Ron’s Alt Country

The Handsome Family fanpage

Rennie and Brett Spark aka The Handsome Family

Rennie and Brett Sparks aka The Handsome Family

The Handsome Family bestaat uit het echtpaar Rennie en Brett Sparks. Rennie zorgt voor de teksten en Brett is het muzikale genie van de familie. De Handsome Family staat voor melancholieke, absurde alt-country met grunge invloeden. De meeste nummers worden door Brett gezongen, met af en toe Rennie als tweede stem. De Handsome Family debuteerde met “Odessa”. Het nummer “Moving Furniture Around” is terug te vinden op een aantal compilaties.

In 1996 kwam “Milk and Scissors” uit, met daarop o.a. “The Dutch Boy”, een ode aan Hans Brinkers.

Een grote stap vooruit is het in 1998 uitgebrachte “Through the Trees”. Jeff Tweedy was behulpzaam met het uitlenen van Wilco’s opname-apparatuur en doet op een aantal nummers mee. Ook was hij, volgens Rennie, erg goed in het maken van sandwiches.

Op 16 oktober 1998 heb ik the Handsome Family voor het eerst zien optreden op het Crossing Border Festival in Den Haag. Het optreden was ontwapenend. Met behulp van een ritmebox bracht het duo vooral nummers van “Through the Trees”, waarbij vooral “My Sister’s Tiny Hands”, “Weightless Again” , “The Giant of Illinois” en het van “Milk and Scissors” afkomstige “The House Carpenter” de nodige indruk bij mij achterlieten. De nummers werden trouwens met de nodige humor aan elkaar gepraat.

In november 1999 verscheen er een voor de Engelse markt speciaal samengestelde “Anthology” van de groep op het Ierse Independent Records (Dublin), genaamd “Down in the Valley”.

"Evil" stories by Rennie Sparks

“Evil” stories by Rennie Sparks

Op 14 februari 2000 verscheen het  vierde album van de Handsome Family “In the Air”. In hetzelfde jaar verscheen er ook  een bundel korte verhalenvan de hand van Rennie Sparks   onder de titel “Evil”. Het boekje is te bestellen via  The Handsome Family website

In juni 2001 hebben Brett en Rennie het winderige Chicago verlaten en zich gevestigd in het zuidelijke Albuquerque. RAC verwachtte dan ook “front porch music from Brett & Rennie” of “The Handsome Family meets Calexico”

In september 2001 kwam er weer een nieuw Handsome Family album, getiteld “Twilight” uit. Het album bevatte 13 nummers, waaronder “I Know You Are There”.

Na 2001 verschenen er nog diverse Handsome Family albums en toerde het echtpaar om de paar jaar door Nederland.

The Handsome Family in Het Paard van Troje Den Haag (foto: Leon Stam)

The Handsome Family inHet Paard van Troje Den Haag 1-10-2010 (foto: Leon Stam)

Discografie en afbeeldingen

Nieuws

21-02-2018: Op 9 maart 2018 verschijnt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van “Through The Trees” een speciale editie  op blauw vinyl van deze plaat bij Loose Records, vergezeld van een bonus-CD “Invisible Trees” met 15 tracks met “out-takes, live performances and bickering” plus het verhaal achter “Through The Trees”.

Invisible Trees CD 
1. Cathedrals (demo)
2. Down In The Ground (demo)
3. The Giant Of Illinois (demo
4. Where The Birch Trees Lean (demo)
5. Weightless Again (instrumental)
6. Cathedrals (instrumental)
7. The Giant Of Illinois (instrumental)
8. I Fell (instrumental)
9. The Woman Downstairs (instrumental)
10. Last Night I Went Out Walking (instrumental)
11. Cathedrals (live)
12. My Sister’s Tiny Hands (live)
13. Weightless Again (live)
14. The Giant Of Illinois (live)
15. Down In The Ground (live)

21-02-2018: Er zijn twee Europese tournees op komst, t.w. 1  t/m 25 maart Verenigd Koninkrijk en 24 mei t/m 16 juni door West- en Noord-Europa met op 9 juni een concert in Paradiso-Noord.

02-05-2017: Europese tournee van The Handsome Family met twee optredens in Nederland, respectievelijk op 6 mei 2017 in het Metropool in Hengelo en op 7 mei 2017 in Rotown in Rotterdam.

31-07-2016: The Handsome Family te gast bij beroemd schrijver Greil Marcus met oa. voordracht van Rennie en vier nummers: “Beautiful Dreamer”, “So Much Wine”, “Old Folks At Home” en “Wildebeest” via  https://www.youtube.com/watch?v=SgStwAjYCCM&feature=youtu.be&list=PL2VivD1Kh51tIFqYt-hiOEkYhD35jKUVa

13-02-2016: Nieuw Handsome Family album genaamd “Unseen” te verwachten in september 2016, zie hier de tekening van de cover

 

 

 

 

The Handsome Family – “Unseen” out september 2016

 

 

 

 

 

10-09-2015: Vanaf 22 september (Keulen in Duitsland) tot en met 13 oktober (Turijn) toert The Handsome Family door Europa met optredens in Nederland op 1 oktober in Eindhoven (De Kapel), 2 oktober Breda (Mezz), 3 oktober Groningen (Grand Theatre/Oosterpoort) en 4 oktober Utrecht (Ekko).

1-12-2014: Van The Handsome Family is een zeer bijzondere versie te vinden van The Bottle Rockets cover “Thousand Dollar Car” op het verzamelalbum ” While No One Was Looking: Toasting 20 years of Bloodshot Records”. Zie hier de link naar Bloodshot Records.

31-07-2014: Liedjesmaker en violist extraordinair Andrew Bird gaat er prat op tijdens elk optreden minstens een liedje van The Handsome Family te spelen.  Plaatste hij op zijn CD “Hands of Glory” (2012) nog een prachtige versie van “When That Helicopter Comes”, nu heeft hij een hele CD gewijd aan de liedjes van Brett en Rennie Sparks. Het schijfje heet “Things Are Really Great Here Sort of”. Het voorwoord is van Rennie en er staan 10 liedjes op , al of niet bewerkt door Andrew Bird.

Tracklist: Cathedral In The Dell -Tin Foiled – Giant Of Illinois -So Much Wine, Merry Christmas – My Sister’s Tiny Hand -The Sad Milkman – Don’t Be Scared – Frogs Singing – Drunk By Noon – Far From Any Road (Be My Hand).

Andrew Bird nam de plaat op met hulp van Tift Merritt (vocals, guitar), Alan Hampton (bass, vocals), Eric Heywood (pedal steel) en Justin Glasco (drums).

11-05-2014: Aanwezig geweest bij optreden van The Handsome Family in het Paard van Troje op zaterdag 3 mei 2014. Puik optreden! Zie de foto’s.

Ook is er een interview met Brett en Rennie in de Engelse Uncut (editie 2014-06, pag. 40-42) met als titel “The making of … Far From Any Road”, n.a.v. het succes van de HBO-serie ” True Detective”.

28-01-2014: The Handsome Family treedt op 30 april 2014 op in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam. Voor meer informatie ga naar de Paradiso website. Ook staan er optredens gepland voor:  1 mei -Burgerweeshuis Deventer; 2 mei – Metropool café Hengelo en 3 mei – Den Haag Paard van Troje.

Ander goed nieuws is dat de song “Far From Any Road” is uitgekozen tot openingstune van de nieuwe HBO-serie “True Detective”.

 

 

 

19-05-2013: Nieuwe CD “Wilderness” net binnen. Nu een keer of vijf gehoord. Eerste indruk : valt zeker niet mee. Mooie hoes. Teksten van Rennie weer Ok. Titels van nummers allemaal diernamen. Muzikaal gezien nauwelijks spannend. Eerste drie nummers zouden van mij zomaar weggelaten kunnen worden. Nummers die er bovenuit steken: “Octopus”, “Owls” (misschien het enige vier sterren nummer), “Caterpillars”, “Lizard”, “Woodpecker” en “Wildebeest”. Eerder drie dan vier sterrenplaat.

21-04: De Engelse blog Backseat Mafia heeft een interview met Brett en Rennie Sparks en een recensie van het te verschijnen album “Wilderness”

26-02-2013: “Wilderness” verschijnt op 13 mei bij Loose Records. Engelse tournee volgt van 16 t/m 31 mei.

The Handsome Family in 2013

13-12-2012:  Op de nieuwe sampler van Loose Records staat het nummer “Woodpecker” van de in mei 2013 nieuw te verschijnen plaat “Wilderness”

13-06-2012: Een andere, vier sterren, review van het optreden in The 100 Club in Londen op 27 mei 2012.

24-05-2012: Op Americana UK een verslag van het optreden van de Handsome Family in Glasgow op 17 mei 2012.

09-10-2011: Loose Music komt met het bericht dat er een nieuw Handsome Family album zit aan te komen. Voorlopig moeten we het doen met het nieuwe “Come Outside and See” op een Loose sampler.

25-03-2011: Al een tijdje staan er op de Handsome Family website berichten over een Europese tournee die gepland zou staaneind april/begin mei 2011. Voorlopig staan er shows gepland voor Noorwegen 27-20 april, Denemarken 2-3 mei, Zweden 4-5 mei en het Verenigd Koninkrijk 9 t/m 17 mei. Daartussen prijkt nog een optreden in het Belgische Gent, in het Kraakpand van de Handelsbeurs op 7 mei 2011. Het betreft hier, volgens de HF website, een soort van ” Laters with Jools-achtige show”, met 5 bands  die elk 4 of 5 nummers doen. Het geheel wordt opgenomen voor uitzending op BRT 1.

25-07-2010: The Handsome Family – “Scattered” (Handsome Family Music 2010) ***1/2

Dit is niet de opvolger van het enigszins teleurstellende “Honey Moon” uit 2009, maar, om met The Handsome Family te spreken,  “A Further Collection of Lost Demo’s, Orhpaned Songs and Odd Covers” en in wezen dus de opvolger van “Smothered and Covered” uit 2002. Brett en Rennie Sparks verrassen hier toch wel, want tussen 19 liedjes zitten een paar aardige pareltjes die de aanschaf van “Scattered” de moeite waard maken. Productioneel steekt het gepolijste “Famous Blue Raincoat” er boven uit, maar dat kenden we al van van de Leonard Cohen tribute “I’m Your Man”. Nee, we moeten het meer zoeken in een niet eerder uitgebracht liedje als “The Blizzard, ooit een hit voor Jim Reeves en hier uitgevoerd als een meeslepende “tear-jerker”. Brett en Rennie zijn m.i. ook heel goed als ze zich inlaten met covers als “Lost Highway”, bekend van natuurlijk Hank Williams, maar ooit geschreven door Leon Payne, en “Eleanor Rigby”, natuurlijk door The Beatles. Aanraders zijn verder “Snowball”, eerder op Bloodshot’s “The Bottle Let Me Down” en de traditional “What Does the Deep Sea Say?”. Verder is het goed dat het duo niet is voorbijgegaan aan nog niet eerder uitgebracht materiaal uit de jaren 1992 en 1993. Het duo was toen een trio, aangevuld met drummer Mike Werner, en klonk toen meer als indie-act Grandaddy. Een liedje als “Telephones and Telescopes” doet eer aan die periode. Leuk dat met “Scattered” het vreemde en de gekte  in de muziek van het echtpaar weer terug is en dat na het slappe “Honey Moon”.

22-05-2010: The Handsome Family maakt bekend dat ze in juli 2010 een aantal optredens gaan doen in het Verenigd Koninkrijk en in Ierland.

Al vastgelegde optredens zijn:

23 juli: Gateshead, Sage ( Murder ballad show met Kristin Hersh, Tim Eriksen,Eliza Carthy en Howe Gelb.
24 juli: Gateshead, outdoor show
25 juli: Wiltshire, Trowbridge Festival
27 juli: Bristol, Thelka
28 juli: Leeds, Hyde Park Picture House
29 juli: Stirling, Tollhouse

Ander goed nieuws is dat er in eigen beheer de komend maanden onder de titel  “Scattered” een CD uitgebracht gaat worden die te verkrijgen zal zijn tijdens liveshows en op de website www.handsomefamily.com. De CD zal diverse liedjes bevatten die door de Handsome Family zijn opgenomen: covers, demo’s, rariteiten etc.

ecball

“Face A Frowning World” A E.C. Ball Memorail Album (2009)

29-04-2010: The Handsome Family draagt met hun vertolking van “Jenny Jenkins” bij aan de tribute voor zanger E.C. Ball in “Face a Frowning World: an E.C. Ball Memorial Album” (Thompkins Square/Munich). E.C. Ball en zijn vrouw Orna . Het echtpaar behoorde tot die groep van artiesten die door de veldopnamen van vader john en zoon Alan Lomax onder de aandacht werd gebracht.

Naast het liedje van The Handsome Family zijn er ook bijzondere bijdragen van o.a. Bonnie ‘Prince’ Billy (een keer solo, de andere als duet met Catherine Irwin), Jon Langford, Catherine Irwin (Freakwater) en het trio Jan Bell, Jolie Holland en Samantha  Parton (lid van The Be Good Tanyas)
Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!

Blogroll

A few highly recommended websites...