkels waar onze maatschappij inmiddels zo ‘rijk’ aan is….

Begin november aandacht voor deze cd bij “From Austin & Everywhere”; www.omroepvlaardingen.nl > elke woensdag van 21.00 tot 22.00 uur.
http://rbmorris.com/
Leave a Comment :RB Morris more…

6 Volts

by jayhawk on okt.23, 2011, under Nieuws

Een van de covers van Fred Eaglesmith’s nieuwste album “6 Volts”.

Zo heet de nieuwe plaat van Fred Eaglesmith die waarschijnlijk pas in 2012 officieel uitkomt. “6 Volts” is volgens Fred ” a one mic, analogue, reel to reel recording, that has an awesome, swamp rock, songwriter sound” en, na een korte beluistering op Fred’s website, belooft meer dan zijn voorganger, het volgens Ron’s Alt Country teleurstellende “Cha Cha Cha”.

Onder de elf liedjes op het album is er zelfs een liedje genaamd “Johnny Cash”; om in de woorden van Matthijs van Niekerk te blijven “een ode aan de meester himself”. Je kunt stukjes van de tracks beluisteren op Fred’s website of in zijn geheel op Grooveshark. “6 Volts” is voorlopig alleen te verkrijgen in een Special Edition op de website van Canada’s meest bijzondere songwriter.

Details over de komende Nederlandse solo-tournee van Fred Eaglesmith vindt u verder op deze pagina.

I’m The Werewolf

by jayhawk on okt.21, 2011, under Nieuws

Good Luck Mountain a.k.a. Mike Ferrio toert op dit moment met Ana Egge door het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Songhunter1966 maakte deze mooie, stemmige video van Mike’s optreden in de Green Note in Londen op 19 oktober 2011.

Loose sampler

by jayhawk on okt.18, 2011, under Nieuws

Er is een sampler te downloaden van het gewaardeerde Engelse Loose Music label; thuis van o.a. The Handsome Family en Dawes.

De tracklist is als volgt:

THE FELICE BROTHERS – Fire At The Pageant

HURRAY FOR THE RIFF RAFF – Take Me

DAWES – Time Spent In Los Angeles

JIM WHITE – Rambler

THE FELICE BROTHERS – Ponzi

JIM WHITE – Speeding Motorcycle

THE HANDSOME FAMILY – Come Outside And See

DAWES – Million Dollar Bill

HURRAY FOR THE RIFF RAFF – Too Much Of A Good Thing

Voor meer informatie , ga naar de Loose Music site

Eilen Jewell in Rotterdam: meer dan leuk!

by jayhawk on okt.12, 2011, under Agenda, Nieuws, Opinie

Oeps … helaas geen optreden van Eilen Jewell in “De laatste show” op de Belgische TV op maandag 16 oktober. Maar daarom niet getreurd. Als pleister op de wonde een verslag van het optreden in Rotterdam en … een extra video van The Sacred Shakers’ gospelsong “12 Gates To The City”; door Eilen joviaal aangekondigd als “We gonna do some gospelmusic in a hillbilly, rockabilly, rock & roll, blues, bluegrass, folk, country kind of way. We do it all the same time!”

Eilen Jewell, zondag 16 oktober 2011, Lantaren/’t Venster Rotterdam

door Leo Kattestaart

Wat moet je met een kwalificatie als ‘leuk’, vlak na een goed concert? Een aantal bezoekers van het goed bezochte (na)middagconcert van Eilen Jewell, zondag 16 oktober in Lantaren/Venster, liet namelijk desgevraagd weten het concert ‘leuk’ gevonden te hebben. Op zich wellicht niks mis mee, doch wel een vrij magere vaststelling. Leuk is in mijn ogen soms net zo dodelijk als verdienstelijk. Natuurlijk was het af en toe grappig, zeker omdat Eilen een onderhoudende causeur is, zij praat haar nummers op een aangename manier -nooit te lang, meestal met een aardige clou- aan elkaar. Maar het 100 minuten durende optreden had wel meer dan dat, veel meer. Het was kwalitatief van een hoog niveau en ook de verscheidenheid aan stijlen kwam meer dan goed tot uiting. Van country tot rockabilly, songs met twang en een gevoelige toon. Een dwarsdoorsnede van haar oeuvre, derhalve. Puttend uit haar vier reguliere cd’s én twee zijprojecten (“The Sacred Shakers” & “Tribute to Loretta Lynn”), het lijkt wellicht de makkelijke weg, op safe spelen. Maar, Jewell én haar voortreffelijke begeleiders deden zulks echter met zoveel elan, dat er absoluut sprake was van meer dan makkelijk of leuk.

Eilen Jewell – Rotterdam 16 oktober 2011

Aan het begin van de set o.a. het aanstekelijke (‘a creepy song’) “Warning Signs” (van haar laatste: “Queen of The Minor Key”; 2011), om vervolgens met songs van haar 2e (‘doorbraak’) schijf -”Letters From Sinners & Strangers” (2007)- uiteindelijk bij tracks van “Sea of Tears” (2009) uit te komen. Maar uiteraard greep ze ook -dit met een excellerende Jerry Miller (nee, niet die van Moby Grape) én een strakke ritmesectie (Jason Beek -drums; Johnny Sciascia -upright bass)- terug naar de debuutplaat “Boundary County” (2005). Van die laatste schijf kwamen op zo’n driekwart van het optreden dan ook, dit op een vraag van Jewell zelve, nogal wat verzoekjes vanuit het publiek. Dat een prijsnummer als “The Flood” ontbrak was hooguit ververvelend. Nummers als “Back To Dallas” en “Boundary County” vergoedde dit gemis dan weer wel. Ook de uitvoeringen van Them’s “I’m Gonna Dress In Black”, Eric Andersen’s “Dusty Boxcar Wall” en “Shakin’ All Over” van Johnny Kid & The Pirates (1960) droegen, naast al het werk van eigen hand, zoals: “Too Hot To Sleep”, “Santa Fe” en “Rain Roll In”-, bij aan een optreden wat gerust als meer dan alleen leuk bestempeld kan worden…..

Overige optredens Eilen Jewell:

Woensdag 9 november: Oostende, Manuscript

Donderdag 10 november: Deventer, Burgerweeshuis.

Vrijdag 11 november: Haarlem, Patronaat

Zaterdag 12 november: Private show

Zondag 13 november: Ottersum, Roepaen

Maandag 14 november: Eindhoven, Frits Philips (uitverkocht)

Voor meer informatie, ga naar Karen Proeme Productions.

Als toetje een video van het optreden in Rotterdam: “Santa Fe”, volgens Ron’s Alt Country het beste nummer van haar geweldige laatste album “Queen Of The Minor Key”

Klik hier voor meer Eilen Jewell in Rotterdam: “Bang Bang Bang” , Too Hot To Sleep, Only One of “Boundary County”. Je kunt ook naar Ron’s Alt Country’s videokanaal gaan.

Frazey Ford en Ana Egge in een schuur op Tiengemeten

by jayhawk on okt.09, 2011, under Opinie

Op zaterdag 8 oktober traden Ana Egge en Frazey Ford met band op in een schuur van een boerderij in Tiengemeten (Z-H). Het betrof hier een bijzonder concert waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de eigenaren van de Herberg Tiengemeten die op 30 juni 2011 in rook opging. Bands en booker verleenden gratis hun medewerking aan dit gebeuren. Het is de bedoeling dat de herbouwde Herberg Tiengemeten in april 2012 haar deuren weer opent.

Dit geïmproviseerde optreden had een intimiteit die men zelden op de Nederlandse podia tegenkomt. Kijk naar de volgende beelden en oordeel zelf.

Meer opnamen van Ana Egge en Frazey Ford op Ron’s Alt Country’s eigen videokanaal op You Tube.
Leave a Comment :Ana Egge, Frazey Ford, Herberg Tiengemeten more…

Wolfgang’s Vault

by jayhawk on okt.06, 2011, under Nieuws

Gillian Welch (met Dave Rawlings) op Newport Folk 2008

Wolfgang’ s Vault is een al jaren bestaande website die zich richt op het uitzenden van concerten uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Tenminste, dat was het; de laatste maanden komen er steeds meer rootsconcerten beschikbaar op deze site, sommige zelfs van recentere datum. Een voorbeeld hiervan zijn de video-opnamen van een concert dat Gillian Welch gaf op 3 augustus 2008 op het Newport Folk Festival. Je kunt het nummer ” Red Clay Halo” en de rest van dit concert bekijken via deze link.

Al wat ouder zijn de audio-opnamen van een concert van Wilco op het Laguna Seca Days Festival in 1996; d.w.z. de Wilco-formatie van voor het voortreffelijke dubbelalbum ” Being There”.

Little Feat – “40 Feat. The Hot Tomato Anthology” (2011); Proper Records.

by jayhawk on okt.02, 2011, under CD Recensies

door Leo Kattestaart

Veertig jaar geleden alweer: Little Feat zag het levenslicht in Los Angeles met Bill Payne en Lowell George als ‘formateurs’. Nu, 40 jaar na dato is band nog immer actief dit ondanks enkele personele mutaties én het tragische overlijden van Lowell George in 1979. Het 40- jarige jubileum is voor Proper Records een logische aanleiding gebleken om een groot deel van Little Feat’s oeuvre middels een triple cd op markt te zetten: “40 Feat. The Hot Tomato Anthology”. Drie cd’s dus met in totaal -uiteraard- 40 tracks die voornamelijk getrokken zijn van de op het Hot Tomato Label uitgegeven ‘platen’, zoals “Raw Tomatos, Vol. I”; “Ripe Tomatos, Vol. I” & “Live At The Ram’s Head”. Ofschoon het initiatief om deze celebration- cd uit te brengen ongetwijfeld nut heeft, al was het alleen maar om wellicht ook een nieuw publiek aan te boren, ook de vraag ‘voegt het wat toe? ‘ is een legitieme. Ja, het voegt wat toe, maar indien je al het nodige van dit geweldige gezelschap in de kast hebt staan, dan is de aanschaf er hooguit eentje in de categorie ‘hebbeding’. Of: een welkome aanvulling voor de ware verzamelaar. Maar goed, neemt niet weg, dat deze verzamelaar wederom laat horen hoe goed Little Feat over de jaren heen is geweest én toch wel is gebleven. Echter, de kanttekening dat de 1e periode met de betreurde Lowell George in de gelederen de meest aansprekende was, is geen misplaatste. Naast het gegeven dat George de auteur is geweest van aansprekende songs als “Trouble” ; “Sailin’ Shoes”; “Willin’”; “Spanish Moon” en “The Fan” (samen met Payne), was de man met de kleine voeten ook nog eens gekend door zijn karakteristieke stemgeluid én fenomenale gitaar(slide)spel. Deze compilatie laat zich dan ook het best omschrijven als een fraaie inkijk in veertig jaar Little Feat.

De Zes van Ron’s Alt Country van oktober 2011

by jayhawk on okt.01, 2011, under Opinie

Weliswaar wat laat, maar hier toch twee keer de Zes van Ron’s Altcountry als bijdrage aan de Euro Americana Chart.

The Deep Dark Woods – “The Place I Left behind” (2011)

Allereerst het lijstje van Leo Kattestaart (van het radioprogramma “From Austin & Everywhere” elke woensdagavond van 21.00-22.00 uur bij Omroep Vlaardingen):

1. The Deep Dark Woods – “The Place I Left Behind” (Sugar Hill Records)

2. Ray Bonneville – “Bad man’s Blood” (Red House Records)

3. Blitzen Trapper – “American Goldwing” (Sub Pop)

4. Wilco – “The Whole Love” (Anti Records)

5. Rita Hosking, -”Burn” (self released)

6. The Gourds – “Old Mad Joy”(Vanguard Records)

The Jayhawks -“Mockingbird Time” (2011)

Dan het lijstje van Ronald Vos van Ron’s Alt Country:

1. The Jayhawks – “Mockingbird Time” (Rounder Records)

2. Richmond Fontaine – “The High Country” (Decor Records)

3. Wilco – “The Whole Love” (Anti Records)

4. Ry Cooder -”Pull Up Some Dust and Sit Down” (Nonesuch Records)

5. Ollabelle – “Neon Blue Bird” (Thirty Tigers Records)

6. Ray Bonneville -”Bad man’s Blood (Red House Records)

Commentaar RV: zelden zo moeizaam tot het samenstellen van de Zes gekomen als deze maand: Er was geen echte topper, maar wel heel veel leuke en goede albums, daarom eervolle vermeldingen voor: The Gourds – “Old Man Joy”; The Bottle Rockets – “Not So Loud”; Richard Buckner – “Our Blood”; Anna Egge – “Bad Blood” (met “Blood” in de titel zit je goed); Joseph Parsons – “Hope For Centuries”; Slaid Cleaves -”Live At The Horseshoe Lounge”; Celilo – “Buoy Bell” en The Fallen Stars -”Heart Like Mine”.

Twee keer de Zes

by jayhawk on aug.29, 2011, under Opinie

Traditiegetrouw bieden wij van Ron’s Alt Country u de zes beste schijfjes aan, volgens de mening van medewerkers van Ron’s Alt Country natuurlijk, van de maand september 2011.

Dawes – “Nothing Is Wrong” (2011)

De Zes van medewerker Leo Kattestaart. Elke woensdagavond te beluisteren tussen 21.00 en 22.00 uur op Omroep Vlaardingen met zijn programma “From Austin & Everywhere”.

1. Dawes – “Nothing Is Wrong” (Loose/Munich)

2. The Black Swans – “Don’t Blame The Stars” (Misra/Bloodshot Records/Bertus)

3. Steve Cropper – “Dedicated: A Tribute To The 5 Royales” (429.records)

4. Amy Lashley – “Travels Of A Homebody” (self released)

5. Dylan Sneed -”Texodus” (self released)

6. Ana Egge – “Bad Blood” (Ammal Records)

John Hiatt – “Dirty Jeans and Mudslide Hymns” (2011)

De Zes van sitebeheerder Ronald Vos van Ron’s Alt Country:

1. John Hiatt – “Dirty Jeans and Mudslide Hymns” (New West)

2. Amanda Shires – “Carrying Lightning” (self released)

3. Old 97′s – ” The Grand Theatre Vol. 2″ (New West)

4. Danny and The Champions Of The World – “Hearts and Arrows” (So Recordings)

5. Sarah Jarosz – “Follow Me Down” (Sugar Hill)

6. Anna Coogan – “The Wasted Ocean” (self released)

Commentaar: omdat wij het merendeel van deze plaatjes zelf kopen, kan het wel eens gebeuren dat u sommige artiesten de ene maand terugvindt in het lijstje van de ene medewerker en de volgende maand in dat van de andere.

Het betreft trouwens inzendingen voor de Euro Americana Chart, een lijst samengesteld door recensenten, radiomakers en promotionele medewerkers, die u begin september kunt bewonderen op de site van de Euro Americana Chart.

Down in the valley to prey

by jayhawk on aug.25, 2011, under Opinie

Ron’s Alt. Country was woensdag 24 augustus in de grote zaal van de Amsterdamse Paradiso en genoot erg van het concert dat The Avett Brothers gaven. De groep, waarvan de kern bestaat uit de broertjes Scott en Seth Avett en bassist Bob Crawford, op het Amsterdamse podium aangevuld met een cellist en een drummer, zette een geweldige show neer waarbij gevoelige momenten werden afgewisseld met enthousiaste en rockende alt. country. Beelden zeggen soms meer dan woorden, vandaar twee momenten uit deze geweldige show. Allereerst het slotnummer van de reguliere set, een a capella versie van “Down In The River to Pray”, bekend van album en film “O Brother, Where Are Thou?”

En verder het eerste nummer van de toegift, het van het album “I And Love And You” uit 2009 bekende “Ten Thousand Words”.

Beide opnamen zijn afkomst van de You Tube pagina van MsGreenfieldz. Daarvoor dank!
Leave a Comment :The Avett Brothers more…

The Deep Dark Woods

by jayhawk on aug.20, 2011, under Nieuws

Zomaar een prachtig liedje van de Canadese band The Deep Dark Woods. Ze zijn verhuisd naar het Sugar Hill Records label en brengen daar op 18 oktober hun nieuwe CD “The Place I Left Behind” uit. Daarom van The Deep Dark Woods, met als gaste Kendel Carson, “Two Time Loser”, opgenomen tijdens SXSW 2010 op de MusicFog stage. Deze video vond ik op de site van MusicFOG, een zeer interessante website die zich afficheert als coverage of the Americana Revolution

Rootsradio

by jayhawk on aug.19, 2011, under From Austin & Everywhere radio, Opinie

Na het verdwijnen van rootsradioprogramma’s als American Connection, Roots (op radio 6), Gonzo Radio (Jan Donkers) van de nationale radiozenders is het er voor de liefhebbers van rootsmuziek niet gemakkelijk geworden om nieuwe muziek te horen. Gelukkig is daar natuurlijk internetradio. Zo propaganderen we op Ron’s Alt Country natuurlijk het programma “From Austin & Everywhere” van DJ Leo Kattestaart. De playlists van dit programma kunt u niet voor niets op deze website terugvinden. Overigens is zaterdag 20 augustus tussen 14.00 en 16.00 uur de laatste extra zomeraflevering van “From Austin & Everywhere” te horen op Omroep Vlaardingen.

Uiteraard zijn er nog enkele andere Nederlandse American rootsprogramma’s te vinden te vinden op het World Wide Web. Daarvoor kunt u het best gaan naar de webpagina van Rootsparadise, waar u directe links vindt naar radioprogramma’s die zich in dit genre hebben gespecialiseerd. Zo vindt u daar links naar het programma Crossroads van Jos van den Boom. Jos en zijn radiomakers zijn vooral bekend om hun radiosessies onder de BRTO-vlag met veelal Amerikaanse artiesten. Onder de liveopnamen van deze sessies vind je soms echte pareltjes. Deze sessies behelzen elke week een van de drie luisteruren die door Jos nu onder de vlag van ZuidWest FM worden uitgezonden.

Jos van den Boom aan het werk tijdens een uitzending van “Crossroads”

Ook niet te versmaden zijn de radioprogramma’s Blueprint van host Thomas Kaldijk voor Radio Parkstad,; Goodnoise van host Gerrit Caspers; Americana Music Club van host Marthijn de Wit; Landslide van Michael van Bruggen en Robburt Lieberwerth voor Omroep Landsmeer en de al lang op de radio aanwezige radioshow van good-old Paul van Gelder, ooit DJ bij de VARA en bekend van zijn Americana & Roots top 13.

Naast de radioprogramma’s die u via Rootsparadise kunt beluisteren, wil ik u nog wijzen op het langlopende programma Radiogirl van Johanna Bodde, tegenwoordig te beluisteren op Dollard Radio.

Jill Birt

by jayhawk on aug.07, 2011, under Nieuws

Jill Birt is keyboardspeler en zangeres bij The Triffids , die nu en dan nog ander de naam The Triffids & Friends: The Song Of David McComb in Australië optreden. Van haar is een EP verschenen met vier tracks getiteld “Still Life”. Ze werd hierbij uiteraard geholpen door Triffids-leden: Rob McComb, Graham Lee, echtgenoot Alsy McDonald, Martyn P. Casey, maar ook door Adrian Hofmann.

Leave a Comment :Jill Birt, Triffids more…

Oude helden

by jayhawk on aug.03, 2011, under Nieuws, Opinie
Ik wil u hierbij attent maken op een release van artiesten die hun sporen in het alt. country gebeuren al ruimschoots verdiend hebben.
Zo mag u uitkijken naar de allerlaatste CD van The Bottle Rockets uit het roemruchte Festus, Missouri; in werkelijkheid een onbeduidend stadje gelegen aan de aloude Mississippi die zich daar een weg baant naar het zuiden.
Over die rivier schreven The Bottle Rockets overigens een prachtig liedje, genaamd “Get Down River”, dat nog een prominente rol speelde in de documentaire The Mississippi River of Song: The Grassroots of American Music , ooit uitgezonden op het Nederlandse openbare net in het jaar 2000 (?).
The Bottle Rockets waren ook verantwoordelijk voor “1000 Dollar Car”, een van de meest simpele, maar o zo pakkende liedjes ooit gemaakt:
Thousand dollar car it ain’t worth nothin’
Thousand dollar car it ain’t worth shit.
Might as well take your $1000,
and set fire to it.
$1000 car ain’t worth a dime,
You lose your $1000 every time.
Oh why did I ever buy,
a $1000 car.
In 1995 bezocht ik het SXSW-festival in Austin Texas en zag de weer net opgerichte The Bottle Rockets optreden in een hele volle, bloedhete “cantina”. Het publiek, grotendeels bestaande uit wat wij in Nederland vaak zo respectloos “Rednecks” noemen, ging volledig uit zijn dak bij dit liedje. De tekst werd dan ook uit volle borst meegezongen.
Zanger Brian Henneman, die ooit nog ten tijde van “March 16-20,1992″ deel uitmaakte van de legendarische band Uncle Tupelo, is nu eenmaal in staat om het gewone dagelijkse leven van de mensen in de “midwest” van Amerika in simpele bewoordingen vast te leggen in muzikale vorm. En “1000 Dollar Car” is daar gewoon een uitvloeisel van. Daarom een ode aan The Bottle Rockets.

Op 16 augustus verschijnt er nu bij Bloodshot Records een nieuw album van de in 1992 opgerichte Bottle Rockets. Het schijfje heet “Not So Loud: An Acoustic Evening” en zoals de titel al omschrijft: het betreft deze keer geen luide, rockende Bottle Rockets plaat, maar een akoestisch liveplaat opgenomen in 2007 in de toenmalige Lucas Schoolhouse in St. Louis. Onder de 13 liedjes komen klassiekers voorbij als “Kerosene”, “Kit Kat Clock” en natuurlijk “1000 Dollar Car”.

The Bottle Rockets – “Not So Loud: An Acoustic Evening” (2011)
De tracklist is als volgt:
1. Early In the Morning
2. Gravity Fails
3. Lucky Break
4. Perfect Far Away
5. One of You
6. I Don’t Want To Go Home
7. 1000 Dollar Car
8. Kit Kat Clock
9. Smokin’ 100′s Alone
10. Turn For the Worse
11. Rural Route
12. Kerosene
13. Mom & Dad

Twee keer de Zes van Ron’s Alt Country

by jayhawk on jul.29, 2011, under Opinie

Van de Zes van Ron’s Alt Country krijgt u deze keer twee versies, met … let wel 12 verschillende albums.

Leo Kattestaart is DJ en samensteller van het radioprogramma “From Austin & Everywhere” (iedere woensdagavond van 21.00 tot 22.00 uur bij Omroep Vlaardingen) en zijn lijstje ziet er als volgt uit:
William Elliott Whitmore – “Fieldsongs” (2011)

William Elliott Whitmore – “Fieldsongs” (2011)

1. William Elliott Whitemore – “Field Songs” (Anti)

2. John Hiatt – “Dirty Jeans and Mudslide Hymns” (New West Records)

3. Rod Picott – “Welding Burns” (self- released)

4. Amanda Shires – “Carrying Lightning” (self- released)

5. Jimmie Vaughan – “Plays More Blues, Ballads & Favorites” (Proper Records)

6. Darren Smith – “Boomtown” (Sun Mountain Recordings)

Ronald Vos is de beheerder van deze site en zijn bijdrage aan de Euroamericana Chart is:

1. Southern Tenant Folk Union – “Pencaitland” (Johnny Rock Records)

2. The Black Lillies – “100 Miles Of Wreckage” (North Knox Records)

3. Dawes – “Nothing Is Wrong” (Ato Records)

4. Southeast Engine – “Canary” (Misra/Boodshot Records)

5. Gillian Welch – “The Harrow & The Harvest” (Acony Records)

6. The Civil Wars – “Barton Hollow” (Sensibility Records)

De gehele lijst van de Euro Americana Chart zal begin augustus gepubliceerd worden op de Euro Americana Chart website.

Amanda Shires – Carrying Lightning (2011) / Rod Picott – Welding Burns (2011)

by jayhawk on jul.28, 2011, under CD Recensies

Vrijdag 15 juni 2007. Een zonnige, aangename dag. Het Pleintheater, Amsterdam- Oost. Een optreden van Rod Picott, singer/songwriter uit Nashville, maar met zijn wieg in New Hampshire en zijn jeugd in South Berwick, Maine. U weet wel, de plaats waar ook Slaid Cleaves een deel van zijn jeugd doorbracht. Picott had die avond een jongedame aan zijn zijde: Amanda Shires. Voor wat vocalen, doch vooral vanwege haar inbreng op viool. Picott kweet zich van zijn taak zoals we van hem al gewoon waren; goed: degelijk en aangenaam. De inbreng van Shires, zij mocht ook een nummer van haar 1e cd -Being Brave (2005)- ten gehore brengen, was verre van verkeerd. Het maakte me, en dat niet alleen vanwege haar ‘looks’, nieuwsgierig. Wat leerde het googlen indertijd? Amanda was al jong verknocht aan de viool, speelde als 15- jarige bij Tommy Alsup’s Texas Playboys viool en deed zulks later ook bij The Thrift Store Cowboys. O ja, ze groeide op in Mineral Wells en Lubbock, Tx. De samenwerking met Picott bleef vervolgens in tact, en gezamenlijk brachten zij in 2008 Sew Your Heart With Wires uit. Best plaatje. Vrijwel tegelijkertijd kwam Shires met haar 2e solo- plaat, West Cross Timbers, op de proppen. Een meer dan best plaatje.

Amanda Shires – ” Carrying Lightning” (2011)

En nu ligt er dan vanaf begin mei een 3e cd van deze talentvolle dame in de schappen: Carrying Lightning. Althans: in The States. Daar geduld niet mijn sterkste punt is deze cd gewoon besteld en betaald. En: dit laatste is natuurlijk geenszins een criterium om dit product onbesproken te laten…. Omdat ook Picott nu met echt nieuw werk de ‘hitlijsten’ denkt te gaan bestormen, en deze schijf ‘gratis voor niks’ op de deurmat plofte, volgens mij het uitgelezen moment om zowel de nieuwe Shires als wel die ‘verse’ van Picott te bespreken.
De slotconclusie, dan maar alvast: Twee meer dan goede ‘platen’. Het waarom laat zich in feite in weinig woorden vervatten. Amanda Shires toont met Carrying Lightning weer de nodige muzikale stappen voorwaarts gemaakt te hebben. Met Shires zelf in de productionele lead, dit in coöperatie met David Henry en Rod Picott. Die twee heren zijn ook muzikaal present. Henry o.a. percussie en piano en Picott op gitaar. Tel daarbij op de support van o.a. Neal Casal en Will Kimbrough (beide gitaar), en dan is de muzikale zeggingskracht van dit schijfje al voldoende onderbouwd. Maar ook de songwriting van Shires zelf is van een hoog niveau. Alles van eigen hand uitgezonderd het mooie Detroit or Buffalo van Barbara Keith. Tekstueel bezien laat Shires ook blijken uit het goede hout gesneden te zijn; songs als When You Need A Train It Never Comes, Shake The Walls en Lovesick I Remain, het zijn slechts wat voorbeelden van haar talent. Kortom, Amanda Shires staat meer en meer op eigen benen en appelleert met Carrying Lightning aan een niveau waar anderen, zoals Williams, Gilkyson en Gauthier, al even vertoeven. Prachtplaat!

Rod Picott – ” Welding Burns” (2011)

Die nieuwe van Rod Picott, Welding Burns geheten, is van een welhaast zelfde niveau. Waar Picott’s laatste, de akoestische heruitgave van zijn debuut uit 2001 -Tiger Tom Dixon’s Blues van 2010- even niet meegenomen, zijnde Summerbirds (2008) hooguit bevestigde maar niet echt de verdere stap voorwaarts bleek, daar is Welding Burns van dit jaar er een om in te lijsten. Tien prachtige tracks staan er op dit schijfje, en als enig puntje van kritiek (nou ja..) zou je kunnen stellen dat de eerste 3 songs er net even bovenuit piepen. En dat zijn precies de songs die Picott samen met buddy Slaid Cleaves pende. De titelsong, Welding Burns: fenomenaal! Doch, te lyrisch zijn over de start van deze ruim een half uur durende schijf zou de overige songs ten onrechte in de schaduw plaatsen. Samen met (wederom) David Henry geproduceerd, komt Picott met een fraaie, vaak ingetogen wat folky plaat. Natuurlijk ontbreekt “Nachtegaaltje’ Amanda Shires niet en zijn verder ook vrijwel dezelfde kompanen als bij Shires’ Carrying Lightning present. Paul Griffith op drums, Paul Slivka op bass en het onvolprezen multi- talent Will Kimbrough op (slide) gitaar. Welding Burns is derhalve eveneens te betitelen als een prachtplaat!
LK


From Austin & Everywhere met Dana Fuchs

by jayhawk on jul.24, 2011, under From Austin & Everywhere radio

De 30ste aflevering van “From Austin & Everywhere” is er wederom een waar voornamelijk cd’s van 2011 een podium verkrijgen; nog maar eens Eilen Jewell, Matt The Electrician en Paul Thorn, bijvoorbeeld. Maar ook een track van de nieuwe, fraaie cd van Texaan Donal Hinely. En omdat in het Vlaardingse Oranjepark het jaarlijkse Zomerterras afgelopen weekend van start ging ook maar eens aandacht voor dit jaarlijkse festival. En dat niet alleen omdat binnenkort (6 augustus) Tim Knol acte de presence geeft, maar eveneens vanwege de aanwezigheid komende vrijdag 29 juli van Beans and Fatback (21.00 uur) en Dana Fuchs (22.30 uur).

Leave a Comment :Beans & Fatback, Dana Fuchs, Donal Hinely, Eilen Jewell, Matt the Electrician, Paul Thorn, Tim Knol more…

From Austin & Everywhere blikt terug.

by jayhawk on jul.22, 2011, under From Austin & Everywhere radio

De playlist van het radioprogramma “From Austin & Everywhere” bevat voor zaterdag 23 juli veel liedjes van CD’s die de eerste helft van 2011 de boventoon voeren. Luister van 14.00-16.00 uur naar Omroep Vlaardingen en hoor o.a. Eilen Jewell, Zoe Muth , Good Luck Mountain, Gillian Welch en Tim Knol langskomen.

Forty

by jayhawk on jul.18, 2011, under Nieuws

Je zult maar veertig worden. Een mijlpaal zomaar halverwege je verwachte leventje. De Australische Audrey Auld heeft daar een leuk liedje over, uitgevoerd samen met Matty Simpson van de band van Fred Eaglesmith. Het liedje is ook te vinden op haar nieuwste CD ” Come Find Me”. Te koop via CD Baby of haar website.

 

Leave a Comment : more…

 

Nog eens Eilen Jewell

by jayhawk on jul.03, 2011, under Opinie

De nieuwe CD van Eilen Jewell “Queen Of The Minor Key” maakt de nodige indruk op de burelen van Ron’s Alt Country. Leo Kattestaart van het radiopramma “From Austin & Everywhere”, elke woensdag van 21.00-22.00 uur op de zender van Omroep Vlaardingen (en tijdelijk ook van 14.00-16.00 uur op de zaterdagmiddag), plaatste het schijfje ook bovenaan zijn persoonlijke top zes voor de Euro Americana Chart. Zie hieronder zijn gehele lijst.

1. Eilen Jewell – “Queen Of The Minor Key” (Signature Sounds/CRS)
2. Amanda Shires – “Carrying Lightning” (Self released)
3. Whiskey Myers – “Firewater” (Self released)
4. Shiner Twins – “Four Souls, One Heart” (Suburban)
5. The David Mayfield Parade – “The David Mayfield Parade” (9th Grade Records)
6. Dave Alvin – “Eleven Eleven” (Yep Roc Records)

Hieronder een video van de “Dark Horse” op de lijst van Leo: Whiskey Myers met “Ballad Of A Southern Man” van hun CD “Firewater”.

Leave a Comment :, more…

 

O Brother, Where Are Thou?

by jayhawk on jul.01, 2011, under Nieuws

Tien jaar geleden verscheen de originele soundtrack van de Coen Brothersfilm “O Brother, Where Are Thou?”. Ron’s Alt Country kende de plaat vier sterren toe en schreef:

Vreemd! Deze CD staat in de USA in de top tien van best verkopende CD’s bij gerenomeerde verzendverhuizen als CDNow en Amazon. Ondertussen staat de teller al op zo’n miljoen verkochte exemplaren. En dat voor een CD die nauwelijks airplay heeft gekregen, omdat de muziek niet commercieel genoeg zou zijn. Het blijven rare jongens die Amerikanen. Misschien dat de Coen Brothers-film zoveel indruk achtergelaten heeft bij het bioscooppubliek dat ze massaal voor de bijl gingen en naar de platenzaak renden en de CD kochten. Of zou het kunnen zijn dat de door T.Bone Burnett geproduceerde muziek van een dermate hoge muzikale kwaliteit is, dat dit de reden tot aanschaf is geweest? Het antwoord zullen we wel nooit weten.

Wel zeker is dat “O Brother, Where Art Thou?” veel muzikale kwaliteiten bevat. T. Bone Burnett heeft, met hulp van Gillian Welch, een prachtige verzameling songs op plaat weten te krijgen. Allereerst is daar het nummer “I Am A Man Of Constant Sorrow” (origineel door Dick Burnett uit 1913), dat als een rode draad door film en CD loopt. Het prachtige bluegrassnummer is in vier uitvoeringen op het album te vinden: twee instrumentale uitvoeringen door John Hartford (op viool) en door meestergitarist Norman Blake en twee uitvoeringen door een gelegenheidsformatie met als naam The Soggy Bottom Boys, waarbij de tweede uitvoering de meeste indruk achterlaat. Niet verwonderlijk met een groepsbezetting bestaande uit Dan Tyminski (zang en gitaar), Barry Bales (bas), Jerry Douglas (dobro), Chris Sharp (gitaar), Ron Block (banjo), Mike Compton (mandolin) en Stuart Duncan (viool).

Andere hoogtepunten van deze CD zijn de traditionals “Down To The River To Pray”, hier als gospel door Alison Kraus met een koor bestaande uit o.a. Norman Blake, Tim O’Brien, David Rawlings, Gillian Welch en The First Baptist Choir of White House, Tennessee en het a capella gezongen “O Death” door Ralph Stanley.

De film speelt zich af omstreeks 1930 en vertelt het verhaal van drie aan de “chain gang” ontsnapte gevangenen op weg naar huis. De film is vrijelijk gebaseerd op het klassieke Odyssee-epos van Homerus. Ander films van Ethan en Joel Coen die het bekijken meer dan waard zijn: The Big Lebowski, Fargo, Blood Simple en Raising Arizona.

Al met al werden zowel de film als het album een geweldig succes. Na “O Brother” steeg de belangstelling voor bluegrass behoorlijk en de carrières van vooral Gillian Welch en Alison Kraus kregen een behoorlijke duw in voorwaartse richting.

Nu wordt er op 16 augustus 2011 ter viering van tien jaar “O Brother” een deluxe versie uitgebracht met een toegevoegde CD met 16 nummers:

1. Hard Time Killing Floor Blues – Colin Linden
2. You Are My Sunshine – Alan O’Bryant
3. Tishamingo County Blues – John Hartford
4. Mood Indigo – Duke Ellington
5. I’ll Fly Away – Kossoy Sisters
6. Big Rock Candy Mountain – Van Dyke Parks
7. Admiration – Duke Ellington
8. Tom Devil – Ed Lewis
9. Keep On The Sunny Side – The Cox Family
10. Angel Band – Sarah, Hannah and Leah Peasall and Robert Hamlett
11. Big Rock Candy Mountain – Norman Blake
12. Little Sadie – Norman Blake
13. In The Highways – The Cox Family
14. Hogfoot – John Hartford
15. The Lord Will Make A Way – Fairfield Four
16. In The Jailhouse Now – Harley Allen

Leave a Comment : more…

 

De Zes van Ron’s Alt Country

by jayhawk on jun.30, 2011, under Opinie

Geheel volgens de traditie weer Ron’s Alt Country’s bijdrage aan de Euro Americana Chart van juli 2011.

Op nummer 4 in de Zes: Daniel Glen Timms – “Life’s An Illusion” 

 

1. Eilen Jewell – “Queen Of The Minor Key” (Signature Sounds/CRS)

2. Grayson Capps – “The Lost Cause Minstrels” (Royal Potato)

3. James Walbourne – “The Hill” (Heavenly Records/V2)

4. Daniel Glen Timms – “Life’s An Illusion” (Blue Earth Records)

5. Redlands Palomino Company – “Don’t Fade” (Clubhouse Records)

6. Levon Helm – “Ramble At The Ryman” (Vanguard)

“Queen Of The Minor Key” van Eilen Jewell was de absolute uitschieter deze maand bij Ron’s Alt Country. De rest was van duidelijke minder niveau. Verrassingen waren het album “The Hill” van Engelsman James Walbourne, voornamelijk bekend als gitarist van Son Volt, Peter Bruntnell en The Pernice Brothers, en de derde plaat van de hier nog onbekende Daniel Glen Timms.

U had nog te goed van ons …

De Zes van juni:

1. Tim Knol – “Days” (Excelsior)
2. Fleet Foxes – “Helplessness Blues” (Sub Pop)
3. Old Calf – “Borrow A Horse” (No Quarter)
4. Bill Calahan – “Apocalyps” (Drag City)
5. Steve Earle – “I’ll Never Get Out Of This World Alive” (New West)
6. The Waifs – “Temptation” (Compass Records)

 

Leave a Comment :, more…

 

Optreden John Mellencamp

by jayhawk on jun.28, 2011, under Opinie

John Mellencamp 

Gezien:  John Mellencamp

Zondag 26 juni World Forum Theater, Den Haag

Het was al even geleden, 19 jaar en zo’n 3 maanden om precies te zijn: John Mellencamp in Nederland. In Den Haag, toen en nu weer. In april 1992 met een tenenkrommende goochelaar als support, nu met een op zich interessante documentaire als opmaat. Op zich, want na een kwartier dacht ik: “liever zou ik deze ‘docu’ op de vaderlandse treurbuis bij het ‘Uur van de Wolf’ zien”. Maar goed, hoewel dit filmpje in mijn optiek te lang duurde voor deze setting, deze ‘roadmovie’ was wel een voorbode van een erg goed concert van de inmiddels 59- jarige Mellencamp. Nergens liet Mellencamp iets liggen en dat was uiteraard aan de man zelf te danken, doch ook aan een prima ingespeeld gezelschap aan topmuzikanten rond hem. Muzikanten die geregeld de ruimte van de ‘baas’ kregen om hun ding te doen zonder dat het ook maar ergens tot ellenlange solo’s of krachtpatserij leidde. Wat een toppers, die dame op viool, Miriam Sturm, bijvoorbeeld. Of Troye Kinnert op keys en accordeon. Ook Andy York deed van zich spreken op gitaar en banjo, terwijl de ritmesectie zich simpelweg retestrak van de gewenste taak kweet. Maatje van meer dan 30 jaar Mike Wanchic toonde zich daarnaast functioneel en o zo dienstbaar. In lijn 1 richting Holland Spoor was  vrijwel iedereen even enthousiast, met hooguit de kritische kanttekening dat John verrekte weinig van zijn laatste cd ten gehore bracht. Klopt, en dat was in het licht van de benaming van deze tour, No Better Than This, wellicht wat vreemd. Maar, misschien was juist de als voorprogramma opgediende ‘docu’ daar wel mede debet aan; die bevatte namelijk nogal wat flarden van het werk van die mooie, laatste cd van Mellencamp. Soit. Daar zou namelijk al het vroegere werk, zoals Paper In Fire, Check It Out, Jack & Diane, Small Town en R.O.C.K. In The USA, ernstig tekort mee gedaan worden. Zoals dit ook gold voor If I Die Sudden van die voorlaatste en enigszins ondergesneeuwde topschijf Life, Death, Love and Freedom van 2008. Nee, Mellencamp was met zijn band in a very good shape. Net geen 2 uur en zonder toegift, dat wel.  Edoch, al het voorgaande wat de revue passeerde vergoedde het gemis aan een ‘encore’  volledig, naar mijn mening. Sympathieke gast, die Mellencamp, zoals hij daar enerzijds bescheiden, doch anderzijds erg bevlogen op het podium stond. Zijn verhaaltjes tussen de nummers door waren daarbij onderhoudend, vermakelijk en nergens te lang. Kortom: wat een vakman !

Tekst door Leo Kattestaart

Leave a Comment more…

 

From Austin & Everywhere nieuws

by jayhawk on jun.26, 2011, under From Austin & Everywhere radio

Woensdag 29 juni en normaal gesproken een aflevering -nr. 26, alweer- van “From Austin & Everywhere”, maar de plaatselijke politiek gaat dit keer voor, helaas….

Echter, niet getreurd want het geplande programma wordt maandag 4 juli wel gewoon als zijnde de herhaling uitgezonden.

Met aandacht voor de nieuwe schijf van die geweldige Eilen Jewell als ook een track van de cd van Middle Brother, een gelegenheidsformatie rond o.a. John McCauley van Deer Tick. Kortom: genoeg te genieten!

Zie hier de playlist.

Leave a Comment more…

 

From Austin & Everywhere nieuws

by jayhawk on jun.22, 2011, under From Austin & Everywhere radio

In de periode van zaterdag 25 juni tot en met zaterdag 20 augustus zal er wekelijks sprake zijn van 2 uur “From Austin & Everywhere Extra. De zogenaamde zomer- editie. Veelal live van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Patrick Sweany 

Met komende zaterdag, 25 juni, dus als vertrekpunt. De Texaanse hoofdstad Austin zal het muzikale vertrekpunt zijn én blijven, maar dat twee uur uitzending ook ruimere mogelijkheden biedt om uit te wijken naar andere muzikale oorden, dan wel naar tijden van weleer, is natuurlijk een prettige bijkomstigheid.

In de 1e zomer- editie o.a. een track van de cd “Every Hour is A Dollar Gone” (2007) van Patrick Sweany: Million To Me. Zie hier de playlist

Patrick Sweany doet eind dit jaar ons land aan voor een aantal concerten.

 

Leave a Comment more…

 

From Austin & Everywhere

by jayhawk on jun.19, 2011, under Nieuws

Bij From Austin & Everywhere te beluisteren: The Shiner Twins 

Op deze plaats berichtten wij u al eerder over het radioprogramma “From Austin & Everywhere” dat elke woensdagavond tussen 21.00 en 22.00 uur wordt uitgezonden op Omroep Vlaardingen op 107.8 in de ether en op 105.9 op de kabel in Vlaardingen. Het programma is overigens ook op het internet te beluisteren via de site van Omroep Vlaardingen.

Nu is Ron’s Alt Country een samenwerkingsverband aangegaan met presentator en samensteller Leo Kattestaart, o.a. bekend als schrijver voor Altcountry.nl . De playlists van dit mooie programma, dat ruimschoots aandacht besteed aan alle vormen van alt. country, americana, blues en authentieke soul, zullen met regelmaat op deze site verschijnen. Bekijk de playlist van het komende programma van woensdag 22 juni met o.a. het nummer “Driftin’” van de nieuwe CD “Four Souls One Heart” van The Shiner Twins, nummer een in de Euro Americana Chart van juni, via de link bovenaan deze pagina.

Leave a Comment more…

 

Good Luck Mountain bij Lucky Dice Music

by jayhawk on jun.15, 2011, under Fanpages, Nieuws

“Good Luck Mountain” nu ook in Nederland verkrijgbaar 

Goed twee-en-een half maand na uitkomen krijgt het project Good Luck Mountain van songwriter Mike Ferrio de ondersteuning in Nederland die het verdient. “Good Luck Mountain” (de plaat) werd als “album van de maand juni”  vermeld in de nieuwsbrief van het Nederlandse Lucky Dice Music en kreeg een prominente plaats op hun website. Sandra Zuidema van Lucky Dice schrijft “Good Luck Mountain” is een bloedstollend album geworden waar je niet omheen kan”.

Ondertussen heeft Mike Ferrio een nieuwe website goodluckmountain.com gelanceerd, alsmede een facebookpagina.

Mike Ferrio komt dit jaar niet naar Nederland. Met Good Luck Mountain zal hij wel een Engelse tournee houden. Van 14 t/m 25 oktober treedt hij o.a. op in Aberdeen, Edinburgh, Londen en Brighton.
Meer over Good Luck Mountain op de Tandy/Good Luck Mountain fanpage.

Leave a Comment more…

 

Ongemak

by jayhawk on jun.15, 2011, under Nieuws

Sorry mensen, deze website lag er twee maanden uit vanwege update perikelen. Oorzaak: De WordPress-versie van de provider liep niet synchroon met die van WordPress zelf. In de toekomst blijft u, wel-is-waar mondjesmaat, op de hoogte van wat er zoal gebeurt in alt. countryland.

De Zes van Ron’s Alt Country voor mei 2011

by jayhawk on apr.30, 2011, under Opinie

Het is weer tijd voor een nieuwe aflevering van de Zes van Ron’s Alt Country. Deze keer betreft het de maand mei.

Zoe Muth & The Lost High Rollers – “Starlight Hotel” (2011)
Brett Detar – “Bird In The Tangle” (2010)
Israel Nash Gripka – ” Barn Doors and Concrete Floors” (2011)
King Creasote & Tom Hopkins – “Diamond Mine” (2011)
Alela Diane – ” Wild Divine” (2011)
Howe Gelb and a Band Of Gypsies – “Alegrias” (2011)

1. Zoe Muth & The Lost High Rollers – “Starlight Hotel” (Signature Sounds)
2. Brett Detar – “Bird In The Tangle” (self released)
3. Israel Nash Gripka – ” Barn Doors and Concrete Floors (Continental Song City)
4. King Creosote & Tom Hopkins – “Diamond Mine” (Domino Records)
5. Alela Diane – “Wild Divine” (Rough Trade)
6. Howe Gelb and a Band Of Gypsies – “Alegrias” (Fire Records)

Deze maand geen duidelijke uitschieter, maar over de gehele linie een hoog niveau. Ook bij de platen die buiten de Top Zes vielen.Enkele afvallers waren: L/O/N/G – ” American Primitive” (Glitterhouse); Various Artists – “Traditionals (in a cabin with …/V2 Benelux); A.J. Roach – ” Pleistocene” (Lucky Dice); The Wailin’ Jenny’s – “Bright Morning Star” (High Romance Music); The Unthanks – “Lost” (Rebble Rouser); JT Nero – ” Mountains/Forests” (Lucky Dice);  Gurf Morlix – “Blaze Foley’s 113th Wet Dream” (Rootball Records);  Oh Susanna – ” Soon The Birds”  (continental Song City) en Don White -”Winning Streak” (self released).

De plaat van Brett Detar is niet als CD verkrijgbaar, maar wel hier als free download (MP3)

Ron’s Alt Country is reporter voor de Euro Americana Chart.

Leave a Comment :, , , , , more…

Good Luck Mountain met “The Seven Sisters”

by jayhawk on apr.28, 2011, under Nieuws

Op het web vonden we deze opname van het mooie “The Seven Sisters” van Good Luck Mountain (met Ana Egge). Een recensie van het nieuwe album van Mike Ferrio (voorheen Tandy) vindt u verder op deze website. Voor meer informatie over Good Luck Mountain en hun aanstaande tournee in het Verenigd Koninkrijk ga naar de Tandy/Good Luck Mountain fanpagina.

Leave a Comment :, , more…

The Jayhawks en Ryan Adams

by jayhawk on apr.07, 2011, under Agenda, Fanpages, Nieuws

Nieuws van de Nederlandse podia: The Jayhawks zijn (tijdelijk) herenigd en een nieuw album is in de maak. De band van de songwriters Mark Olson en Gary Louris en die verder bestaat uit Marc Perlman, Karen Grotberg en Tim O’Reagan doet tijdens hun Europese tournee ook België en Nederland aan. Op  6 augustus 2011 is de band aanwezig op het Dranouter Festival Heuvelland (Bel.); twee dagen later op 8 augustus in de Paradiso in Amsterdam en op 9 augustus spelen ze in de Metropool in Hengelo.  Een idee wat je kan verwachten? Bezoek The Jayhawks website en download gratis een MP3-file van het concert dat de groep gaf op “First Avenue Minneapolis 21-06-2010″.

Een andere grote naam in alt. country-kringen is Ryan Adams. Ook hij gaat naar een aantal jaren van relatieve rust weer “on the road” en wel solo; alleen dus met akoestische gitaar. Wie zich zijn  allereerste Nederlandse (solo-) optreden in de bovenzaal van de Amsterdamse Paradiso nog herinnert (met de krakende vloer), zal zeker uitzien naar het optreden van 28 augustus 2011 in het Concertgebouw van Amsterdam. Ter gelegenheid van Record Store Day, wereldwijd zaterdag 16 april, verschijnt er een bundel van twee EP’s met vier nummers die geen plaatsje vonden op ” Cardinology” (2008).

Leave a Comment :, more…

De Zes van Ron’s Alt Country voor april 2011

by jayhawk on mrt.31, 2011, under Opinie

Het is weer tijd voor de Top Zes van Ron’s Alt Country als bijdrage aan de Euro Americana Chart:

Good Luck Mountain – “Good Luck Mountain” (2011)
Lucinda Williams – “Blessed” (2011)
The Secret Sisters – “The Secret Sisters” (2010/2011)

1. Good Luck Mountain – “Good Luck Mountain” (00:02:59 Records)
2. Lucinda Wiliams – “Blessed” (Lost Highway Records)
3. The Secret Sisters – “The Secret Sisters” (Beladroit)
4. Cam Penner – “Gypsy Summer” (Blue Note)
5. The Band Of Heathens -”Top Hat Crown & The Clapmaster’s Son” (Blue Rose Records)
6. The Memory Band – “Oh My Days” (Hungry Hil)

Ook deze maand een sterk zestal. Onder de vele afvallers bevonden zich deze keer platen van The Low Anthem, Amos Lee, D.W. Brandt, James Moors, Magnolia Mountain, The Cave Singers, Ron Sexsmith, Paulusma, Buddy Miller en Sarah Lee Guthrie & Johnny Irion.

Ga naar de website van de Euro American Chart voor meer informatie

Leave a Comment :, , , , , more…

Good Luck Mountain – “Good Luck Mountain” (00:02:59 Records) ****

by jayhawk on mrt.28, 2011, under CD Recensies

Good Luck Mountain – ” Good Luck Mountain” (2011) 

Het debuut van Good Luck Mountain is opgedragen aan Drew Glackin (1963-2008),  gerenommeerd multi-instrumentalist, bekend van bands als The Silos, Tandy en vele andere bandjes rond New York.  Samen met zanger en liedjesschrijver Mike Ferrio was hij de drijvende kracht achter Tandy en indirect verantwoordelijk voor het ontstaan van het project Good Luck Mountain. Mike Ferrio, de grote man achter Good Luck Mountain verklaarde: “Ik richtte Tandy op samen met drummer Tom McCrum en ik had echt het gevoel dat we echt een band vormden. Tom verliet de groep en Drew kwam erbij, maar dat groepsgevoel veranderde niet”. Na het overlijden van Drew Glackin wilde Mike Ferrio niet meer verder onder de naam Tandy. Hij kwam in contact met de Canadese multi-instrumentalist en producer Jason Mercer (o.a. Ani DiFranco, Ron Sexsmith en Ana Egge) en Good Luck Mountain was geboren.

“Good Luck Mountain” bevat negen liedjes en “klokt” nauwelijks 40 minuten. Het album klinkt zoals je van een album van Mike Ferrio mag verwachten; als Tandy dus, maar meer ingetogen. Verdwenen is het “folky” geluid van eerdere platen als “Lichtenstein’s Oriole” (1999) en “The Bloodroot Transcriptions” (2000). Ook het rockende en meer toegankelijke geluid van “Did You Think I was Gone?” (eind 2006) is ver weg. Wat overblijft is een collectie van subtiel gespeelde liedjes, die wel -toegegeven- enige tijd nodig hebben om in je hoofd te nestelen. In eerste instantie denk je namelijk alleen te luisteren naar de met gruis omrande stem van Mike Ferrio, begeleid door akoestische gitaar. Na verloop van tijd vallen je de subtiele arrangementen op: overal op de plaat duiken flarden muziek op geproduceerd door viool, cello (gelukkig weer een prominente rol voor oud-Tandy Lid Sibel Firat), mondharmonica, mandoline, orgel, trompet en nog diverse andere instrumenten. Zelfs een exotisch instrument als een timpani, nee geen bedreigde diersoort  maar een percussie instrument, vindt zijn plaats op deze CD.

In het begin is het moeilijk zoeken naar favorieten; “Heaven In The Haze” met zijn refrein (zeldzaam voor Mike Ferrio) lijkt het meest toegankelijk. Na enkele draaibeurten zal zich steeds een ander liedje zich voor de luisteraar openbaren; in ieder geval dat is mij overkomen. Uiteindelijk denk ik te kunnen stellen dat “On Faith” mijn favoriet is, of de samenzang van ” The Lavender Light Gospel Choir” daar debet aan is weet ik niet zeker. Al kan het ook zijn dat het in mid-tempo gedijende  “On Returning” mijn voorkeur heeft;  zangeres Ana Egge op tweede stem is natuurlijk niet te versmaden, en die schallende trompetten op het eind doen het ook goed.  Waar hebben we dat meer gehoord? Jawel, op ” To A Friend” uit 2005 van Tandy, en wel in het nummer “The Fever Breaks”  Maar goed, ieder zal zo zijn favoriete song vinden op deze plaat.

“Good Luck Mountain” (for Drew Glackin) is geen makkelijke plaat, maar uiteindelijke wel een sterke en bewijst dat Mike Ferrio nog heel wat te melden heeft.

“Good Luck Mountain” is geproduceerd door Jason Mercer en Mike Ferrio. Op drums vind je Konrad Meisner (ook The Silos), op (bas-)gitaar Jason Mercer, op akoestische gitaar, mondharmonica, piano zanger Mike Ferrio en live draagt Matt Mays ook zijn steentje bij. In de studio kreeg Good Luck Mountain nog hulp van o.a. David Chernis, Sibel Ferat, Ana Egge, Lucy Hollier en Malcolm Holcombe.

En … Good Luck Mountain is ook de naam van een bergtop niet ver van Mike Ferrio’s huidige woonplaats upstate New York.

Releasedatum: 12 april 2011 (USA). Meer informatie op website 00:02:59 Records. Nummer ” Wayward Blues is hier te beluisteren.

1 Comment :, , , , , more…

Good Luck Mountain komt er aan.

by jayhawk on mrt.21, 2011, under Fanpages

Een recensie van het debuutalbum van Good Luck Mountain (voorheen Tandy) komt over ongeveer een week op deze site. Voorlopig moeten we het doen met enkele wazige You Tube opnamen van ” Requiem For Andrew”, opgedragen aan de 2008 overleden Tandy gitarist Drew Glackin.

Meer verwijzingen naar nieuwe nummers van de nieuwe band van Mike Ferrio vind je op de Tandy/Good Luck Mountain fanpage.

Leave a Comment more…

De top zes van Ron’s Alt Country voor maart 2011

by jayhawk on mrt.01, 2011, under Opinie

Ron’s Alt Country is weer terug met de top zes als bijdrage aan de Euro Americana Chart van maart 2011.

The Decemberists – “The King Is Dead” (2010)
The Baseball Project: “Volume 2: High and Inside” (2011)
Hayes Carll – “KMAG YOYO (and Other American Stories)” 2011

 

1. The Decemberists – “The King Is Dead” (Capital Records)

2. The Baseball Project – “Volume 2: High and Inside” (Blue Rose Records)

3. Hayes Carll – “Kmag Yoyo (and Other American Stories)” (Lost Highway Records)

4. Dolorean – “The Unfazed” (Partisan Records)

5. Drive-By Truckers – “GoGo Boots” (Ato Records/PIAS)

6. The Volebeats – “The Volebeats” (Rainbow Quartz)

Een hoog niveau deze maand; onder de afvallers deze keer goede platen van The Cowboy Junkies (“The Nomad Series Volume 2: Demons”), 7 Walkers (“7 Walkers) en David Goldman (“Light In The Tunnel”)

Ga naar de Euro Americana Chart.

 

Leave a Comment :, , , , , more…

Het beste van 2010

by jayhawk on dec.30, 2010, under Opinie

Traditiegetrouw wil Ron’s Alt Country niet voorbijgaan aan de eindejaarslijst van het jaar 2010 volgens RAC.

De top 25 van 2010

“Deep in A Dream” het tributeconcert voor de liedjes van Triffidszanger David McComb 

 1. Various Artists – “Deep in A Dream – An evening with the songs of David McComb”
 2. First Aid Kit – “The Big Black & Blue”
 3. Tim Knol – “Tim Knol”
 4. Alejandro Escovedo – “Street Songs Of Love”
 5. Richard Thompson – “Dream Attic”
 6. Nathalie Merchant – “Leave Your Sleep”
 7. Chatham County Line – “Wildwood”
 8. Karen Elson – “The Ghost Who Walks”
 9. Halfway – “An Outpost of Promise”
 10. The Avett Brothers – “Live Vol. 3″
 11. The Sadies – “Darker Circles”
 12. Eilen Jewell presents Butcher Holler A tribute to Loretta Lynn
 13. Clem Snide – “The Meat Of Life”
 14. Frazey Ford – “Obadiah”
 15. Mary Gauthier – “The Foundling”
 16. Blitzen Trapper – “Destroyer Of The Void”
 17. Devon Spoule – “Live In Londen
 18. The Wooden Sky – “If I Don’t Come Home You’ll Know I’m Gone”
 19. Isobel Campbell & Mark Lanegan – “Hawk”
 20. Various Artists– “We Are Only Riders” – The Jeffrey Lee Pierce Sessions”
 21. Songdog – “A Life Eroding”
 22. Lambchop – “Live At Merge XX”
 23. John Prine – “In person & On Stage”
 24. Phosphosrescent – “Here’s To Taking It Easy”
 25. Ray Lamontagne & The Pariah Dogs – “God Willin’ & The Greek Don’t Rise

Nederlands product:

 1. Tim Knol – “Tim Knol”
 2. Allez Soldaat – “D’n Duvel Die Slaapt Nooit”
 3. Solomon Burke & De Dijk – “Hold On Tight”

Song van het jaar:

The Blackeyed Susans – “The Good Life Never Ends”van de tribute plaat “Deep In A Dream – A trbute to The Songs Of David McComb”

Leave a Comment more…

Mike Ferrio gaat als Good Luck Mountain verder

by jayhawk on okt.30, 2010, under Nieuws

De nieuwsvoorziening van deze website staat voorlopig op “non-actief”, maar we willen natuurlijk voor Mike Ferrio van Tandy altijd een uitzondering maken. Tenslotte hangt aan deze website ook Tandy Fanpage, want wij zijn duidelijk fan van de kleine singer-songwriter uit upstate New York. Van Mikes muzikale verrichtingen sijpelt alleen zo nu en dan wat nieuws door naar deze kant van de oceaan, maar nu is het toch wel duidelijk dat het volgende project van Mike Ferrio in digitale vorm Good Luck Mountain zal heten en dat Tandy dus ter zielen is. Hieronder een impressie en wel van het eerste optreden van Good Luck Mountain op CMJ tijdens de showcase van het label 00:02.59 in The Luxury Lounge op 20 oktober 2010. Herkenbaar in Good Luck Mountain, overigens een naam van een berg in upstate New York in de contreien waar Mike Ferrio woonachtig is, naast Mike Ferrio ook zijn goede vriend Konrad Meissner (The Silos, Tandy) en op de foto Ana Egge als gaste.

Good Luck Mountain op CMJ in The Living Room op 20-10-2010 met Jason Mercer, Mike Ferrio (voorheen Tandy), Konrad Meissner, Ana Egge (gast) en Matt Mays

Leave a Comment :, , more…

De Zes van Ron’s Alt Country voor september 2010

by jayhawk on aug.31, 2010, under Opinie

In wat wel eens de laatste aflevering zou kunnen zijn van Ron’s Alt Country presenteren wij u de Zes van Ron’s Alt Country.

Richard Thompson – “Dream Attic” (2010)
Isobel Campbell & Mark Lanegan – “Hawk” (2010)
The Wynntown Marshals – “Westerner” (2010)
Songdog – “A Life Eroding” (2010)
Los Lobos – “Tin Can Trust” (2010)
Jimmy Vaughan – “Plays The Blues, Ballads & Favorites” (2010)

1. Richard Thompson – “Dream Attic” (Proper Records) **** Geweldige liveplaat van meestergitarist. Zie de recensie.
2. Isobel Campbell & Mark Lanegan – “Hawk” **** Voor de derde keer op rij maken Campbell & Lanegan een broeierige Nancy & Lee plaat. Binnenkort op Take Root.
3. The Wynntown Marshals – “Westerner” (Changer Records) ***1/2 RAC is lang op zoek geweest naar de fysieke versie van de tweede van deze Engelse Jayhawks-adapten. Gewoon een goede plaat.
4. Songdog – “A Life Eroding” (One Little Indian Records) ***1/2 Donker, maar o zo mooi werk van songsmid uit Wales.
5. Los Lobos – “Tin Can Trust” (Proper Records) ***1/2 Zeker niet hun slechtste van deze rock en blues veteranen.
6. Jimmy Vaughan – “Plays Blues, Ballads & Favourites”  (Proper Records) ***1/2  Ik word niet zo gauw geraakt door de “blues”, maar Jimmy Vaughan (de broer van) weet de juiste snaar te raken.

Richard Thompson – “Dream Attic” **** (Proper Records)

by jayhawk on aug.06, 2010, under CD Recensies

Richard Thomson - "Dream Attic" (2010)Richard Thomson – “Dream Attic” (2010) 

Legendarisch songschrijver en gitarist Richard Thompson mag dan wel 61 jaar zijn, de man schuwt het experiment niet. Zo kwam hij in 2003 met het risicovolle “1000 Years of Popular Music”, een conceptplaat waarbij hij in 23 liedjes een beeld gaf van de populaire muziek en daarbij een plaats gaf aan zowel interpretaties van dertiende eeuwse Latijnse muziek, alswel Britney Spear’s “Oops … I Didn’t Again. Nu is hij terug met “Dream Attic”, een geweldige verzameling pas geschreven liedjes, die niet in in de studio tot stand kwam, maar direct op de bühne werd uitgevoerd tijdens een aantal shows in de Great American Music Hall in San Francisco in februari van dit jaar. Thompson koos voor deze aanpak omdat, zoals hij het zelf verwoordt “I don’t think musicians playing on their own particularly interesting, it’s only when they play in front of an audience that something interesting happens”.

Nu, interessant is deze plaat zeker, met een liveband, waarin, naast Thompson, Michael Jerome (drums), Taras Prodaniul (bagitaar), Joel Zifkin (viool, mandoline) en zeerzeker Pete Zorn (gitaar, fluit, sax en mandoline) een plaatsje vonden. Meestergitarist Thompson, ooit door het tijdschrift Rolling Stone gekozen onder de twintig beste gitaristen van deze tijd, excelleert op het uptempo “Haul Me Up’ en laat zich volledig gaan in fraaie soli tijdens folk-rocker “Sidney Walls”. Een pluim is er ook voor het werk van Taras Prodaniul, met zijn hoekige basspel bepaalt hij grotendeels het geluid op “Sidney Walls” en op de andere favorieten op de plaat; de catchy opener “The Money Shuffle” en het rockende “Demons In Her Dancing Shoes”. Het zijn vooral de uptempo nummers die mij het meest aanspreken op het spontaan gespeelde “Dream Attic” en mij doen het herinneren aan het beste van Fairport Convention, de groep waarin Thompson een belangrijke rol speelde, en dat is toch al weer zo’n veertig jaar gelden.

“Dream Attic” komt uit op 31 augustus 2010 bij Proper Records en zal ook verkrijgbaar zijn met een extra disc met daarop akoestische demo-opnamen.

Zie ook Beesweb , the official site of Richard Thompson

Leave a Comment :, more…

Fred bij David Letterman

by jayhawk on aug.04, 2010, under Nieuws

Bij Ron’s Alt Country zijn we niet kapot van Fred Eaglesmith’s nieuwste CD “Cha Cha Cha”. In Amerika blijkbaar wel, want op 18 juni 2010 werd Fred uitgenodigd om op te treden bij David Letterman in de Late Show bij CBS television. Zie hieronder het reuzeaardige filmpje van Fred met The Gin Sisters en let op de jas!

Een ander filmpje willen wij u ook niet onthouden. De toegift van Fred tijdens Ron’s Alt Country’s eigen “3×50 Party” in november 2007 in Newland in Klaaswaal. De opname is van Jos Westenberg.

Leave a Comment :, , more…

Euro Americana Chart van augustus 2010

by jayhawk on aug.04, 2010, under Nieuws

Anna Coogan & North19Anna Coogan & North19 

Hieronder de top tien van de Euro Americana Chart van augustus 2010. De gehele top vijfentwintig is terug te vinden op euroamericanachart.eu

1.   Anna Coogan – “The Nocturnal Among Us (self released)
2.   Mary Gauthier – “The Foundling”(Proper Records)
3.   Eilen Jewell presents Butcher Holler – A tribute To Loretta Lynn” (Signature Sounds)
4.   Peter Case – “Wig” (Yep Roc Records)
5.   Judy Collins – “Paradise” (Wildflower Records)
6.   Shinyribs – “Well After Awhile” (Nine Mile Records)
7.   Jackson Browne & David Lindley – “Love Is Strange” (Inside Recordings)
8.   Alejandro Escovedo – “Street Songs Of Love” (Concord Records)
9.   Los Lobos – “Tin Can Trust” (Proper Records)
10. Nu-Blu – ”Nights” (Red Squared Audio)

Verrassend staat relatief onbekend talent Anna Coogan bovenaan de EuroAmericana Chart van augustus. Voor meer informatie over Anna Coogan zie haar My Space pagina Anna Coogin & North 19 of www.north19.com

Leave a Comment : more…

The Band of Heathens free download

by jayhawk on aug.01, 2010, under Nieuws

Van The Band of Heathens is er een free download beschikbaar van “Free Again”, een nummer dat zij maakten naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico.

The Band of Heathens - "Free Again" (2010)The Band of Heathens – “Free Again” (2010) 

Leave a Comment : more…

De Zes van Ron’s Alt Country voor augustus

by jayhawk on jul.30, 2010, under CD Recensies, Opinie

Ai…, wat een rijke oogst deze maand. Zelden vond Ron’s Alt Country het moeilijker dan deze maand om een top zes samen te stellen. Er waren zoveel goede, nieuwe releases. Maar vooruit, laten we een poging wagen…

1. Alejandro Escovedo – “Street Songs of Love” (Concord Music) ****

Het alweer tiende soloalbum van de ooit door het toenmalige, gezaghebbende alt.  country magazine No Depression uitgeroepen artiest van de jaren negentig Alejandro Escovedo. Getekend d0or het leven – ooit pleegde zijn vrouw zelfmoord en werd bij hem heptatis C geconstateerd waar hij bijna aan overleed – komt de nu 59- jarige artiest uit Austin met een van zijn betere platen ooit. Debet aan het hoge niveau van de liedjes is Chuck Prophet, die samen met Escovedo zeven van de tien liedjes schreef. Het is een hard-rockende verzameling liedjes geworden, met af en toe een zachte “touch”, die hier en daar het niveau van Bruce Springsteen benadert. Het is daarom niet vreemd dat we de “boss” ook terugvinden op “Street Songs of Love”; hij leent zijn stem aan “Faith”, een duet. Verder is Ian Hunter te gast in “Down in the Bowery” op deze door meester Tony Visconti geproduceerde plaat. “Anchor”, het funky “This Bed is Getting Crowded”, “Down In The Bowery”, het gevoelige “Fall Apart With You” en het  toegankelijke”Undesired” ; ze behoren tot het beste dat Alejandro Escovedo ooit schreef en uitvoerde. Bij RAC hopen we dat “Street Songs Of Love” iets verder uit de anonimiteit trekt en vragen we ons af wanneer een festival van het niveau als Take Root Escovedo eens als “headliner” durft te boeken.

2. Mark Olson – “Many Colored Kite” (Rykodisc) ****

Net binnen, dus de indrukken zijn nog vers en niet helemaal uitgekristalliseerd, het tweede soloalbum van de oud-Jayhawks voorman Mark Olson. Opvolger van het door scheidingsperikelen gekleurde “Salvation Blues” uit 2008. Duidelijk hoopvoller gestemd ook, niet onlogisch met nieuwe vriendin en muzikale partner Ingumm Ringvold aan zijn zijde.  De folky liedjes wringen soms, net alsof op weg zijn naar hun definitieve vorm. De ware verrassingen vinden we dan ook op plaatkant twee met het zeer gevoelige “No Time To Live Without Her” (met Vashti Bunyan op tweede stem), de country-rocker “Wind & Rain” en het tweetal “Scholastica” en “Kingsnake”, die klinken alsof ze uit de jaren zestig stammen. Een beetje vreemd, maar …

3. Chatham County Line – “Wildwood” (Yep Roc Records) ****

Vijfde album van de mannen uit het North Carolina. Bluegrass is nog nog steeds het uitgangspunt, maar door de toevoeging van de drums van gast Zeke Hutchins komen pop en rock steeds dichterbij. Prachtig blijven de samenvallend vocalen van Dave Wilson en persoonlijke favoriet tenor John Teer, zoals in opener “Wildwood”. Jammer dat niet alle liedjes het geweldige niveau van de naamgever aan het album behalen.

4. Eilen Jewell presents Butcher Holler – “A Tribute to Loretta Lynn” (Signature Sounds) ****

Vaste bezoekers van de concerten van Eilen Jewell wisten het al langer; de frêle zangeres uit Cambridge, Massachutes is een groot fan van countrylegende Loretta Lynn. “Deep As Your Pocket” van de ooit in Butcher Holler, Kentucky geboren Lynn stond steevast op de setlist van Eilen Jewell & band. Volkomen logisch dat er ooit een tribute plaat van de hand van Eilen Jewell moest komen en die is er dan nu ook. In nauwelijks dertig minuten komen er twaalf Loretta Lynn liedjes voorbij; retestrak gespeeld door de ritmesectie van de Eilen Jewell Band, t.w.bassist Johnny Sciascia en drummer Jason Beek. Meestergitarist Jerry Miller treedt want minder op de voorgrond, maar volgens de berichten wordt er hard gewerkt aan zijn komende soloplaat. Blijft over natuurlijk de kleine  zangeres Jewell die met haar wat lome stem schittert op de pure countrysongs. Persoonlijke favorieten zijn “First City”, This Hanted House”en “You’re Lookin’ At Country” . Prima side-project.

5. Blitzen Trapper – “Destroyer Of The Void” (Sub Pop) ****

Mooi nieuw album van indie-folk-rock-pop band uit Portland, Oregon. Misschien wat minder aandacht voor alt country dan op voorganger EP “Black River Killer” (2009), maar dat mag de pret niet drukken. Alleen het nummer “The Man Who Would Speak True” is de aanschaf al waard. Voor meer informatie verwijs ik u naar de commerciële media, want deze plaat krijgt terecht alle aandacht.

6. Halfway – “An Outpost of Promise” (Plus One Records/Sonic Rendezvous) ****

Helemaal uit het verre Australië komt Halfway, een achtkoppige formatie uit Brisbane. Is dit niet de stad waaruit onze favoriete band The Go-Betweens is voortgekomen? Jawel en daarom is het niet vreemd hier Go-Betweens voorganger Robert Forster aan te treffen als producer. Verwacht hier geen springende op pop gestoelde melodieuze muziek aan te treffen waarop The Go-Betweens het patent hadden, maar uiterst spannend gespeelde alt country, van het soort dat we helaas niet veel meer tegenkomen in het Amerika van nu. De sound van bands als Uncle Tupelo, Wilco en meer recentelijk The Maldives is hier niet ver weg. Prima gedaan van de mannen rond songschrijvers John Busby en Chris Dale. Hoewel catchy  liedjes als “Oscar”en “Stevie” de meeste aandacht naar zich toetrekken, is het afsluiter  “Bluebird Tattoo” dat de meeste aandacht opeist. Als er zoiets als een ultiem alt countryliedje zou bestaan, dan mag “Bluebird Tattoo” zeker tot de kandidaten behoren. “110″, “Tortilla Code” en de ballad “Sweetheart Please Don’t Start” behoren ook nog tot de categorie waar men graag vier sterren aan geeft, dus al-met-al kunnen we “An Outpost of Promise” gerust tot een dijk van een plaat betitelen. Check ook nog zijn voorgangers “Remember The River” (2006) en vooral debuut “Farewell To The Fainthearted” uit 2003.

Tja, en dan heb je nog de afvallers. Geen plaatsje in de lijst kregen deze keer o.a.  “Obadiah” van Frazey Ford (The Be Good Tanyas), “Scattered”, het restjesalbum van The Handsome Family (zie recensiepagina), “The Living Side van folky Meg Hutchinson, “Welder”van Elizabeth Cook, “American Slang” van The Gaslight Anthem, “Wrong Control” van Austin Collins & The Rainbirds, het poppy “Cry Tomorrow” van Stephanie Finch (mrs. Chuck Prophet), “See You On The Moon” van Tift Merritt, “Well After Awhile” van Shinyribs (bijnaam van Kevin Russell van The Gourds), het misschien wel onderschatte “Turn and Fade” van Dave Gleason, “Remnin Park Vol.1″ van The Cowboy Junkies and last-but-not-least “Midnight Souvenirs” van Peter Wolf. Allemaal plaatjes die ik zo drie-en-een-halve ster zou schenken. Met ander woorden: een geweldige oogst deze maand. Kijk ook of je ze terug vindt in de Euro Americana Chart van augustus 2010.

Leave a Comment :, , , , , more…

The Handsome Family – “Scattered” (Handsome Family Music) ***1/2

by jayhawk on jul.25, 2010, under CD Recensies

The Handsome Family "Scattered" (2010)The Handsome Family “Scattered” (2010) 

Dit is niet de opvolger van het enigszins teleurstellende “Honey Moon” uit 2009, maar, om met The Handsome Family te spreken,  “A Further Collection of Lost Demo’s, Orhpaned Songs and Odd Covers” en in wezen dus de opvolger van “Smothered and Covered” uit 2002. Brett en Rennie Sparks verrassen hier toch wel, want tussen 19 liedjes zitten een paar aardige pareltjes die de aanschaf van “Scattered” de moeite waard maken. Productioneel steekt het gepolijste “Famous Blue Raincoat” er boven uit, maar dat kenden we al van van de Leonard Cohen tribute “I’m Your Man”. Nee, we moeten het meer zoeken in een niet eerder uitgebracht liedje als “The Blizzard, ooit een hit voor Jim Reeves en hier uitgevoerd als een meeslepende “tear-jerker”. Brett en Rennie zijn m.i. ook heel goed als ze zich inlaten met covers als “Lost Highway”, bekend van natuurlijk Hank Williams, maar ooit geschreven door Leon Payne, en “Eleanor Rigby”, natuurlijk door The Beatles. Aanraders zijn verder “Snowball”, eerder op Bloodshot’s “The Bottle Let Me Down” en de traditional “What Does the Deep Sea Say?”. Verder is het goed dat het duo niet is voorbijgegaan aan nog niet eerder uitgebracht materiaal uit de jaren 1992 en 1993. Het duo was toen een trio, aangevuld met drummer Mike Werner, en klonk toen meer als indie-act Grandaddy. Een liedje als “Telephones and Telescopes” doet eer aan die periode. Leuk dat met “Scattered” het vreemde en de gekte  in de muziek van het echtpaar weer terug is en dat na het slappe “Honey Moon”.

Leave a Comment : more…

De stand van zaken …

by jayhawk on jul.17, 2010, under Nieuws, Opinie

Na een slappe junimaand in alt country land, begint Ron’s Alt Country er zowaar weer zin in te krijgen. Zo zijn er een aantal prima plaatjes uit en staat er het nodige op stapel.

Allereerst is RAC zeer verheugd met het uitbrengen van Eilen Jewells ode aan aan Loretta Lynn. “Butcher Holler” heet het schijfje en het verschijnt bij Signature Sounds. Voor wie al een nummertje wilt horen, dient te luisteren naar Leo Kattestaarts radioshow “From Austin & Everywhere” op woensdag 21 juli om 21.00 uur bij Omroep Vlaardingen.

Ook enthousiast is RAC’s over de vijfde studioplaat van North Carolina’s trots Chatham County Line. Van het net uitgekomen “Wildwood” kun je via een widget (zie vorige post) een aantal nummers horen.

Benieuwd is RAC naar de in eigen beheer uitgebrachte restjes-cd “Scattered” van The Handsome Family. De CD is onderweg, dus binnenkort meer nieuws op The Handsome Family fansite.

Verder is de maker van deze site zeer onder de indruk van respectievelijk “Destroyer Of The Void” van Blitzen Trapper, nog beter dan hun prachtige EP “Black River Killer van vorig jaar, en vooral “Street Songs Of Love” van Alejandro Escovedo. Deze nog steeds onderschatte Texaan heeft met deze CD een dijk van een plaat afgeleverd, die meer aandacht verdient dan ik hier en daar in de media heb gelezen. Daarom op deze website binnenkort meer aandacht voor “Street Songs Of Love”.

Verder zijn er nog een aantal leuke releases die op uitkomen staan:

Mark Olson – “Many Colored Kite” ( Rykodisc, 30-07)
Los Lobos – “Tin can” (Proper, 06-08)
Isobel Campbell & Mark Lanegan – “Hawk” (V2, 13-08)
JJ Grey & Mofro – “Georgia Warhorse” ( Alligator, 26-08)
RG Morrison – “Farewell, My Lovely” (Loose, 27-08)
Jon Langford & Skull Orchard – “Old Devils” (Bloodshot, 27-08)
Grinderman – “Here Comes The Wolfman” ( 14-09,US release)

Langzamerhand druppelen er steeds meer namen binnen van artiesten die zullen optreden op Take Root 2010 op zaterdag 18 september in de Oosterpoort in Groningen. Nieuw toegevoegd zijn deze keer het voor mij onbekende Musee Mecanique uit Portland en de jonge en uit de hoek van Conor Oberst afkomstige Amerikaanse singer-songwriter Willy Mason. Al gecontracteerde namen waren: Emily Jane White, Devon Sproule, Isobel Campbell & Mark Lanegan, Iron & Wine, Black Mountain, Old Crow Medicine Show, Frank Fairfield, Damien Jurado, Chatham Country Line, Carrie Rodriguez, Deer Tick, Phosphorecent en als headliner natuurlijk Wilco. De kaarten kosten 44 euro in de voorverkoop en voor meer inforamatie ga je naar www.take root.nl

Als laatste nog wat nieuws: The Sumner Brothers hebben net een een collectie van thuisopnamen uit onder de naam “In The Garage II” en die is te verkrijgen via I-Tunes en op CDBaby.
Van de hier volledig genegeerde Australische artiest Paul Kelly verschijnt eind september een boek met CD Box met liveopnamen van zijn A-Z Shows.

Van The Old 97′s zijn er onder de naam ‘Mimeograph EP” 4 covers van respectievelijk The Rolling Stones, The Fratellis, R.E.M. en David Bowie te downloaden via I-Tunes en bovendien staat er nog een nieuwe CD op stapel.
En dan hebben we nog onze grote vriend en voormalig wonderkind Ryan Adams, die na een goed jaar buiten de muziek nu via Twitter heeft laten weten dat hij nu weer liedjes aan het schrijven is en aan het opnemen met zijn geluidsman Tom Schick. De liedjes zouden in het verlengde liggen van “Cold Roses” uit 2005 en daar zien we hier zeker naar uit.

Leave a Comment :, , , , , more…

Chatham County Line

by jayhawk on jul.15, 2010, under Nieuws

Chatham County Line - "Wildwood" (2010)Chatham County Line – “Wildwood” (2010) 

Het op deze website zeer gewaardeerde Chatham County Line heeft net met “Wildwood” het vijfde studioalbum uitgebracht. Omdat het album waarschijnlijk hier nog niet in de winkels ligt, alvast een voorproefje via een widget:


Leave a Comment more…

Larkin Poe aan top in Euro Americana Chart

by jayhawk on jul.06, 2010, under Nieuws

De zusjes Rebecca en Megan Lovell, voorheen tweederde deel van The Lovell Sisters, zijn populair bij de samenstellers van de Euro Americana Chart, editie juli 2010. Zij prijken onder de naam Larkin Poe met hun EP “Spring” bovenaan de lijst. Waarbij mag worden opgemerkt dat het deze keer wel een zeer conservatieve editie betreft. Hieronder de top tien.

"Spring an EP"- Larkin Poe (2010)“Spring an EP”- Larkin Poe (2010) 

1.  Larkin Poe – “Spring an EP” (Edvins Records)
2.  Fred Eaglesmith – “Cha Cha” ( A Major Label/ Lonesome Day Records)
3.  Darrell Scott – ” A Crooked Road” (Full Lights Records)
4.  Doug Burr – “O Ye Devastator” (Velvet Blue Music/Sprune)
5.  Phantom Puercos – “Electrograph” (Self released)
6.  Kevin Welch – “A Patch Of Blue Sky” (Music Road)
7.  J. Shogren – “Birds, Bones & Muscle” (Jaha!)
8.  Rebecca Loeb – “Mystery Prize” ( Me and My Americana)
9.  The Halyards – “Fortunes Smiles” (Cheshire)
10.Joe Iadanza – “All In Good Times” (Self released)

De volledige top 25 van juli vind je op www.euroamericanachart.nl

Leave a Comment :, more…

De Zes van Ron’s Alt Country

by jayhawk on jun.27, 2010, under Opinie

Met allereerst de verontschuldigingen voor het geringe aantal updates voor deze website – het werk en de WK voetbal eisten hun tol – vindt u hier toch een nieuwe Zes van Ron’s Alt Country.

1.  Karen Elson -” The Ghost Who Walks” (Third Man Records) Vrouw van garage-rocker Jack White komt met verrassend debuut. Dankzij de productie van manlief en de donkere begeleiding is dit een fijne plaat geworden met een mengeling van alt country, pop en folk. Doet soms terugdenken aan Jacks spannende productie van “Van Lear Rose” van Loretta Lynn uit 2004 en het werk van Blanche. Verbindende factor naast Jack White is hier “Little” Jack Lawrence.

2. Mary Gauthier – “The Foundling” (Razor & Tie)  Ook Mary Gauthier kreeg productionele hulp en deze keer uit de hoek van de Canadese Cowboy Junkies. Broertje Michael Timmins kleurde het geheel in en er was tevens hulp van zusje Margo Timmins, Josh Finlayson en zelfs Garth Hudson. Een donkere country-noir plaat om van te houden.

3. Allez Soldaat – “D’n duvel die slaapt nooit” (CRS). Allez Soldaat is het alter-ego van oud-profvoetballer Björn van der Doelen (PSV, NEC). Björn heeft een prachtige dialectplaat gemaakt die met liedjes van het niveau van  “De Breezer-Sletjes-Blues” en “Zomerzon” moeiteloos de concurrentie met de doorsnee Amerikaanse singer-songwriter aan kan.

4.  Damien Jurado – “Saint Bartlett” (Secret Canedian). Weer mooie en sfeervolle CD van deze singer-songwriter/indie-artiest.

5.  Kara Suzanne – “Parlor Walls” (Shut Eye Records). Nooit gedacht dat er achter deze naam een erg goede americana en rockzangeres schuil ging. Voor de stevige en melodieuze americana a la Trish Murphy. Luister en bezoek haar My Space pagina.

6. Gringo Star – “All Yall” (Cargo Records/Sonic Rendezvous) . Garage-rock band uit Atlanta doet soms uitstapjes naar de Brit-pop en alt country.

Deze maand niet zo’n geweldige oogst; alleen de eerste drie doen “vier sterren”. Teleurstellingen waren er ook: Fred Eaglesmith kwam niet met zijn beste plaat “Cha Cha” (Lonesome Day/Sonic Rendezvous), met daarop een heel irritant orgeltje. En dat doet pijn, want RAC is een grote fan. “The New Farming Scence” van Southern Tenant Folk Union (Johnny Rock Records) is weliswaar een fijne bluegrass/folkplaat, maar mist de melodieuze popinvloeden van voorganger “Revivals, Rituals en Union Songs”.
Net niet gehaald: de stevige southern rock van Blackberry Smoke (“Little Piece of Dixie”, BamaJam Records);  de EP “Spring” van Larkin Poe; “Love of The Amateur” (Blue Rose Records) van The Slummers (met Dan Stuart van Green On Red); de hoge school bluegrass van Black Prairie (“Feast Of The Hunters Moon”, Sugar Hill Records) en het heruitgebrachte debuut “The Jayhawks (aka The Bunkhouse Album)” van The Jayhawks (Lost Highway).

Sally Spring bovenaan Euro Americana Chart

by jayhawk on jun.05, 2010, under Nieuws

Sally Spring staat met haar vijfde CD “Made of Star” bovenaan Euro Americana Chart van juni 2010.

Sally Spring - "Made of Star"(2010)Sally Spring – “Made of Star”(2010) 

Hieronder de top tien. De volledige lijst vind je op EuroAmericanachart.nl

1.  Sally Spring –  Made of Star” (SniffinPup)
2. Guthrie Kennard – “Matchbox” (Rango Records)
3. Mary Gauthier – “The Foundling” (Proper Records)
4. Hayward Williams – “Cotton Bell” (Machine Records/CRS)
5. Rebecca Loebe – “Mystery Prize” (self rel.)
6. Merle Haggard – “I Am What I Am” (Vanguard)
7. Peter Wolf – “Midnight Souvenirs” (Verve)
8. Nathalie Merchant – “Leave Your Sleep” (Nonesuch Records)
9. Susan Cowsill – “Lighthouse” (Blue Rose Records)
10. The Slummers – “Love Of The Amateur” ( Blue Rose Records)

Leave a Comment :, more…

Eilen Jewell terug in Nederland

by jayhawk on jun.01, 2010, under Agenda, Nieuws

Nauwelijks vier maanden nadat ze schitterde op de Rhythm & Blues Night in Groningen keert Eilen Jewell met band terug in Nederland en België. Zo zal ze een van de publiekstrekkers zijn op het Roapaen Festival in Ottersum op zondag 10 oktober.

Andere tot nu toe vastgestelde concertdata in de lage landen.
Dinsdag 28 september: Rotterdam, Watt
Woensdag 29 september: Gent (B.), Handelsbeurs
Zaterdag 23 oktober: Haarlem, Patronaat

Bij Ron’s Alt Country houden wij van Eilen Jewell, vandaar …

Leave a Comment : more…

Naked Song Festival als alternatief

by jayhawk on mei.30, 2010, under Opinie

Het Naked Song Festival, gehouden op zaterdag 29 mei 2010,  profileert zich steeds meer als alternatief voor het dit jaar niet gehouden Blue Highways Festival. Tijdens Naked Song, dat toe was aan zijn vierde editie, stonden 16 artiesten geprogrammeerd, waaronder grote namen als Joanna Newson en Ane Brun. Hoewel het festival zich richt op het werk van singer-songwriters geeft het een plek aan artiesten die anders misschien ook geprogrammeerd hadden gestaan op het belangrijke festival in Utrecht. We denken hierbij aan Lynn Hanson, Caroline Herring, Iauin Matthews, Lynn Miles, David Olney, Matt the Electrician en Tim Knol.

Ron’s Alt Country zag en genoot van Lynn Hanson, Caroline Herring, Blaudzun, Matt the Electrician met op gitaar “Scrappy” Judd Newcomb, Anne Soldaat en Ane Brun.  Absoluut hoogtepunt: Tim Knol met begeleiders Matthijs van Duijvenbode (keys) en Anne Soldaat (gitaar): ontwapend, prima liedjes en goede stem. Teleurstellingen waren er ook in Iain Matthews (te clean) en Joanna Newson (razend populair, maar absoluut niet in de smaak van RAC).

Al met al krijgt Naked Song een dikke plus vanwege de programmering en het goede geluid. Klein puntje van kritiek: doe wat aan die matige catering!

Hieronder een foto-impressie:

Leave a Comment :, , more…

De Zes van Ron’s Alt Country

by jayhawk on mei.30, 2010, under Opinie

Ron’s Alt Country presenteert weer de zes beste schijfjes, volgens RAC dan, voor de Euro Americana Chart van de maand juni 2010:

1. V/A – “Deep in a Dream – An Evening with the Songs of David McComb” (Tornado Alley Records). Er ver bovenuit stekend: het live-eerbetoon aan David McComb, voorman van The Triffids, maar ook lid van The Blackeyed Susans; door deze laatste band met 6 fantastische uitvoeringen geëerd. Niet direct alt country, maar wel met prachtige steelgitaar bijdrage van “Evil” Graham Lee.
2. The Sadies – “Darker Circles”(Yep Roc Records) – De Canadese broertjes zijn met dit album weer helemaal terug. Hun beste album ooit en dat weer met Gary Louris (The Jayhawks) aan de knoppen.
3. Mars Arizona – “High Desert” (Big Barn Records) – Man-vrouw duo Nicole Storto en Paul Knowles zetten op hun vierse album een sound neer die dicht in de buurt komt van het vorig jaar op deze site zo bejubelde Blue Mother Tupelo en ze krijgen daarbij hulp van o.a. Ken Coomer (Uncle Tupelo, Wilco), Paul Lacques ( I See Hawks in LA) en met Ray Kennedy achter de knoppen.
4. Phosphorescent – “Here’s To Taking It Easy” (Dead Oceans)- Matthew Houck wordt met de plaat beter en … gaat ook steeds meer op Bonnie ‘Prince’ Billy lijken.
5. Kasey Anderson – “Nowhere Nights” (Red River Records) – Geproduceerd door Eric “Roscoe” Ambel, dus dat betekent een gezonde dosis alt country rock herrie. In de geest van iemand als Ryan Bingham.
6. John Prine – “In Person & On Stage” (Oh Boy Records) – Prine live is weer een sensatie. Deze keer met hulp van o.a. Sara Watkins, Iris DeMent, Emmylou Harris en Josh Ritter.

Veel sterke platen deze maand. Buiten de boot vielen o.a. Po’ Girl (“Follow Your Bliss”), Josh Ritter (“So Runs The World Away”), Point Quiet (“Point Quiet”) en Otis Gibbs (“Joe Hill’s Ashes”).

Leave a Comment :, , , , , , , , , more…

Nieuwe releases

by jayhawk on mei.23, 2010, under Nieuws

Nieuwe releases voor de zomer:

"Frazey Ford - "Obadiah" (2010)“Frazey Ford – “Obadiah” (2010) 

21 mei: Halfway – “Outpost of Promise” (Dying Giraffe/Plus One)
21 mei: Trilobite – “Silver Skin” (Eigenhyme Records). Let op deze release! Luister op: www.myspace.com/trilobite
28 mei: Darrell Scott – “A Crooked Road” (2CD, Full Light)
4 juni: Justin Rutledge – “Early Windows”(Six Shooter)
7 juni: The Acorn – “No Ghost” (Bella Union)
7 juni: Southern Tennant Folk Union – “The New Farming Scene” (Johnny Rock Records/ Forte Music) Opvolger van het prachtige “Revivals, Rituals and Union Songs”
11 juni: The Magic Numbers – “Runaway” (CD/2CD, Heavenly)
11 juni: Crowded House – “Intriguer” (CD/DVD, CD, Universal)
11 juni: Blitzen Trapper – Destroyer of the Void” (Sub Pop)
12 juni: Nina Nastasia – “Outlaster” (Fat Cat)
15 juni: Cowboy Junkies – “Renmin Park” (Razor & Tie)
21 juni: Various Artist – “Be Yourself – A Tribute to Graham Nash” (Grassroots)
22 juni: Sarah Harmer – “Oh Little Fire” (Decca)
28 juni: Peter Case – “Wig” (Yep Roc Records)
29 juni: Alejandro Escovedo – “Street Songs of Love” (Fantasy Records/Concord)
20 juli: Frazey Ford – “Obadiah” (Anti Music)
27 juli: Mark Olson – “Many Colored Kite” (Rykodisc)

Leave a Comment :, , more…

Kort nieuws

by jayhawk on mei.23, 2010, under Nieuws

Aan het programma van Take Root op zaterdag 18 september  in de Oosterpoort in Groningen zijn weer enkele namen toegevoegd: Chatham Country Line en Devon Sproule & Paul Curreri & Band. Eerder waren al Wilco, Old Crow Medicine Show, Damien Jurado en Frank Fairfield geboekt. De voorverkoop is al begonnen. Kaarten kosten 44 euro.

Van The Handsome Family verschijnt de komende maanden een in eigen beheer opgenomen nieuwe CD “Scattered” met restjes, demo’s en voor andere CD’s opgenomen liedjes. De CD zal alleen maar te koop zijn tijdens live shows in het Verenigd Koninkrijk en Ierland (in juli) en op de eigen website. Brett en Rennie Sparks zijn overigens ook met hun vertolking van “Jenny Jenkins” te horen op de tribute aan gospellegende E.C. Ball “Face a Frowning World: an E.C. Ball Memorial Album” (Thompkins Square/Munich).

Op deze plaat ook bijdragen van Jon Langford, Bonnie “Prince” Billy, Catherine Irwin (van Freakwater), Jolie Holland en Samantha Parton. De laatste is lid van het Canadese The Be Good Tanyas, waarvan ook Frazey Ford deel van uit maakt. Van deze lead-zangeres van The Be Good Tanyas verschijnt op 20 juli op AntiMusic Records het solodebuut “Obadiah”.

Sinds hun debuut in 2008 heeft Ron’s Alt Country een zwak voor The Sumner Brothers. Hun track “Both Back” (zie boven) behoort nog steeds tot RAC ‘s  favorieten. Goed nieuws is dat The Sumner Brothers een bijdrage  gaan leveren aan “The Townes van Zandt Project 2 “, een compilatie met Townes van Zandt liedjes en opvolger van “Introducing Townes Van Zandt The Great Unkown” door het label ForTheSakeOfTheSong.

Leave a Comment :, , , more…

Daytrotter Sessions

by jayhawk on mei.16, 2010, under Nieuws

In het verleden hebben wij u opmerkzaam gemaakt op de zogenaamde Daytrotter Sessions. Rondtourende artiesten krijgen twee uur studiotijd in The Horseshack in Rock Island, Illinois bij host Sean Moeller. Vergelijk  het met de Twee Meter Sessies van Jan Douwe Kroeske. De gemaakte opnamen worden daarna beschikbaar gesteld via www.daytrotter.com. Als fan kunt u daarna kiezen voor het gratis downloaden van de gemaakte opnamen op 128K MP3 kwaliteit of tegen betaling, meestal 4 of 5 dollar, downloaden op lossless FLAC. Zeker een bezoek waard.

Alleen in april en mei vonden de volgende interessante artiesten hun weg naar de Daytrotter studio’s: Sara Watkins (Nikel Creek), Lambchop, Ben Lee, Jakob Dylan & The Three Legs, William Fitzsimmons, Horse Feathers, Jesse Malin & St. Mark Social, Dr. Dog, J. Tillmann, Drink Up Buttercup, Josh Ritter, Black Prairie en Freedy Johnson.

Leave a Comment :, , , , , more…

“Deep In A Dream: An Evening with The Songs of David McComb” **** (Tornado Alley Records)

by jayhawk on mei.15, 2010, under CD Recensies

Deep In A Dream - An Eveming with The Songs of David McComb

In juni 2008 werd er in het Corner Hotel in Melbourne  onder de naam “Love In Bright Landscapes” een benefiet concert gehouden met het doel geld in te zamelen voor het maken van een documentaire over het leven van David McComb. De Triffids voorman overleed in 1999 op 36-jarige leeftijd en liet een schat aan goede liedjes achter. Sommige vonden een plekje op de setlist van die avond en op de CD “Deep In A Dream”, meestal in een  uitvoering van The Blackeyed Susans; de band waarin David McComb een plaatsje vond als songschrijver, gitarist en soms als zanger na het verscheiden van The Triffids in 1989. McComb’s favoriete zanger Rob Snarski was in de jaren dat David deel uitmaakte van The Susans de gezichtsbepalende figuur van die band.

Nu waren Rob Snarski en zijn Blackeyed Susans (BES) de huisband op die plechtige avond in 2008 en ze zijn verantwoordelijk voor zes van van de dertien liedjes op de CD. Het liedje dat er bovenuit springt is “The Good Life Never Ends”; nog niet eerder op plaat verschenen en alleen te zien en te horen op de prachtige DVD  “It’s Raining Pleasure”, een visuele weerslag van  de bijzondere Triffids concerten in januari 2008 in het Australische Sydney. Op een van die avonden schiet Rob Snarski vol bij het inzetten van “The Good Life Never Ends”, een zeer aangrijpend moment op de DVD.  De versie van The Blackeyed Susans van deze costar-song, costar was de laatste band waarmee David McComb optrad voordat hij stierf,  is ook hier wonderschoon, met uitzonderlijk mooi steel-gitaar spel van Triffids-lid Graham Lee. Alleen de aanwezigheid van dit liedje rechtvaardigt mijns inzien de aanschaf van deze CD al. Waarbij ik dan voorbij ga aan de andere BES liedjes tijdens deze avond: “Oceans of You” als BES klassieker; “A Curse On You” (BES) met een prachtig nieuw arrangement met daarbij een excellerende J.P. Shiloh op accordeon; het bekende “In The Pines (Triffids/BES); het ingetogen “Blackeyed Susan” en de wat obscure BES-song “Jimmy”. Alle wonderschoon gebracht en mooi gezongen door de met een honingzoete stem gezegende Rob Snarski.

Niet vreemd is dat de overige bijdragen op de CD wat flets afsteken tegenover het vocale geweld van de Blackeyed Susans-zanger (door Uncut in de editie van mei 2010 omschreven als “Scott Walker singing country”). Toch zijn de versies van “Raining Pleasure”  door Charles Jenkins – interessant, maar vreemd door het weglaten van de melodielijn-  het acoustische “Spanish Blue” door Shackleton – pre-Triffids en beter dan het origineel – en een volledig over-de-top emo-uitvoering van de Triffids livekraker “Lonely Stretch” door The Mime Set meer dan de moeite waard. Ook “Red Pony” is leuk en wordt in een bijzonder Balkan-folk jasje gehesen door Diving Bell.

Concluderend kan ik zeggen dat hier vooral het uitzonderlijke schrijverstalent van David McComb schittert. De hier onder het voetlicht gebrachte liedjes blijven – in wat voor uitvoering dan ook – sterk overeind staan. Waarbij wel mag opgemerkt dat het jammer is dat het niet een volledig door The Blackeyed Susans volgespeelde liveplaat is geworden, dan had het zeker een half sterretje meer opgeleverd in de waardering. Deze in Europa relatief onbekende groep laat hier namelijk horen wat voor talenten ze in huis heeft. Ga daarom gauw op zoek naar “Reveal Yourself 1989-2009″ de compilatiebox van The Susans. Een aanrader!

“Deep in a Dream” is te verkrijgen bij o.a. CD Wow

Website “Love In Bright Landscapes”
The Triffids Wikipedia
The Blackeyed Susans Wikipedia
David McComb Wikipedia
The Triffids website
The Blackeyed Susans website
Ron’s Alt Country’s Triffids fansite

Leave a Comment :, , , more…

The Band of Heathens bij Roepaen

by jayhawk on mei.10, 2010, under Nieuws

Afgelopen zondag 9 mei 2010 gaf de Texaanse groep The Band of Heathens een spetterend twee uur durend optreden bij Cultureel Podium Roepaen in het Limburgse Ottersum. De uit drie singer-songwriters bestaande groep was in glanzende vorm. Vele favoriete liedjes kwamen langs in de dampende  “nachtclub”-zaal van het landgoed. Tot de meest tot de verbeelding sprekende nummers waren de Gillian Welch-cover “Look At Miss Ohio”,  het door Colin Brooks gezongen “Cornbread”, de mooie ingetogen country-rocker “Nine Steps Down” en een uitgesponnen “Somebody Tell the Truth”. In de toegift kwam een mooie versie van Gram Parsons‘  “Sin City” langs en werd er intens  en toepasselijk afgesloten met “You’re Gonna Miss Me”.  De groep heeft meer dan voldoende repertoire om een twee uur durende show in te vullen; zo werd een bekende live-favoriet als “Jackson Station” niet gespeeld en de afwisseling tussen de drie frontmannen – naast Colin Brooks, ook nog Gordie Quist en Ed Jurdi – zorgde voor meer dan voldoende spanning. Al met al konden de bezoekers in Roepaen zondag 9 mei genieten van een van de top live bands in het rootsgenre.

Leave a Comment : more…

Mei editie van Euro Americana Chart

by jayhawk on mei.04, 2010, under Nieuws

De mei-editei van de Euro Americana Chart is uit. De top tien lees je hieronder. De rest op de site van de Euro Americana Chart

Ptis Gibbs - "Joe Hill's Ashes" (2010)Ptis Gibbs – “Joe Hill’s Ashes” (2010) 

1 – Otis Gibbs – “Joe Hill’s Ashes” (Wannamaker Recording)

2 – Natalie Merchant – “Leave Your Sleep” (Nonesuch Rec.)

3 – Mark Erelli & Jeffrey Foucault – “Seven Curses (CRS)

4 – David Olney –  “Dutchman’s Curve”(Deadbeet Rec.)

5 – John Hiatt – “The Open Road” (New West Records)

6 – Johnny Cash – “Ain’t No Grave” (American Recordings)

7 – JW Roy – “Weet het zeker…” (Munich Rec.)

8 – Jill Jack – “Songwriter, Sessions” (UpHill Productions)

9 – Mary Chapin Carpenter – “Age of Miracles” (Rounder Rec.)

10 – Sally Spring – “Made of Stars” (Sniffinpup Rec.)

 

Nog eens de Rhythm & Blues Night: nu in beelden

by jayhawk on mei.03, 2010, under Nieuws, Opinie

Nog enkele foto’s van de Rhythm & Blues Night van 1 mei 2010

Leave a Comment : more…

Rhythm & Blues Night 2010

by jayhawk on mei.02, 2010, under Nieuws, Opinie

Ron’s Alt Country was zaterdag 1 mei op de R & B Night in Groningen. Daar traden in totaal 18 acts op in de met 3500 man uitverkochte Oosterpoort. RAC genoot van het aanbod en amuseerde zich vooral bij kwalitatief hoogwaardige optredens van  Po’ Girl en de  Eilen Jewell Band en bij de energieke set van Jason & The Scorchers. Tegenvallers waren er ook: zo ging Jason Isbell ten onder aan het harde geluid van zijn eigen 400 Unit en speelde Los Lobos, ook vanwege het ontbreken van Cesar Rosas, een eenzijdige harde rockset , waarbij het moest afrekenen met het matige geluid in de grote zaal. Voor RAC was de verrassing het Texaanse Telegraph Canyon; hun gelaagde liedjes kregen een goede respons in de altijd moeilijke entreehal.

Ook vielen er voor RAC nog wat nieuwtjes te halen op de R & B Night. Zo vertelde de charismatische Po’ Girl zangeres Allison Russell, dat zij op 11 april de marathon van Athens in Ohio had vervolbracht in een meer dan verdienstelijke 3 uur en 57 minuten. Allison liep deze marathon om geld in te zamelen voor een actie tegen kindermisbruik.

Van Johnny Sciascia, de wonderlijke  bassist van de Eilen Jewell Band, het nieuws dat de Loretta Lynn tribute plaat waarschijnlijk verschijnt onder de naam “Butcher Holler” en  in juli zal uitkomen bij Signature Sounds. Men werkt nu al aan een nieuw project waarbij meestergitarist Jerry Miller centraal zal staan.

Leave a Comment :, , , , more…

De Zes van Ron’s Alt Country voor mei

by jayhawk on apr.25, 2010, under Opinie

Hierbij Ron’s Alt Country’s bijdrage aan de Euro Americana Chart voor mei 2010:

 

Nathalie Merchant - "Leave Your Sleep" (2010)Nathalie Merchant – “Leave Your Sleep” (2010) 

1.  Nathalie Merchant – “Leave Your Sleep” ( Warner Music)

2. Drive By Truckers – “The Big To Do” (ATO Records)

3. Lee Harvey Osmond – “A Quiet Evil” (Latent Recordings)

4. Carolina Chocolate Drops – “Genuine Negro Jug” (Nonesuch Records)

5. Bonnie ‘Prince’ Billy – “The Wonder Show of The World”  (Palace Records)

6. Wilson’s Reservoir – “Wilson’s Reservoir” (self released)

Buiten mededinging: The Triffids – “Come Ride With Me…Wide Open Road”(10CD-box, Domino Records)

Conclusie: weinig opwindends deze maand; als we de bijzondere Triffids box buiten beschouwing laten, staat er maar een vier-sterren-plaat op de lijst (Nathalie Merchant). RAC had meer verwacht van de eigenlijk tegenvallende platen van Drive By Truckers en Bonnie ‘Prince’ Billy’. Maar met een aantal hete releases op komst ( o.a.Fred E., Po’ Girl, Mary Gauthier, The Sadies)  ziet het er juist veelbelovend uit voor de komende maand.

1 Comment : more…

The Triffids & Friends in Hasselt

by jayhawk on apr.19, 2010, under Opinie

Stef Kamiel Carlens als gastzanger bij The Triffids (Hasselt, 17-04-2010)Stef Kamiel Carlens als gastzanger bij The Triffids (Hasselt, 17-04-2010) 

Ron’s Alt Country was dit weekend in het Belgische Hasselt om een van de drie concerten van de Australische band The Triffids bij te wonen. Jill Birt, Alsy McDonald, Graham Lee, Martyn P. Casey en Robert McComb, de vijf overgebleven leden van The Triffids, eerden op 16, 17 en 18 april hun in 1999 overleden vriend, frontman en zeer bekwaam songschrijver David McComb in een meer dan drie uur durende show en kregen daarbij hulp van een keur van gasten, waaronder de leden van The Blackeyed Susans, Mick Harvey en Warren Ellis van The Bad Seeds (Nick Cave), Mark Snarski, zangeres Melanie Oxley, Simon Breed en Stef Kamiel Carlens.

Hoogtepunten waren er op zaterdag 17 april meer dan genoeg: de uitvoeringen van Jill Birt van “Tarrilup Bridge”, “Raining Pleasure” en “Goodbye Little Boy” waren van grote schoonheid. Rob Snarski van The Blackeyed Susans bracht op prachtige wijze o.a “This One Eats Souls” en een emotionele “The Good Live Never Ends”. Intens was Melanie Oxleys uitvoering van “I Want To Conquer You” en het absolute hoogtepunt een spetterende versie van “Lonely Stretch” van lokaal favoriet Stef Kamiel Carlens.

Meer nieuws over deze bijzondere Triffidsconcerten de komende dagen op de Triffids fanpage.

Als voorproefje een opname van”Hell of a Summer” van Rob Snarski (Blackeyed Susans) met The Triffids.

Leave a Comment :, more…

Hiatt op kop in Euro Americana Chart

by jayhawk on apr.05, 2010, under Nieuws

John Hiatt prijkt met zijn nieuwe, geweldige CD “The Open Road” bovenaan de Euro Americana Chart van april 2010. De top tien van de lijst ziet er als volgt uit:

John Hiatt - "The Open Road" (2010)John Hiatt – “The Open Road” (2010) 

1.   John Hiatt – “The Open Road” (New West Records)

2.   Otis Gibbs – “Joe Hill’s Ashes” (Wanamaker Recording Company)

3.   Matt Harlan – “Tips & Compliments” (Berkalin)

4.   Zoe Muth – “Zoe Muth & The Lost High Rollers” (Sonic Rendezvous)

5.   Krista Detor – “Chocolate Paper Suites” (Tightrope Records)

6.   JW Roy – “Weet Het Zeker”  (Munich Records)

7.   The Chieftains & Ry Cooder – “San Patricio” (Concord)

8.   The Drive By Truckers – “The Big Do” (Ato Records)

9.   Eric Bibb – “Booker’s Guitar” (Dixiefrog Records)

10. The Steel Wheels – “Red Wing” (Shut Eye Records)

Voor de gehele lijst klik hier

Leave a Comment : more…

Lee Harvey Osmond – “A Quiet Evil” (Latent Recordings) ***1/2

by jayhawk on apr.01, 2010, under CD Recensies

Uit Canada komt tegenwoordig de betere americana. Dit wordt weer bewezen door “A Quiet Evil” van een band die luistert naar de duistere naam LeE HARVeY OsMOND. LHO is  een collectief rond zanger en liedjesschrijver Tom Wilson, in het verleden verantwoordelijk voor de roemruchte rootsrock band Junkhouse en aanwezig als prominent lid van Blackie and the Rodeo Kings. LHO bevat ook een aantal leden van The Cowboy Junkies, waaronder zangeres Margo Timmins die excelleert met Andy Maize (van The Skydiggers) in het duet “I’m Going To Stay That Way”.

aquietevilLee Harvey Osmond – “A Quiet Evil” (2010) 

“A Quiet Evil” bestaat uit een collectie donkere liedjes, in een stijl die door Tom Wilson wordt omschreven als “Acid Folk”. Welzeker vinden wij dat er een zompige groovy ondertoon in heel veel liedjes een rol speelt en dus kunnen we wel met die term leven. Sterke liedjes zijn het, die voor het merendeel geschreven zijn door Tom Wilson. Uitzonderingen zijn het donkere “Lucifer’s Blues” van David Wiffen en het huppelende “I Can’t Stand It” van de Velvet Underground. “A Quiet Evil” is een goede, rustige plaat met vooral in het eerste deel de sterkste songs.

“A Quiet Evil” is geproduceerd door Cowboy Junkies’ Michael Timmins en werd oorspronkelijk in 2009 in Canada op het door de Junkies opgerichte label Latent Recordings uitgebracht. Voor Europa staat 19 april als releasedatum genoteerd. Voor meer informatie: LeeHarveyOsmond.com of Lee Harvey Osmond My Space.

1 Comment :, more…

De zes van Ron’s Alt Country (april)

by jayhawk on mrt.29, 2010, under Opinie

Hieronder Ron’s Alt Country’s bijdrage voor de april-editie van de Euro Americana Chart:

1.  First Aid Kit – “The Big Black & The Blue” (Jagadamba/Wichita Recordings) Verrassend folk-debuut met een snufje country van Zweedse zusjes. Steken The Unthanks naar de troon en doen weer verlangen naar het intrigerende Freakwater. 8 april in de Melkweg in Amsterdam.

2.  Clem Snide – “The Meat of Life” (429 Records)  Eef Barzelay trommelde zijn maatjes weer op voor een groepsplaat. Niet van het niveau van “The End of Love”, maar komt toch aardig in de richting.

3.  Jill Andrews – “EP” (Liam Records) Ron’s Alt Country was diep bedroefd met het verscheiden van The Everybodyfields in 2009. Zangeres Jill Andrews ging solo en kwam in oktober van dat jaar met deze mooie zes nummers tellende EP en dat vergoedt weer veel.

4.  John Hiatt – “The Open Road” (New West Records). Sterke en rockende plaat van Hiatt. Een van zijn beste uit zijn lange carrière.

5.  Whale Show – “Caught Between The Highway Blues” (self released). Elke band die een cover doet van “The House Carpenter”  heeft Ron’s Alt Country’s sympathie. Ergens tussen Blue Mountain en Wrinkle Neck Mules. Via CD-Baby tot ons gekomen.

6.  Craig Bancoff – “Eden”  (Sweetie Records) Een vleugje Ryan Adams, wat Tom Petty en misschien wat Jayhawks; maar dan wel met de stem van Jackson Browne. Let op de mooie steel-gitaar partijen. Ook CD-Baby werk.

Leave a Comment :, , , , , more…

Nieuws: Blue Highways, Chatham Country Line, Avett Brothers

by jayhawk on mrt.20, 2010, under Nieuws

De leiding van het Blue Highways Festival,  dat al tien jaar wordt gehouden in Utrecht, meldt dat er dit voorjaar definitief geen editie plaatsvindt:

Na tien jaar is voor ons een moment aangebroken om langer stil te staan bij de toekomst van Blue Highways. Hoe kunnen we de kwaliteit uit het verleden vasthouden, nieuw publiek aantrekken en trouwe bezoekers behouden? Wat is de meest geschikte locatie? Hoe gaan we verder? Hiervoor hebben we een time out ingelast.

En ook:

Voor ons staat als een paal boven water dat Blue Highways een ijzersterk merk is, dat staat voor kwaliteit, muzikaal topamusement en spraakmakende bandjes en artiesten. Dat willen we vasthouden en waar mogelijk verder ontwikkelen. Dat betekent dit voorjaar geen Blue Highways in zijn vertrouwde vorm. Misschien dat het in de zomerperiode of het najaar in een andere vorm terugkeert, of anders volgend jaar.

Beter nieuws komt er uit North Carolina. Een van de betere bluegrass bands die er zijn en absolute favoriet van Ron’s Alt Country, t.w. Chatham County Line, meldt dat er op 13 juli 2010 op Yep Roc Records een nieuwe CD verschijnt met als titel “Wildwood”. Wij kunnen niet wachten.

Wilde u nog naar het concert van de live folk-roots sensatie The Avett Brothers in de Paradiso op maandag 22 maart? Helaas, het concert is uitverkocht. Brussel op 20 maart is afgelast.

Leave a Comment :, , more…

Alex Chilton overleden

by jayhawk on mrt.18, 2010, under Nieuws

Zanger en gitarist Alex Chilton overleed op woensdag 17 maart in een ziekenhuis in New Orleans na opgenomen te zijn naar aanleiding van hartklachten. Alex Chilton werd 59 jaar.

Als teenager werd Chilton op jonge leeftijd bekend als zanger van The Box Tops (1967-1970) met popliedjes als  “The Letter”. In alternatieve kringen wordt Chilton meer geroemd vanwege  zijn periode bij Big Star. De groep, waarvan ook Chris Bell, Jody Stephens en Chris Hummel deel van uitmaakten, maakte in de zeventiger jaren drie door critici geprezen albums, waarvan “#1 Record” (1971) en “Radio City”  (1974)  het meest bekend zijn.  Big Star werd als grote inspiratiebron gezien voor groepen als R.E.M. en The Replacements.

Na Big Star maakte Alex Chilton nog diverse soloalbums die weinig deden. In 1993 richtte Alex Chilton Big Star opnieuw op, nu met Jon Auer en Ken Stringfellow (van The Posies) als nieuwe leden. “Keep An Eye On The Sky”, de compilatie die in 2009 uitkwam bij Rhino geeft een mooi overzicht van het werk van Big Star.

Voor meer informatie: Wikipedia Alex Chilton en Big Star

Leave a Comment :, more…

Oscars voor “Crazy Heart”

by jayhawk on mrt.09, 2010, under Nieuws

Het nummer “The Weary Kind” van Ryan Bingham is bij de toekenning van de Oscars op maandag 8 maart in de prijzen gevallen in de categorie “Beste originele nummer”. “The Weary Kind” is het themanummer van de film “Crazy Heart”, mede-geproduceerd door T Bone Burnett. Ook acteur Jeff Bridges viel in de prijzen: hij kreeg een Oscar in de categorie “Beste acteur”.

Een vier sterren recensie van de OST van “Crazy Heart” vind je in de rubriek  “Op de deurmat” (aflevering 4).

Zie ook Binghammusic.com en Ryan Bingham & The Dead Horses My Space.

Op de deurmat 4

by jayhawk on mrt.07, 2010, under CD Recensies

Bijna dagelijks ploffen er al of niet aangekochte CD’s op de deurmat bij Ron’s Alt Country. Om aandacht te geven aan nieuw uitgebracht materiaal is de rubriek “Op de deurmat”  in het leven geroepen, waar deze CD’s – wel-is-waar kort – worden besproken.

"We Are Only Riders - The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project"“We Are Only Riders – The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project” 

Various artists – “We Are Only Riders – The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project” (Glitterhouse Records) ****

Jeffrey Lee Pierce (1958-1996) was bij leven een vrij excentrieke zanger, liedjesschrijver en gitarist, die met zijn band The Gun Club van 1981 tot en met 1993 diverse albums uitbracht, die hem vooral een cult-following opleverde. Cypress Grove speelde in het verleden met Jeffrey Lee Pierce en vond in 2006 bij het opruimen van zijn zolder een oude cassette getiteld “JLP Songs”, met opnamen van hemzelf en JLP, met wat zou moeten leiden tot een countryalbum, maar uiteindelijke resulteerde in een verzameling bluessongs. De opnamen waren erg rudimentair, maar gaven Cypress Grove het idee voor The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project. Vrienden, collega’s en bewonderaars van JLP werden benaderd en aangespoord om nieuwe opnamen te maken van de liedjes op “JLP Songs” en medio 2009 was het project afgerond.

“We Are Only Riders” bevat belangwekkende opnamen van gelijkgestemde geesten als Nick Cave, Mark Lanegan, David Eugene Edwards, The Sadies – hun versie van “Constant Waiting” behoort tot mijn favorieten – Johnny Dowd, Mick Harvey, Cypress Grove en Debbie Harry (JLP was in het verleden voorzitter van de Blondie fanclub).  Ondanks dat er van enkele nummers,  “Ramblin’ Mind”, “Constant Waiting” en “Free To Walk” meerdere versies op dit album staan, is dit een sterke plaat geworden die zeer zeker in de smaak valt van de indie en americana liefhebber.

"Crazy Heart" OST (2010)“Crazy Heart” OST (2010) 

Various artists – “Crazy Heart – Original Motion Picture Soundtrack” (New West Records/Sonic Rendezvous) ****

Het zal niet vaak voorkomen dat er aan een OST een waardering van vier sterren wordt toegekend. Toch is dat bij “Crazy Heart” het geval. Misschien heeft het te maken met de aanwezigheid van de alom geroemde  T Bone Burnett als co-producer van deze film. Burnett was in het verleden als producer ook verantwoordelijk voor de muziek van o.a. “O Brother Where Art Thou?” en “Walk The Line”.  Verder is er een grote muzikale rol in dit project weggelegd voor de in 2009 overleden meestergitarist Stephen Bruton (o.a. The Resentments); samen met Burnett componeerde hij de “filmscore”.  Het jonge, Texaanse talent Ryan Bingham levert ook een grote bijdrage aan de film:  het liedje “The Weary Kind”, dat hij samen schreef met T Bone Burnett,  is het  terugkerende thema in de film en met “I Don’t Know” maakte hij gewoon een lekkere rocker.

Het knappe aan deze compilatie is dat eigentijdse liedjes als “Joy” van Lucinda Williams (alleen op de “Deluxe” versie) moeiteloos versmelten met tijdloze klassiekers als “Are You Sure Hank Done It This Way?” (Waylon Jennings) en “If I Needed You” (Townes van Zandt). Bovendien doen de in de film door de acteurs Jeff Bridges en Robert Duvall gezongen liedjes niet onder voor de rest van het aanbod. Erger nog:  de door Jeff Bridges gezongen een-dimensionale bluesrocker “Somebody Else” is mijn inziens het hoogtpunt van de plaat.

“Crazy Heart” is verkrijgbaar in een “gewone” editie met 16 liedjes en een “deluxe” versie met 23 liedjes. Ga voor de eerste keuze: je mist alleen Lucinda Williams’ “Joy”.

Leave a Comment :, , , , , , , , , more…

De Euro Americana Chart van maart 2010

by jayhawk on mrt.03, 2010, under Nieuws

Hieronder de top tien van de Euro Americana Chart van maart:

1.   Matt Harlan – “Tips & Compliments” (Berkalin Records)

2.  Johnny Cash – “American VI: Ain’t No Grave” (American Recordings)

3.  Jason & The Scorchers – “Halcyon Time” (Blue Rose Records)

4.  Carolina Chocolate Drops – “Genuine Negro Jig” (Nonesuch Records)

5.  Patty Griffin – “Downtown Church” (Chordant Records)

6.  Overmountain Men – “Glorius Day” (Ramseur Records)

7.  The Coal Porters – “Durango” (Prima Records)

8.  Krista Detor – “Chocolate Paper Suites” (CoraZong Records)

9.  New Heathens – “Hello Disaster” ( Avenue Records)

10. I See Hawks In L.A. – “Shoulda Been Gold” (American Beat)

De volledige lijst kun je teruglezen op www.euroamericanachart.nl

1 Comment : more…

De Zes van Ron’s Alt Country (maart)

by jayhawk on mrt.01, 2010, under Opinie

Hieronder de bijdrage van Ron’s Alt Country voor de maart editie van de Euro Americana Chart:

1. Various artists –  “We Are Only Riders – The Jeffrey Lee Pierce Sessions Project” (Glitterhouse Records)
2. Lambchop – “Live At Merge XX”  (Merge Records)
3. Tom Petty & The Heartbreakers – “Live Anthology” (Reprise Records)
4. Johnny Cash – “American VI:  Ain’t No Grave” (American Recordings)
5. New Heathens – “Hello Disaster” (Avenue Records)
6. Danny and The Champions Of The World – “Streets Of Our Time” (Loose Music)

Commentaar: Dit is maar het topje van de ijsberg. Er kwam deze maand enorm veel goede muziek uit.

Leave a Comment :, more…

Op de deurmat 3

by jayhawk on feb.27, 2010, under CD Recensies

Bijna dagelijks ploffen er al of niet aangekochte CD’s op de deurmat bij Ron’s Alt Country. Om aandacht te geven aan nieuw uitgebracht materiaal is de rubriek “Op de deurmat”  in het leven geroepen, waar deze CD’s – wel-is-waar kort – worden besproken.

Sean Kershaw and the New Jack Ramblers – “Coney Island Cowboy” (Self  released, 2009) ***1/2

Sean Kershaw & the New Jack Ramblers - "Coney Island Cowboy" (2009)Sean Kershaw & the New Jack Ramblers – “Coney Island Cowboy” (2009) 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen:  Ron’s Alt Country heeft het niet zo op met hard country en honky-tonk. Er bestaat hier alle waardering voor iemand als Dale Watson; iedereen die wel eens een show van Dale heeft bijgewoond, weet dat er nauwelijks harder werkende artiesten op het podium staan dan deze hard country troubadour. Het lag dan ook niet in de verwachting dat ik veel waardering op zou kunnen brengen voor “Coney Island Cowboy” van Sean Kershaw. Maar die waardering is er zeker wel. Dit schijfje heeft juist genoeg scherpe randjes om het spannend te houden. De door Sean Kershaw omschreven Hi-octane  Honky-tonk raakt mij meer dan ik voor mogelijk heb gehouden, alleen al  door dat enorme spelplezier dat door de luidsprekers schalt.  Ook de composities van de man uit Brooklyn in New York zijn niet verkeerd: zo is het titelnummer een meer dan behoorlijke trashy rocker, is het uit 2005 stammende “Moonlight Eyes” een mooi countrysong met prachtig steel-gitaar werk, is de zo- uit-het-leven-gegrepen roadsong “The Trucker & the Tranny” door zijn verhaallijn ronduit hilarisch. Op het eind van dit schijfje bevinden zich de betere tracks:  zo wordt er afgesloten met de lekkere rocker “Get Real Gone” en een behoorlijke cover van “Six Days On The Road”, met Rick Miller van Southern Culture on the Skids op gitaar. Concluderend levert Sean Kershaw hier met zijn New Jack Ramblers een lekker plaatje af, dat de aanschaf zeer zeker loont. Check ook The Blind Pharaohs, een andere rockabilly outfit van Sean Kershaw en Sean Kershaw & the Terrible Two

The Tennessee Boltsmokers – “Vintage All American Dream” (Madjack Records, 2009) ***1/2

Tennessee Boltsmokers - "Vintage All American Dream" (2009)

Bij Ron’s Alt Country volgen we Mark McKinney al geruime tijd. Zo was de muzikant uit Memphis zo’n tien jaar geleden liedjesschrijver en zanger van The Pawtuckets, die met het prachtige alt country album “Dogsbody Factotum”  uit 2001 in RAC jaarlijstje belandde. Na het verscheiden van The Pawtuckets stelde McKinney zijn muzikale kwaliteiten in dienst van The Tennessee Boltsmokers,  en dat samen met multi-instrumentalist Eric Lewis, Davis Pierce (mandoline), Craig Yarbrough en Louis Jay Meyers.  Met The Boltsmokers maakte hij tot nu toe “Songs From The Floor” (2003), “Hydroradio” (2006) en nu dan “Vintage All American Dream”. In tegenstelling tot zijn werk met The Pawtuckets speelt McKinney nu bluegrass, wel van het progressieve soort. The Boltsmokers benaderen daarin enigszins hun collega’s uit North-Carolina Chatham County Line, al zijn die door hun meerstemmigheid en composities nog een maatje te groot. Tekstueel zoekt McKinney het in herinneringen aan zijn jeugd in Memphis, zoals over de zwerver Dancing Jimmy en die keer dat hij met zijn vader in diens Ford naar het treinstation reed. Aardig plaatje, niet meer en niet minder.

Lambchop – “Live At XX Merge” (Merge Records) ****

Lambchop - "Live At XX Merge"Lambchop – “Live At XX Merge” 

In het jaar 2009 bestond het Amerikaanse label Merge Records twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan vond er op 17 november 2009 een bijzonder optreden plaats van alt. country-soul orkest Lambchop uit Nashville. De band van frontman Kurt Wagner trad bij die gelegenheid aan in een elfkoppige bezetting; iets waar de regelmatige bezoeker van Lambchop’s concerten in Europa niet vreemd van opkijkt, maar in Amerika is dit voor Lambchop vrij ongewoon; de band toerde nauwelijks nationaal.

Uiteraard werd het concert opgenomen en aldus ontstond “Live At XX Merge”; nu verkrijgbaar  in een beperkte oplage bij het Duitse Glitterhouse en natuurlijk bij Merge Records. Het concert begint zeer rustig en ingetogen met “I Will Drive Slowly” van hun eerste album “I Hope Your Sitting Down”, waarna  het tempo omhoog gaat en de spanning steeds meer wordt opgebouwd, om uiteindelijk uit te barsten in klassiekers als “Up With People”en “Give It”. Deze liveplaat geeft een prima beeld hoe het er bij zo’n Lambchop optreden aan toegaat, inclusief de traditionele flauwe grap van toetsenist Tony Crow. Indrukwekkend blijft vooral dat de groep met zoveel muzikanten op het podium zo ingehouden kan spelen en daarom is deze release niet alleen voor Lambchop fans relevant.

Leave a Comment :, , more…

Op de deurmat 2

by jayhawk on feb.25, 2010, under CD Recensies

Bijna dagelijks ploffen er al of niet aangekochte CD’s op de deurmat bij Ron’s Alt Country. Om aandacht te geven aan nieuw uitgebracht materiaal is de rubriek “Op de deurmat”  in het leven geroepen, waar deze CD’s – wel-is-waar kort – worden besproken.

Flatcar Rattlers - "Which Side Were You On?' (2010)Flatcar Rattlers – “Which Side Were You On?’ (2010) 

Flatcar Rattlers – “Which Side Are You On?” (Shut Eye Records) ***

Bandje uit Austin in Texas dat zichzelf afficheert als Guerilla Grass, t.w. een ruwe en wilde variatie op bluegrass. Iets wat we al kennen van bijvoorbeeld The Avett Brothers en The Hackensaw Brothers. Schijnt live een sensatie te zijn. “Which Side Are You On?” is onderhoudend, maar niet goed genoeg om zich te meten met materiaal van eerdergenoemde groepen. Zie ook Flatcar Rattlers op My Space.

Tokyo Rosenthal - "Ghosts" (2010)Tokyo Rosenthal – “Ghosts” (2010) 

Tokyo Rosenthal – “Ghosts” (Rock & Sock Records) ***1/2

Tokyo Rosenthal is een singer-songwriter uit de universiteitsstad Chapel Hill in North Carolina. Hij heeft al diverse albums op zijn naam staan, maar “Ghosts” is  zijn nieuwste.  Niet onaardige plaat dat “Ghosts” trouwens, maar wel een beetje vreemde; gaande weg het album krijg je het idee dat je naar een product uit de periode eind jaren zestig – begin jaren zeventig  zit te luisteren. Daar is het gebruik van de dwarsfluit van Lisa Lacheau in nummers als “I Can’t Readya” en “Feelings Don’t Know Any Age” debet aan. En dan hebben we “Mister Tell Me ‘Bout The Great Depression” nog niet genoemd, dat is namelijk verreweg het meest catchy nummer van de plaat. “Ghosts” is al met al een rijk geproduceerde plaat van een meer dan getalenteerde songschrijver , “a storyteller of depth and detail” vermeldt de bio dan ook, eentje die het in zich heeft om in de toekomst met nog mooiere dingen te komen. En voor wat het waard is: bij de meewerkende artiesten vind je collega’s als Peter Holsapple, Al Perkins (pedal steel op drie tracks ) en Chris Stamey.

“Ghosts” is verkrijgbaar bij CD Baby Zie ook Tokyo Rosenthal My Space

Tom Petty & The Heartbreakers - "The Live Anthology"Tom Petty & The Heartbreakers – “The Live Anthology” 

Tom Petty & The Heartbreakers – “The Live Anthology” (4CD Box, Reprise Records) ****

Mijn laatste – let op – LP van Tom Petty was zijn debuutplaat “Tom Petty and The Heartbreakers”  uit 1976. Heb daarna het werk van de man  -al of niet met The Heartbreakers – links laten liggen, ondanks het prachtige nummer “The Last DJ” op het gelijknamige album uit 2002. Maar van de aankoop van de hier besproken 4CD box heb ik zeker geen spijt. Dit is namelijk, naast de studio ” Anthology: through The Years”, een meer dan compleet live overzicht van de Amerikaanse muzikant en zijn vier begeleiders. De muziek op deze prachtig vormgegeven box omspant  een periode van dertig jaar, namelijk van 1978 tot 2007. Tom Petty heeft samen met meestergitarist Mike Campbell en Ryan Ulyate  een selectie gemaakt van 48 tracks  en zo ingedeeld dat ze per CD als een setlist van een optreden klinken. Verrassend is het grote aantal covers, waaronder niet de minste: “Oh Well”,”I ‘m A Man”, “Green Onions” en “Goldfinger”, om er een paar te noemen, zijn natuurlijk overbekend, maar doen geen afbraak aan het geheel. Aanschaffen deze handel dus, maar let dan wel op: zo is er een luxe box, verkrijgbaar met  14 extra tracks, 2xDVD, Blu-ray, boek, poster en litho; een 7 Lp box en de hier gememoreerde 4CD box, waarbij we als minpuntje mogen opmerken dat op deze versie – helaas-  “The Last DJ” juist ontbreekt.

Tom Petty website

Mike Coykendall - "The Unbearable Being of Likeness" (2010)Mike Coykendall – “The Unbearable Being of Likeness” (2010) 

Mike Coykendall – “The Unbearable Being of Likeness” (Field Hymns, ***)

Ron’s Alt Country heeft een zwak voor Mike Coykendall, in een vorig muzikaal leven liedjesschrijver en zanger van de alt country groep The Old Joe Clarks uit San Francisco. Met The Old Joe Clarks leverde Coykendall prachtig werk af met albums als “Town Of Ten” (1997), “Metal Shed Blues” (1999) en “November”(2002). Na een verhuizing naar Portland in de staat Oregon nam Coykendall de tijd om een studio te bouwen en was als geluidsman, producer of muzikant betrokken bij artiesten als Richmond Fontaine, Fernando, Blitzen Trapper en M.Ward.

In 2005 verscheen er een eerste soloplaat van Mike Coykendall, het enigszins experimentele “Hello, Hello, Hello”. Nu, vijf jaar later,  is het de beurt aan “The Unbearable Being Of Likeness”. Dit album ligt in het verlengde van zijn eersteling; Coykendall schuwt ook hier het experiment niet, maar tegelijkertijd bevat het enkele, mooie en aan de Old Joe Clarks herinnerende alternatieve country liedjes, zoals “It’s Raining Inside” en “Sold Your Closet Painting”. Helaas is dit aandeel op deze CD te gering om van een opmerkelijk product te spreken. Volgende keer graag wat meer echte liedjes, Mike!
Mike Coykendall website

Leave a Comment :, , , more…

Op de deurmat 1

by jayhawk on feb.23, 2010, under CD Recensies

Bijna dagelijks ploffen er al of niet aangekochte CD’s op de deurmat bij Ron’s Alt Country. Om aandacht te geven aan nieuw uitgebracht materiaal is de rubriek “Op de deurmat”  in het leven geroepen, waar deze CD’s – wel-is-waar kort – worden besproken.

Prescott - "Lakeside Sessions"Prescott – “Lakeside Sessions” 

Prescott – “Lakeside Sessions” (eigen beheer, 2009) **** Zij heeft de looks.  Hij heeft de stem; en dan hebben we het over het Canadese familiebandje Prescott. Broer Kaylen Prescott zingt geweldig en speelt gitaar; Zusje Kelly Prescott zingt veelal – bluesy -tweede stem; vader Randall Prescott doet mee op diverse instrumenten en moeder Tracey Brown verzorgt af en toe de achtergrondvocalen. Verder doen erkende Canadese studiomuzikanten als Adam Puddington en Colin Linden ook nog mee op de plaat. Is dit een garantie tot succes zult u zeggen? Ik dacht het wel! Opener “My Daviour, My Sin”  is geweldig – zie de link naar het filmpje – en de folky opvolger “Carryin’ Coal”  is van bijna vergelijkbaar niveau. Dat het daarna allemaal wat minder wordt mag de pret niet drukken. Een fijn schijfje voor liefhebbers van het werk van Buddy en Julie Miller, Kasey Chambers en Blue Mother Tupelo. Zie ook Prescott My Space en het geweldige “My Saviour, My Sin” op You Tube.

Wil Forbis - "Shadey's Jukebox"Wil Forbis – “Shadey’s Jukebox” 

Wil Forbis and the Gentlemen Scoundrels – “Shady’s Jukebox” (Rankoutsider Records) *** Wil Forbis barst gelijk in het eerste nummer van deze CD uit in “Let’s Get High on Jesus”. Nu is enige adoratie van JC in het Amerika van nu niet ongewoon, maar bij Wil Forbis wordt het duidelijk cynisch bedoeld. En dat cynisme Forbis in het bloed zit, bewees hij in 2008 met zijn boek “Acid Logic: A Decade of Humerous Writing on Pop Culture, Trash Cinema and Rebel Music”, waarvan de titel al genoeg zegt. Muzikaal gezien speelt Forbes nu muziek waar hij zich in zijn jeugd tegen afzette, namelijk country. Wel countrymuziek die alle kanten opwaaiert: traditionele bluegrass, hillbilly bebop, maar ook alternatieve country. Een hedendaagse Hank Williams zullen we maar zeggen. Voor liefhebbers van mannen als Rick Shea. Komt uit op 19 maart 2010 in Europa. Zie ook: www.wilforbis.com

 Hem -Twelfth NightHem -Twelfth Night 

Hem – “Twelfth Night” (Waveland Records )**. Hem, was dat niet dat New Yorkse muziekgezelschap dat met “Rabbit Songs”  in 2002 een meer dan verdienstelijk album uitbracht vol met dromerige folk-pop met lichte country-twang? Mocht dat album je bevallen, blijf dan ver weg van “Music From The Public Theater’s 2009 Production Twelfth Night”, de muzikale vertolking van HEM van een toneelstuk van Shakespeare in Central Park, met verdere muzikale hulp van The Illyrian Marching Band en The Gowans Radio Orchestra. Niet mijn ding. Voer voor musical liefhebbers. Wacht liever op “Departure And Farewell” dat dit jaar moet verschijnen. www.hemmusic.com

 

DePedro - "DePedro"DePedro – “DePedro” 

DePedro “DePedro” (EMI Music Spain) ****. Ben je Calexico-fan en moet je te lang wachten op het volgende album van de mannen uit Tucson, aarzel dan niet om dit schijfje aan te schaffen, want John Convertino en Joey Burns drukken hier een groot stempel op DePedro’s muziek. Zodanig dat je gedachte dat je luistert naar de nieuwe Calexico niet vreemd is. Bovendien is het niet zomaar een schnabbel van Burns en Convertino, ook trompettist Jacob Valenzuela was van de partij, alsmede Calexico’s meester-mixer Graig Schumacher. Het is dan ook niet vreemd dat de opnamen plaatsvonden in de Wavelab Studio’s in Tucson, Arizona.
DePedro is eigenlijk de Spanjaard Jairo Zavala, voor Calexico-fans bekend van “Don’t Leave Me Now”, dat hij schreef voor de Spaanse groep Amparanoia in 2003, een nummer dat veelvuldig voorkomt op de Calexico setlist. Een prachtige -grotendeels Spaantalige- versie van dit nummer vind je ook hier terug op DePedro’s debuut. Dan is er ook nog “Two Parts in One”, dat door Joey Burns wordt gezongen en een prachtige inbreng heeft van Jacob Valenzuela’s trompet. Verder is alles Spaanstalig wat de klok slaat. “This is Tex-Mex border music meets the Spanish sense of melody” kopt DePedro’s My Space en beter kan Ron’s Alt Country het niet verwoorden.

Leave a Comment :, , , more…

Kort nieuws: Lovell Sisters, North Twin, Po’ Girl en R & B Night

by jayhawk on feb.21, 2010, under Nieuws

The Lovell Sisters bestaat niet meer. Juist nu de het trio volop in de aandacht staat in Europa, met vier noteringen eind 2009 in de Euro Americana Chart voor “Time To Grow”, heeft zusje Jessica Lovell besloten het bluegrass trio te verlaten, ze gaat trouwen en naar college. De overgebleven zussen Megan en Rebecca gaan als duo verder onder de naam Larkin Poe en komen – met begeleiders – eind juni tot en met half juli naar Europa voor wat optredens, waaronder op festivals. Een nieuwe EP is ook in de maak. Luister via deze link: http://www.larkinpoe.viviti.com/music-player

Larkin Poe (2010)Larkin Poe (2010) 

Ook North Twin, het leuke alt. country bandje uit Seattle, stopt er mee. Ze spelen hun laatste optreden op 6 maart 2010 in de grootste stad van de staat Washington. Check hun CD’s “Falling Apart” (2007) en “Stronger at the Broken Places” (2009) bij bijvoorbeeld CD Baby

Van Po’ Girl verschijnt  op 7 mei 2010 in Europa een nieuwe CD genaamd “Follow Your Bliss”. Ook toert het gezelschap eind april in Nederland. Met speciale gast JT Nero speelt Po’ Girl voor het tweede jaar op rij op de Rhythm & Blues Night in de Oosterpoort in Groningen op 1 mei.

Andere voor de Rhythm & Blues Night genoemde namen zijn: Los Lobos, Cuby & The Blizzards, Imelda May, Dirty Sweet, The California Honeydrops en Jason Isbell & The 400 Unit.

From Austin & Everywhere

by jayhawk on feb.13, 2010, under Nieuws

Bij Ron’s Alt Country hebben we altijd veel waardering gehad voor collega Leo Kattestaart, in het verleden bekend als colomnist en schrijver voor Alt Country NL. We delen niet alleen Leo’s  passie voor voetbal, wielrennen en natuurlijk … muziek, ook luisteren we nu regelmatig naar Leo’s radioshow “From Austin & Everywhere”, iedere woensdagavond van 21.00 uur tot 22.00 uur op de lokale radiozender Omroep Vlaardingen.

Leo zendt nu uit vanaf woensdag 6 januari en het het “format” begint al aardig vorm te krijgen: zo zal er in de radioshow van woensdag 17 februari oud werk te horen zijn van Eliza Gilkyson en The Gourds, naast gloednieuw materiaal van Sons of Bill, Matt Harlan, Lucas Dawson en het Spaanse Depedro.

“From Austin & Everywhere” iedere woensdagavond bij Omroep Vlaardingen 107.8 in de ether en 105.9 op de kabel in Vlaardingen.

Eilen Jewell zingt Loretta Lynn

by jayhawk on feb.07, 2010, under Nieuws

Bezoekers van de concerten van Eilen Jewell wisten al dat de frêle zangeres een grote fan was van country-legende Loretta Lynn. Tenslotte prijkt “The Darkest Day” steevast op haar setlist. Dat die adoratie ooit zou leiden tot een onvervalste tribute-plaat had waarschijnlijk niemand verwacht. Echter op maandag 1 februari dook Eilen Jewell met band een studio in de buurt van Boston in om diverse Loretta Lynn songs op te nemen.

Of het project zal leiden tot een EP of CD is nog niet duidelijk. Wel zullen de opnamen onder de naam Butcher Holler Band verschijnen, hoogstwaarschijnlijk bij Signature Sounds, het label waar ook het album van het gospel side project The Sacred Shakers uitkwam. Op 25 februari speelt Eilen Jewell  met band onder de naam Butcher Holler een Loretta Lynn tribute show in het plaatsje Turners Falls in Massachutes.

Bron: Country Standard Time

Eilen Jewell Band met Loretta Lynn Calvin Theatre Northampton, MassachutesEilen Jewell Band met Loretta Lynn Calvin Theatre Northampton, Massachutes 2007 

Leave a Comment :, more…

Euro Americana Chart februari

by jayhawk on feb.04, 2010, under Nieuws

De Euro Americana Chart van februari is uit. Hieronder de top tien:

Euro Americana ChartEuro Americana Chart 

 1. Patty Griffin – “Downtown Church” (Credential Records)
 2. The Coal Porters – “Durango” (Prima Records)
 3. John Dee Graham – “It’s Not As Bad As It Looks” (Blue Rose Records)
 4. Various Artists – “Crazy Heart” OST (New West Records)
 5. Tokyo Rosenthal – “Ghosts” (Dynasty Records)
 6. I See Hawks In L.A. – “Shoulda Been Gould 2001-2009″ (American Beat Records)
 7. Tony Denikos -”Already Gone” (Self released)
 8. Reto Burrell – “Go” (Echopark Records)
 9. Tim Knol – “Tim Knol” (Excelsior Recordings)
 10. Ray Wylie Hubbard – “A: Enlightenment B: Endarkenment ” (Bordello Records)

Meer Euro Americana Chart vind je op de Euro Americana Chart Website en op Euro Americana Chart My Space.

Tim Knol – “Tim Knol” (Excelsior Recordings) ****1/2

by jayhawk on jan.31, 2010, under CD Recensies

Tim Knol - "Tim Knol" (****1/2)Tim Knol – “Tim Knol” (****1/2) 

Alt. country liefhebbers kenden Tim Knol natuurlijk al. Al op zeer jonge leeftijd kwamen we hem tegen op Hanx en ook was hij grondlegger van het Altcountryforum. Dat Tim uit Hoorn muziek maakte wisten we ook; zo zagen we hem solo een prima indruk achterlaten in het voorprogramma van plaatsgenoten Johan. Een getalenteerd joch, die Tim Knol dachten we. Maar dat de 20-jarige singer-songwriter met zijn debuutplaat zo geweldig zou scoren, had waarschijnlijk niemand verwacht, uitgezonderd de mensen bij Excelsior Recordings dan.

Want … Tim Knol’s debuut is geweldig. Wat een goede plaat is dit! Eentje op het raakpunt van pop en alt. country. Eentje voor de liefhebbers van Johan, Daryll-Ann en Do The Undo – de alom geprezen pop van het label van Frans Hagenaars en Ferry Roosenboom dus – maar ook voor mensen die vallen voor Ryan Adams, The Jayhawks en een gewaardeerde singer-songwriter als Ron Sexsmith. Prachtige melodieuze liedjes als “Silverman Hotel”, “Clean Up” en “Music In My Room” staan als een huis. Met “Sounds Familiar” en “Must Assist” wordt ook het rootspubliek bediend en “Sam” is voor Ron’s Alt Country het hoogtepunt, vooral als Anne Soldaat en Jacob de Greeuw de gitaar ter hand nemen.

Daarom een compliment voor Tim Knol – die overigens een prima stem heeft – en zijn maten uit de Excelsior-stal; Jeroen Kleyn (drums, zo’n beetje alle Excelsior bands), Reyer Zwart (bass), Matthijs van Duijvenbode (keys, D0 The Undo, Anne Soldaat) en meestergitarist Anne Soldaat (Daryll-Ann, Do The Undo en onder eigen naam). Plaat van het jaar?

Tim Knol website

Leave a Comment :, , more…

Mike Coykendall

by jayhawk on jan.28, 2010, under Nieuws

Mike Coykendall - "The Unbearable Being Of Likeness" (2010)Mike Coykendall – “The Unbearable Being Of Likeness” (2010) 

Wie kent hem nog? Mike Coykendall, liedjesschrijver en zanger van de illustere San Francisco alt. country band The Old Joe Clarks. Mike Coykendall maakte met deze band tussen 1997 en 2002 drie prachtige albums, t.w. “Town Of Ten” (1997), “Metal Shed Blues” (1999) en “November”(2002). Na een verhuizing naar Portland in de staat Oregon nam Coykendall de tijd om een studio te bouwen en was als geluidsman, producer of muzikant betrokken bij artiesten als Richmond Fontaine, Fernando, Blitzen Trapper en M.Ward.

The Old Joe Clarks met centraal op de achtergrond Mike CoykendallThe Old Joe Clarks met centraal op de achtergrond Mike Coykendall 

In 2005 verscheen er een eerste soloplaat van Mike Coykendall, het enigszins experimentele “Hello, Hello, Hello”. Nu, vijf jaar later is het de beurt aan “The Unbearable Being Of Likeness”. Dit album ligt in het verlengde van zijn eersteling; Coykendall schuwt ook hier het experiment niet, maar tegelijkertijd bevat het enkele, mooie en aan de Old Joe Clarks herinnerende alternatieve country liedjes, zoals “It’s Raining Inside” en “Sold Your Closet Painting”. Je kunt het gehele album beluisteren op de site van Field Hymns Records door op de cover van “The Unbearable Being Of Likeness”te klikken. Het album verschijnt op de reguliere markt op 1 februari bij Field Hymns Records uit Portland.

Leave a Comment : more…

De Zes van Ron’s Alt Country

by jayhawk on jan.26, 2010, under Opinie

Hieronder Ron’s Alt Country’s bijdrage aan de Euro Americana Chart van februari 2010:

1. Tim Knol – “Tim Knol” (Excelsior Recordings) – Wat een prachtplaat. Gooi Daryll-Ann, Ryan Adams en Ron Sexsmith in de blender en je hebt Tim Knol.
2. Sleepy Driver – “Steady Now” (Black Bell Productions) – Op het raakvlak van alt country, rock en Echo & The Bunnymen.
3. Depedro – “Depedro” (Alonda Music/EMI) – Met Calexico en voor Calexico-fans.
4. Prescott – “Lakeside Sessions” (self released) – Alt. country/folk van familiebedrijf uit Canada.
5. Laura Veirs – “July Flower” (Bella Union) – Benadert haar beste CD “Carbon Glacier”
6. John Dee Graham & The Fighting Cocks – “It’s Not As Bad As It Looks” (Blue Rose Records) – John Dee Graham is een prima songschrijver en rockt af en toe heerlijk.

Leave a Comment more…

The Meat Of Life

by jayhawk on jan.24, 2010, under Nieuws

Clem Snide - "Meat Of Life" (2110)Clem Snide – “Meat Of Life” (2110) 

“The Meat of Life” heet de nieuwe van een van onze favoriete bandjes, nl. Clem Snide. De plaat verschijnt op 23 februari op 429 Records. De liedjes “Walmart Parking Lot” en “Heat Of The Moment” zijn te beluisteren op Clem Snide My Space. Ook zijn alle 12 liedjes vooraf te beluisteren via deze link. De productie is van Clem Snide en Lambchops Mark Nevers. Onder de gastmuzikanten die aan “The Meat Of Life” meewerkten vind je ook Lambchops Tony Crow.

Leave a Comment : more…

Nieuwe Tandy

by jayhawk on jan.24, 2010, under Nieuws

Mike Ferrio van Tandy voedt zijn geiten bij zijn huis upstate New yorkMike Ferrio van Tandy voedt zijn geiten bij zijn huis upstate New york 

Om het nieuwe jaar gelijk maar goed te beginnen: er komt in 2010 een nieuw album van Tandy uit. Een voorloper, de hele mooie demotrack “Heaven In The Haze”, is te beluisteren op de site van platenmaatschappij 00:02:59 als “exclusive stream of the week”. Tandy’s laatste album “Did You Think I Was Gone?” dateert al weer van eind 2006. Zie ook de Tandy fansite.

Leave a Comment : more…

Top 25 van 2009

by jayhawk on jan.24, 2010, under Opinie

The Blackeyed Susans - "Reveal Yourself - a retrospective 1989-2009"The Blackeyed Susans – “Reveal Yourself – a retrospective 1989-2009” 

Voor de twaalfde keer presenteert Ron’s Alt Country de jaarlijsten en natuurlijk staat dit jaar 2009 centraal.
Om maar gelijk met een dilemma te beginnen: het beste van het jaar 2009 volgens Ron’s Alt Country was de 4CD-box “Reveal Yourself – A Retrospective 1989-2009″ van The Blackeyed Susans. Maar aangezien carrièreoverzichten van artiesten -hoe goed ook – niet officieel thuishoren in de eindejaarslijsten, moeten we de Susans helaas buiten de lijst laten. Ze bezoeken in april 2010 wel België – en misschien Nederland (zaalhouders opgelet!) – dus mensen ga deze in Nederland relatief onbekende band zien.

Hieronder dus Ron’s Alt Country’s Top vijfentwintig van 2009 samengesteld uit een aanbod van ongeveer 330 CD’s.

Son Volt - "American Central Dust" (2009)Son Volt – “American Central Dust” (2009) 

1. Son Volt – “American Central Dust”
2. The Maldives – “Listen To The Thunder”
3. Eilen Jewell – “Sea Of Tears”
4. Blue Mother Tupelo – “Heaven & Earth”
5. Po’Girl – “Deer In The Night”
6. Celilo – “Bending Mirrors”
7. Steve Wynn & The Dragon Bridge Orchestra – “Live In Brussels”
8. Buddy & Julie Miller – “Written In Chalk”
9. The Deep Dark Woods – “Winter Hours”
10 Chuck Prophett – “Let Freedom Ring”
11. Band of Heathens – “One Foot In The Ether”
12. Sam Baker – “Cotton”
13. Willie Nile – “House Of The Thousand Guitars”
14. Daniel Norgren – “Outskirt”
15. Drivin’ ‘n’ Cryin – “The Great American Bubble Factory”
16. Wrinkle Neck Mules – “Let The Lead Fly”
17. Gregory Alan Isakov – “The Empty Northern Hemisphere”
18. Or, The Whale – “Or, The Whale”
19. The Sumner Brothers – “The Sumer Brothers”
20. The New Riders OF The Purple Sage – “Where I Come From”
21. Slaid Cleaves – “Everything You Love Will Be Taken Away”
21. Levon Helm – “Electric Dirt”
22. Richmond Fontaine – “We Used To Think The Freeway Sounded Like A River”
23. The Tragically Hip – “We Are The Same”
24. Dave Rawlings Machine – “A Friend Of A Friend”
25. Old Californio – “Westering Again”
Overige **** platen (in willekeurige volgorde): Bonnie “Pince” Billy – “Beware”/ The View – “Which Bitch” / Cindi Harvell – “The Night Turned To Song”/ Teddy Thompson – “A Place Of What You Need”/ Glenn Tilbrook – “Pandemonium Ensues”/ Frog Holler – “Believe It Or Not”/ Neko Case – “Middle Cyclone”/ The Decemberists – “The Hazards Of Love”/ Clem Snide – “Hungry Bird”/ Eef Barzelay – “Lose Big”/ Anne Soldaat – “In Another Live”/ Ben Kweller – “Changing Horses”/ Great Lake Swimmers – “Lost Channels”/ Bob Dylan – “Together Trough Life”/ Conor Oberst & The Mystery Band – “Outer South”/ Tribute To Dough Sam – “Keep Your Soul”/ Tim Easton – “Porcupine”/ Bill Calahan – “Sometimes I Wish We Were An Eagle”/ Matthew Gimm & The Red – “The Ghost of Rock & Roll”/ Wilco – “Wilco (The Album)”/ Tinarwen – “Imidiwan – Companions”/ Holly Throsby – “A Loud Call”/ The Jayhawks – “Music From The North Country”/ Drive-By Truckers – “The Fine Print”/ Gordie tentrees – “Mercy Or Sin”/ The Bottle Rockets – “Lean Forward”/ Willard Grant Conspiracy – “Paper Covers Stone”/ Jay Farrar & Ben Gibbard – “One Fast Move Or I’m Gone”/ Patrick Bloom -”Ghosts Of Radio”/ The Mayflies – “A Thousand Small Things”/ Morrissey – “Swords”/ Anders Parker – “Syscraper Crow”/ R.E.M. – “Live At The Olympia Dublin”/ Mark Lennon – “Down The Mountain”(EP) / Mumford & Sons – “Sight No More “/ The Avett Brothers – “I And Love and You”/ Dayna Kurtz – “American Standaard” / Monsters Of Folk – “Monsters OF Folk” /Dave Desmilk – “Onlooker” / A.A. Bondy – “When The Devil’s Loose” / Blitzen Trapper – “Black River Killer” (EP) / 7 Worlds Collide – “The Sun Came Down” / Sons Of Bill – One Town Away”

Voor nog meer lijstjes: zie Jaarlijst 2009.

Leave a Comment more…

Oude helden: Chip Robinson – “Mylow” ***1/2

by jayhawk on jan.24, 2010, under CD Recensies

Chip Robinson - "Mylow"Chip Robinson – “Mylow” 

Soms zie je verlangend uit naar releases van artiesten die je in het verleden hebben verrast met een geweldig album; zo een die in de top van je jaarlijstje prijkte. Zo stond “Southern Lines” van The Backsliders in de lijst van 1999 op de achtste plaats. “Southern Lines” was een fijne rockplaat met een lekker portie twang van de band uit North Carolina. Hoewel, van band was in die dagen nauwelijks sprake: Frontman Chip Robinson maakte de plaat zo’n beetje in z’n eentje af na strubbelingen met ex-bandleden Brad Rice (gitaar), Danny Kurtz (bass) – beiden opgepikt door Ryan Adams ten tijden van Whiskeytown’s “Pneumonia” – medeoprichter Steve Howell (gitaar) en Jeff Dennis (drums). Nog beter was “From Raleigh, North Carolina”, een spetterende zes nummers tellende live-CD uit 1998 die goed weergaf waar The Backsliders live voor stonden.

Na al dat moois is er nu dan het eerste solo-album van Chip Robinson getiteld “Mylow”. Verwacht je hier ook lekkere catchy alternatieve countrysongs zoals op The Backsliders albums, dan kom je enigszins bedrogen uit; alleen het titelnummer voldoet aan dat profiel (bezoek hiervoor Chip Robinsons My Space en luister naar “Mylow”), maar dat is dan ook ook killer-rocksong waar The Bottle Rockets op hun laatste plaat wanhopig op zoek naar waren. Vreemd ook omdat Eric Ambel als producer genoteerd staat en die is niet vies van een portie smeuïg gitaarwerk. Wat biedt “Mylow” dan wel? In “Preface” zingt/praat ons toe “It was the drugs that almost killing me”. Ontnuchterend eerlijk en het geeft natuurlijk wel aan waarom Robinson zo’n tien jaar van de kaart was, maar dat maakt het nog niet muzikaal spannend. “Beesting” op bandje 3 geeft weer hoop met lekkere melodieuze countryrock, waar we zo van houden bij RAC. “Fence” is mooi ingehouden en triest liefdesleed en zeker niet te versmaden. “Kutschy Rye” is een vreemde titel, maar rockt ouderwets. “Started” is nog redelijke midtempo countryrock, waarna in de volgende vier nummers de elektrische gitaren worden opgeborgen en de plaat rustig akoestisch voortkabbelt. Niet goed, niet slecht en zeker niet het gitaargeweld dat we hadden verwacht van de man die tegenwoordig domicilie houdt in Brooklyn, New York. Chip Robinson komt niet echt overtuigend terug, maar misschien lag het verwachtingspatroon hier gewoon wel te hoog.
“Mylow” komt pas uit op 16 februari 2010 en verschijnt dan bij Red River Records.

Leave a Comment :, more…

Hij is uit! The Blackeyed Susans box

by jayhawk on jan.24, 2010, under Nieuws

The Blackeyed Susans - "Reveal Yourself - a retrospective 1989-2009"The Blackeyed Susans – “Reveal Yourself – a retrospective 1989-2009” 

Een half jaar geleden al aangekondigd en nu eindelijk uit in Australië: “Reveal Yourself: a retrospective 1989 – 2009″ van The Blackeyed Susans. Een prachtige box bestaande uit drie CD’s en een DVD met werk van deze band uit Melbourne. De CD’s 1 en 2 bevatten 36 liedjes, waaronder favorieten van hun zeer moeilijk verkrijgbare EP’s “This One Eat Souls” en “Dirty Water” (absolute aanraders voor alt. country liefhebbers), maar ook hun ode aan Johnny Cash “Smokin’ Johnny Cash” van het album “Spin The Bottle” (luister hier The Blackeyed Susans – audio ). CD 3 bevat outtakes en alternatieve versies. De DVD (regio 0) bevat een tiental clips van bekende nummers.

The Blackeyed Susans is een afsplitsing van The Triffids, ooit in 1989 begonnen als side-project, met David McComb van The Triffids als gitarist en op tweede stem en Rob Snarski als prominent zanger. Ook Triffids-leden Alsy McDonald (drums), Martyn Casey (bass, nu Nick Cave) en Graham Lee (steel-guitar) maakten korte of langere tijd deel uit van The Blackeyed Susans. Een ander prominent BES-lid was Warren Ellis (Dirty Three, Nick Cave). Triffids-zanger McComb verliet BES na 1995 om meer aandacht te schenken aan zijn solowerk. Voor meer informatie over The Blackeyed Susans, ga naar hun website. “Reveal Yourself: a retrospective 1989 – 2009″ is o.a. te verkrijgen via Amazon.

Leave a Comment : more…

The Maldives – “Listen To The Thunder” ****

by jayhawk on jan.24, 2010, under CD Recensies

The Maldives - "Listen To The Thunder" (20090The Maldives – “Listen To The Thunder” (20090 

De hit van het moment. Collega-site Kindamuzik spreekt zelfs over “De redding van de americana”. We hebben het dan over wel over “Listen To The Thunder” (Mt. Fuji Records/Sonic Rendezvous) van The Maldives, een negenkoppige band uit de stad van de ‘grunge’, het noordwestelijk gelegen en regenrijke Seattle. Dit gezelschap maakt breed uitwaaierende country-rock, een beetje zoals van het vroegere Poco, maar met uiteraard een anders klinkende zanger, in dit geval Jason Dodson. Verwacht geen puntige alt. country rock nummers van drie minuten a la icoon Uncle Tupelo, maar de groep komt juist met breed uitgesponnen liedjes, waarin laag op laag wordt gestapeld. En dat beklijft! En erg goede plaat, dit tweede album van The Maldives. Hun eersteling “The Maldives” uit 2006 schijnt alleen nog maar te verkrijgen te zijn als digitale download bij ITunes, maar er is ook nog een EP uit “Tequila/Someday” met 5 tracks, waar ik dus achtereen moet. Een eindejaars plaatje. Luister naar The Maldives op My Space en www.themaldivesmusic.com

Leave a Comment : more…

Blue Mother Tupelo – “Heaven and Earth” ****

by jayhawk on jan.24, 2010, under CD Recensies

Blue Mother Tupelo - "Heaven and Earth" (2009)Blue Mother Tupelo – “Heaven and Earth” (2009) 

Heel erg verrassend iss “Heaven & Earth” (Shut Eye Records) van Blue Mother Tupelo. Bij opening van het pakketje dacht ik te maken te hebben met het zoveelste tegen hard-country aanleunende muzikale echtpaar (zie de cd-hoes). Maar, vroeg ik me af, een duo met Tupelo in de naam kan toch niet verkeerd zijn, vooral als ze uit Tennessee komen en Shut Eye Records als maatschappijtje hebben. Na opzetten van de CD werd ik gelijk overrompeld: geen zoetsappige nep-country, maar een vuige mengeling van bluesrock, southern rock, soul, country en zelfs gospel. “SwampedelicSouthernSoulRock” noemen Micol en Ricky Davis het zelf. Vooral het eerste deel van de schijf is erg goed met op Buddy en Julie Miller gelijkende samenzang in “The War” en “Wandering Soul” Het ware hoogtepunt is echter “Give It Away/Hard Times”, een bluesy duo-track zo doortrokken met de sfeer van het zuiden, dat je op slag besluit naar dat deel van de V.S. af te reizen. Jammer is dat het duo de kwaliteit van het eerste deel niet de gehele plaat vol kan houden, al is de melige afsluiter “Gustard Bellue” er weer eentje die beklijft. Om Jewly Hight van Paste Magazine te citeren “Blue Mother Tupelo Is Quite Possibly The Best Husband and Wife Duo You’ve Never Heard Of”. Ik hoop dit met deze recensie enigszins te kunnen veranderen. Luister naar Blue Mother Tupelo op hun My Space pagina of ga naar www.bluemothertupelo.com

Or, The Whale – “Or, The Whale” ****

by jayhawk on jan.24, 2010, under CD Recensies

Or, The Whale - "Or, The Whale"(2009)Or, The Whale – “Or, The Whale”(2009) 

Leuk is ook “Or, The Whale” Seany Records/Sonic Rendezvous) van … Or, The Whale, en wel het tweede album van deze groep uit San Francisco. De eersteling heette “Light Poles an Pines” en stamt uit 2007 en is blijkbaar aan mijn aandacht ontsnapt. Hun tweede plaat is echter een goede. Ook hier is sprake van een collectief van wel liefst zeven groepsleden (zie foto). De oorsprong van hun muziek ligt in de country-rock, maar langzamerhand heeft die zich meer ontwikkeld richting folk en rock, meer als Whispertown 2000 en indie cult band Port O’Brien. Ook herinneringen aan het aloude en eveneens uit San Francisco stammende It’s A Beautiful Day komen naar boven. Soms klinkt hun muziek vervreemdend -als folkmuziek met een driekwartsmaat- zoals in “Never Coming Out”, een andere keer best “catchy” als in hun beste track “Rusty Gold”. Ook kan het flink rocken als in “Black Rabbit”. Wil je meer weten over Or, The Whale ga dan naar Or, The Whale My Space of naar hun website www.OrTheWhale.com

Or, the Whale groepsfoto 2009Or, the Whale groepsfoto 2009 

Leave a Comment :, more…

Barnaby Bright – “Wake The Hero” ***1/2

by jayhawk on jan.24, 2010, under CD Recensies

Barnaby Bright - "Wake The Hero"Barnaby Bright – “Wake The Hero” 

Wat gepolijster dan Or, The Whale klinkt “Wake The Hero” van Barnaby Bright, een duo bestaande uit Nathan en Rebecca Bliss en tegenwoordig gevestigd in Brooklyn in New York, een wijk waar de laatste tijd veel bijzondere muziek vandaan komen. Op hun debuut laten ze prachtige folkliedjes horen, een beetje in de stijl van hun stadsgenoten HEM. Dat betekent, dat hun muziek mooi, dromerig en soms een beetje kamermuziekachtig klinkt; niet vreemd natuurlijk, want hij – Nathan Bliss – heeft een graad in de muziek en zij – Rebecca Bliss – kreeg een klassieke opleiding als operazangeres. Niet dat dit er toe geleid heeft dat we Nina Hagen-achtige taferelen tegenkomen op “Wake The Hero”. Integendeel, want het eerste album van Barnaby Bright klinkt zeer ingetogen en beschaafd. Vooral de prachtige arrangementen geven aan dat we met geschoolde muzikanten te maken. De hoogtepunten van deze fijne plaat zijn het poppy “Begging My Weakness”, een nummer dat je gelijk bij de kladden grijpt, en het vorig jaar met de derde prijs in een internationale “songwriting competition” bekroonde “If I Came Back As A Song”. De verwachting is dat het duo in de herfst van 2010 naar Europa komt en dan ook Nederland aandoet. Luister naar Barnaby Bright op hun My Space pagina


Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...